Какво следва за Русия след резкия скок на лихвите?

Експерти: Има реален проблем за финансовата стабилност на страната
16 дек 2014 11:48, Екип на Investor.bg
283
Какво следва за Русия след резкия скок на лихвите?
Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Драматичнoто среднощно покачване на лихвите в Русия застрашава допълнително финансовата стабилност в закъсалата икономика. Ходът е малко вероятно да сложи край на спадащата рубла и понижаващите се акции в страната, смятат анализатори.

Още по темата
В до голяма степен очакван ход във вторник Руската централна банка (РЦБ) повиши рязко основния си лихвен процент, опитвайки да спре безконтролното поевтиняване на рублата. Лихвената ставка бе покачена до 17% от досегашните 10,50 на сто.

Очакваното последно повишение бе шестото поредно за 2014 г. През миналата седмица Съветът на директорите на РЦБ покачи лихвата с един процентен пункт от тогавашните 9,5 на сто.

Същевременно централната банка заяви, че покачва своята репо ставка до 18% от 11,5 на сто и увеличава обема на чуждестранната валута, която предлага на банките при репо аукционите до 5 млрд. долара от текущите 1,5 млрд. долара.

"Това е по същество една ситуация на паника. Централната банка взе най-драстичните действия, които можеше да предприеме", посочи пред CNBC Уве Парпарт, управляващ директор и ръководител на Reorient Financial Markets.

"Покачването на лихвите ще свие още вътрешната ликвидност, засягайки допълнително руския бизнес и поставяйки под натиск икономическата активност", изтъкна Парпарт.

"Можете да очаквате проблеми с кредитирането за различни фирми и банки, така че ще има реален проблем с финансовата стабилност на Русия. Това е доста лоша ситуация. Единственото място, където е по-зле, е Венецуела", добави експертът.

Парпарт добави, че цените на петрола ще бъдат основният фактор за стабилността на руските активи. Стойността на "черното злато" – основният източник на приходи на Русия, спадна с 46% през последните шест месеца поради голямото предлагане и ограниченото търсене в световен мащаб.

"Ако цените на петрола продължат да спадат, мерките на РЦБ ще бъдат пренебрегнати от още по-голяма паника в следващите дни", коментира анализаторът.

По думите на Дейвид Ридъл, президент и основател на Riedel Research Group, търсенето на дъно при руските активи е равносилно на "хващане на падащ нож".

"Мисля, че е момент да слезем още по-надолу в руската ситуация... Аз нямам нищо, но съчувствам на тези, които са собственици на много руски акции", отбеляза той.

Стан Шаму, стратег в IG, също изрази песимизъм за ситуацията.

"Този ход трябва да покачи рублата с около 3-4 на сто спрямо зелените пари, но като се имат предвид санкциите, пред които е изправена страната, възстановяването на валутата и вътрешните активи може да бъде краткотрайно", каза той.

Малко преди началото на търговията на Стария континент във вторник руската рубла поскъпва със 7,09 на сто спрямо долара.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
11
 
! Отговори
ВИЦ преди 9 години
МОГАТ ЛИ ФЕД И ЕЦБ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ТАКЪВ ЛИХВЕН ПРОЦЕНТ ПРИ СЕГАШНАТА СИ ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ? МОГАТ НО САМО АКО МАРСИАНСКИТЕ КРЕДИТОРИ СЕ НАВИЯТ ДА ИМ ОТПУСНАТ ДОСТАТЪЧНО ГОЛЯМ ЗАЕМ.
13
3
 
2
 
! Отговори
do 13 преди 9 години
da ama posle dali 6te varnat petrola na sa6tata cena ,daje dali nqma da sko4i dvoino i u nas da stanat gorivata po 4 lv,zatova trqbva da izberem strana ama ne kakto vinagi gre6nata
12
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато мечката огладнее си търси храна друго няма да не реват после че путин си кара самолета над някой кораб, а ЕС се разпаднал.
11
1
 
3
 
! Отговори
Joro преди 9 години
ponaakalsq nemnojko.mai se podriskah! aide gladuvaite shtoto sum alchen i vsichko e moe i celiq svqt iskam da e moi.
10
11
 
22
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
А сега си представете, че Русия е в санкционен режим със САЩ и ЕС, но в същото време е подписала огромни договори и икономически споразумения с Кита и Индия. Спрамо еврото и долара рублата разбира се поевтинява, нали вече не търгуват почти, но в същото време руската ЦБ вдига процента, което казва: Ако вие днес инвестирате в Русия 100 юана, ние ще ви върнем не 100.0005 както американците и европейците а цели 117 юана. И гарантираме това не с хартийки, а с договори за ресурси. Има логика нали.
9
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой забърка уолстрийската криза САЩ кой забърка и тая каша пак те май някой се надява че руснаците ще тръгнат да купуват еврота и долари.
8
6
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
xaide spored amerikanskata propaganda Rusia falira xa,xa kolko sa bezsilni amerikancite ,tva ne e Libia ili Irak da pusnat armiqta v xod i sega probvat s drugi sredstva dano stane ama nada li,te si vqrvat 4e 6te stane
7
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
следва глад фалит,ритане на чучелото на джуджи по улиците и разпад на русия. следва и Сибир за китай.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ха - привет *** - още ли четете тоя е ббб аа ннн сайт?
5
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупости се пишат да си повярватеврогейците че нещо правят, покачват се лихвите хората ще вземат по малка кредити съответно вътрешния дълг ще спада.
4
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще му се набръчка още челцето на другаря Путин...
3
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия се згрумуляса изведнъж.След превземането на крим.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Личи си, че е изненадан от хода на Русия.
1
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВИЖДА СЕ КАКВО СЛЕДВА - ИЗКАЗВАНИЯ НА ДЕЖУРНИ ЗАПАДНИ ЕКСПЕРТИ. А ЗАЩО РЕАЛНО ЦБ ПОВИШИ ПРОЦЕНТА ХХА Е ТОВА ЩЕ РАЗБЕРЕМ В СЛЕДВАЩИЯ ЕПИЗОД. НО СЪС СИГУРНОСТ НЕ ЗА ДА УЛЕСНИ ЗАПАДНИТЕ ЕКСПЕРТИ.