Драмата със заложниците в Сидни приключи след щурм на полицията

Загинали са двама души, сред убитите е и 49-годишният похитител
Обновена: 15 дек 2014 22:16 | 15 дек 2014 17:39,
73
Драмата със заложниците в Сидни приключи след щурм на полицията
Снимка: БТА

Кризата със заложници в Сидни е приключила, съобщи полицията. Тежковъоръжени полицаи щурмуваха кафенето в Сидни, където похитител държеше заложници вече над 16 часа, предаде АП.

Двама души са загинали при щурма на кафенето в Сидни, където в продължение на 17 часа иранец държа в плен множество посетители и членове на персонала, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на телевизия Скай нюз. Сред убитите е и похитителят. Властите засега не са потвърдили тази информация.

Един полицай бил ранен при проникването в кафенето, което довело до залп от ответен огън от останалите участници в акцията, съобщиха австралийски медии. Полицай с щит водел атаката, следван плътно от още четирима тежковъоръжени. Робот за обезвреждане на бомби е използван в помещението, където бяха задържани заложници.

Полицията обяви край на ситуацията със съобщение в Туитър в 2,30 ч. след полунощ местно време на 16 декември (15,30 ч. по Гринуич днес).

Още по темата

Малко преди полицията да щурмува кафенето посред нощ местно време местни медии съобщиха, че похитителят е 49-годишен мигрант от Иран на име Ман Харон Монис.

Той е пристигнал в Австралия през 1996 г. Окачествен е като ислямист, привлякъл вниманието на австралийската полиция, след като започнал да  изпраща обидни писма до семействата на австралийски войници, загинали в Афганистан. Понастоящем бил на свобода под гаранция в очакване на процес по обвинение за съучастие в убийството на бившата си съпруга и в 40 случая на посегателство срещу нея приживе, в това число и от сексуален характер.

Щурмът започна веднага след като шестима от заложниците избягаха от кафенето в 2,10 ч. във вторник местно време /15,10 ч. по Гринуич/. Робот за обезвреждане на бомби е използван за влизане в помещението, където бяха задържани заложници.

Първо от кафенето избяга мъж, а малко след това група от пет души също напусна заведението, тичайки. Сред тях имало плачеща жена, която беше отведена от полицаите, посочва АП. Малко след това органите на реда атакуваха заведението.

След около 60 секунди стрелба са изнесени четири носилки, вероятно с ранени, съобщи ДПА

ТАСС припомня, че петима заложници по-рано - трима мъже и две жени - успяха да напуснат кафенето, но полицията не съобщи дали те са освободени от похитителя, или са избягали.

/БТА/

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още една демократична държава под шапката на кралицата, която смята че тия бонбончета са по-човеци от нас българите. Дали ми е жал? Никак! Като давате паспорти на терористи им сърбайте попарата. Като нас ни наричате *** и ***, гледайте как щеви замеряме с ***. Хубаво го е казал древния велик българки народ - каквото посееш, това ще жънеш. И понеже не разбирате българите ето ви арабския еквивалент- който сее бури, жъне тайфуни. Честито!
51
1
 
0
 
! Отговори
МОМЧЕ КАТУНАРЧЕ преди 9 години
САТАНИНСКИ СТРОФИ! КОЙТО РАЗБРАЛ, РАЗБРАЛ! АЗ КАЗАХ.
50
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Загинал е за каузата си. Мюсюлманите по света са борци против фашизма. Те се борят с американския, англо-американския фашизъм!
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
О, ислямист ли бил? Аз за момент си помислих, че е последовател на будизма. Религията на мира фор дъ уин.
48
0
 
5
 
! Отговори
Бай Хой преди 9 години
А видяхте ли го Сидни-то.....не можа да издържи да се не покаже, той е работил даже в това кафене!!!!
47
2
 
1
 
! Отговори
Уау преди 9 години
До РумбоСлучая може да бъде разгледан и под друг ъгъл.Ако е бежанец и противник на властта там то логично е да се предположи ,че отношението му към УСА и съюзниците би трябвало да е по-различно от това на властите от които бяга ,ако ли пък не той е всичко друго но не и бежанец.
46
0
 
14
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Малко софистика.Терористът е ирански бежанец,следователно противник на режима там!Значи противниците на властта в Иран са терористи,май?То и ние доста "бежанци" поехме...
45
0
 
0
 
! Отговори
PSY Opera преди 9 години
07 the key
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откъде го намериха този Иранец - ЦРУ .. Иранците в петте очи ги преследват , Леля живе в Канада има приятелка Иранка , преследват ги за щяло и нещало.. Да пръднат в кинефа ги викат в полицията да ги питат защо пръдна в кинефа..
43
0
 
2
 
! Отговори
хаха преди 9 години
До Уаунема инфо да ти отговора, аз съм верен на днес.бг, според тях "Един полицай бил ранен при проникването в кафенето, което довело до залп от ответен огън от останалите участници в акцията, съобщиха австралийски медии.". С други думи, някъде в широкия свят някой някъде нещо е нещоправил. Няма информация. Но принципно австралийските медии са "съобщили". Това е. Нямам думи, тоя сайт просто за международни новини НЕ става. Нищо лошо де, поне за България е ОК.
42
0
 
9
 
! Отговори
Сянката преди 9 години
Поредният испаткал макакДали ще го харесат сега тия девственици
41
2
 
7
 
! Отговори
Болярина преди 9 години
Иранец.....ясно ....САЩ и НАТО да подготвят удар срещу Иран заради този , зверски терористичен акт....защо не казаха че е саудитец ...а точно иранец...
40
1
 
4
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
САЩ, АМЕРИКА: Афганистан, Ирак, Либия, Сирия до тук ДОБРЕ, много ДОБРЕ, въпросът е Кога ще дойде редът на коренът на всичко ЗЛО на земята ИРАН, КОГА, ако не СЕГА?
39
0
 
3
 
! Отговори
Уау преди 9 години
"Полицай с щит водел атаката","един полицай бил ранен което довело до залп от ответен огън".Всичко това ,ако е вярно накрая да не излезе че жертвите са от полицейски огън.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мохамеданите съвсем са изкукали вече
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са пишман терористи , финансирани от ЦРУ избил един двама колко да уплаши населението , да стане , да гласуват за по-голяма полицейщина.. Тва ако бе терорист щеше да избие сто..
36
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мек макарон , не ги е избил всички.. За какво въобще е почвал... Чудя им се тези пишман терористи.. Знае че ще го убият.. Такава е философията на властта избива терористи.. Иначе всички ще помислят че властта е слаба и могат да се гаврят.. Кокато си решил да ставаш курбан , трябва да вземеш най-малко 20-30 врагове ..
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сидни, вече прекали, спри се!
34
0
 
21
 
! Отговори
Е, видяхме ги преди 9 години
"Погледнете бежанците с други очи!"Гонете всички, за да не ги гоним ние, г-да управляващи
33
0
 
19
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
"Не е луд този, който яде баницата, а онзи който му я дава".За пореден път ставаме свидетели на краха на мултикултурата!