Забранете жените и изнасилванията ще спрат!

Индия осмива мерките на правителството за борба със сексуалното насилие
14 дек 2014 18:27,
46
Забранете жените и изнасилванията ще спрат!
Снимка: Reuters

Наскоро индийската власт забрани услугите на популярната платформа за по-евтин такси превоз Uber и сходни компании, след като жена беше изнасилена в поръчано по интернет такси.

Мярката на правителството обаче постигна обратен ефект, като решението предизвика вълна от остри реакции и осмиване на властимащите, посочва БиБиСи. Защото са нужни далеч по-крути мерки от забраната на онлайн услуга, за да се спре с кошмара на груповите изнасилвания, които са ежедневна реална опасност за жените в Индия.

В попупярния блог “The Acorn” Нитин Пай посочва: “Като че ли е най-добре да бъдат забранени всякакви взаимоотношения между възрастни мъже и жени. Гаджетата трябва да бъдат забранени. Съпрузите също, за да сме сигурни, че проблемът със сексуалното насилие в брака ще бъде решен”.

В социалната мрежа Туитър популярната журналистка и актриса Шрути Сет иронично пише: “Харесва ми как цялата вина се хвърля върху Uber. Защото изнасилвачите в тази страна никога не са изнасилвали преди да бъдат наети като шофьори от популярна уеб компания”.

Нитин Пай също има какво да каже по въпроса: “Автобуси, метро и влакове трябва да бъдат спрени със закон... или поне тези, които ги управляват да бъдат заключвани по време на работния ден”. Аналогията се прави във връзка с потресаващото групово изнасилване в автобус от градския транспорт в Делхи преди 2 години.

Жестоката истина за дамите в индийската столица е, че такситата са единственото спасение от градския транспорт, където рискът от нападение е в пъти по-голям. И тъй като не всички могат да си позволят да ходят на работа всеки ден с нормално такси, прибягват до офертите за по-евтин платен превоз с кола.

Журналистът Асийм Растоги коментира в Туитър: “Така, значи планът е да се забранят всички уеб базирани таксиметрови услуги след инцидента с шофьор на Uber.. Уау.. Сега всички жени ще се чувстват много по-предпазени, нали?!”.

Актьорът Гаурав Капур също не сдържа сарказма си: “Чудесно решение за забраната на Uber. Но трябва да забраним офисите, университетите, ресторантите, кината и всички места, където жените биха искали да отидат. Направо най-добре да забраним на жените да излизат от вкъщи, за да сме сигурни, че няма да бъдат изнасилени”.
 
Ироничните реакции на популярни личности и обикновени граждани стигат и по-далеч като призиви за забрани на мобилните телефони и електричеството. “Може би е най-добре да забраним всичко и да си стоим по домовете, за да не притесняваме престъпниците по улиците”, споделят множество индийци.

За много жени в азиатската държава правителството просто не действа адекватно. Вместо системни промени в законодателството, които да донесат реален резултат, властите залагат на първосигналното и “козметичната” намеса.

Редица индийци отчитат, че постоянните забрани не водят до нищо съществено. “Забрани на книги, забрани на концерти, забрани на крикет мачове, забрани на изложби и още, и още... Това може да правим наистина добре”, пише потребител в една от големите социални мрежи.

В един от коментарите идва и може би най-точното обобщение: “Не забраняваш водата, ако има холера – пречистваш водата, за да спреш разпространението на заразата. Забраната на Uber няма да спре изнасилванията, по-строгите закони срещу изнасилвачите може да го направи”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
0
 
! Отговори
всички в дупката преди 9 години
не съм съгласна че така светът ще стане една сива дупка. скучна де :l и е малко прекалено.
16
5
 
1
 
! Отговори
пазар на роби преди 9 години
Поредното престъпление превърнато в реклама на еврейска фирм Юбер.Забрана и погром!
15
5
 
5
 
! Отговори
dew преди 9 години
Мъжете индийци се отнасят много пренебрежително към жените, независимо къде се намират по света. Явно им е насадено от малки, че жените са по-долни от тях. Колкото и образовани да са, където и да се намират, на моменти си показват същността. Много от тях внимават и се пазят, но не всички успяват да се въздържат.
14
4
 
3
 
! Отговори
мишо разбирача преди 9 години
До 18Много впечатляващо звучи това за изнасилване на всеки 20 минути в Индия, докато не се сетиш, че индусите са над МИЛИАРД население. Статистиките за изнасилвания на 100 хил. души население показва следните параметри - 1.8 за Индия за 2010 г. и... 2.6 за България за същата година. В индия, изнасилванията зачестяват, показателят е бил 1.6 за 2004 г., докато в БГ оредяват - през 2004 г. сме имали внушителната цифра от 6.8.При всички случаи ми минават със светлинни години.
13
4
 
26
 
! Отговори
възмутена преди 9 години
На всички изнасилвачи да им се отрязват топките!
12
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такава им е религията. Жената за тях е нищо.Особено пък ако е от долна каста.Говорих с един грък, православен мисионер в Индия, какви са му впечатленията.И той каза, че най трудно е за жените там да разберат, че и те са хора. Особено ако са от долните касти. Жените там смятат отношението към тях за нормално. И не смятат, че това което става е неправилно. Разбира се тези в градовете и интелигенцията не са така, но колко са те? и Колко са остананилите?
11
5
 
11
 
! Отговори
венециански търговец преди 9 години
Много е приятничко да си играеш на демокрация,но последиците са много неприятни.................................................Т.нар. "демокрация" - "власт на народа" е само маска на демоНОкрацията - "власт на демоните". Смятам доста хора по света и у нас са се убедили.
10
4
 
19
 
! Отговори
Киркир преди 9 години
Аз предлагам на изнасилвача първо да му се кастрира долната глава, после горната. Обратният ред е лишен от назидателност приживе.
9
3
 
30
 
! Отговори
до мишо разбирача преди 9 години
Какви други мерки искат?-----------------------------------------Ами, например, публично изнасилване на изнасилвачите и после скопяване.
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е приятничко да си играеш на демокрация,но последиците са много неприятни!До като имаше кастова система,изнасилването си беше екзотика!А въпроса с изнасилвача се решаваше за минути!Без кастовата система пощуряха,и си правят дивотиите на воля!!
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдааа, за да се реши проблемът с изнасилванията в Индия, трябва повече индиици да бъдат вкарвани в ЕС!
6
8
 
25
 
! Отговори
мишо разбирача преди 9 години
Всичките 6 изнасилвача в градския транспорт в Делхи през 2012 са били арестувани. Един от тях е умрял в ареста (пребит до смърт, надявам се, но според полицаите се самоубил), един е бил пълнолетен и изпратен за 3 години в изправителна институция, а останалите 4-*** са били осъдени на смърт буквално по бързата процедура.Какви други мерки искат? Верно, че двама вече са помилвани, а екзекуцията на другите двама се отлага, но все пак... Не е като тука, да има влачене на процеса с години....
5
4
 
27
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Аз си харесвам женичките и се отнасям нежно с тях и те също се отнасят нежно с мен!Какви са тия индийски варвари дето ги насилват?
4
11
 
27
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Като гледам,на Запад решават проблема точно по тоя начин-пропаганда на хомосексуализма и постепенно неглижиране на жената като сексуален обект....
3
5
 
17
 
! Отговори
ДО санчо нз кой си преди 9 години
Викаш като са грозни да ги изнасилват и групово, така ли? Много готини разсъждения имаш? Супер си ! Гордей се !
2
5
 
32
 
! Отговори
кастрация преди 9 години
Вместо да взимат мерки жените, чудя се защо така групово както изнасилват жени в автобуса и таксито, просто така групово да кастрират една сериозна маса мъже и нещата ДА СИ ДОЙДАТ ПО МЕСТАТА ! да не можеш да отидеш на работа, щото има вероятно да те изнасилят ................. КАК ДА НЕ ЕМИГРИРАТ ТИЯ ХОРА БЕ??? КАК ЛОНДОН ДА НЕ Е ПЪЛЕН С ИНДИЙЦИ ЗА ТЯХ ЖИВОТ ТАМ, ИМА ЛИ????????/
1
4
 
25
 
! Отговори
мъка преди 9 години
Горките жени там подложени са на ежедневни зверства? Баси подлияТ Свят !