Какво следва за Русия след резкия скок на лихвите?

Експерти: Има реален проблем за финансовата стабилност на страната
16 дек 2014 11:48, Екип на Investor.bg
283
Какво следва за Русия след резкия скок на лихвите?
Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Драматичнoто среднощно покачване на лихвите в Русия застрашава допълнително финансовата стабилност в закъсалата икономика. Ходът е малко вероятно да сложи край на спадащата рубла и понижаващите се акции в страната, смятат анализатори.

Още по темата
В до голяма степен очакван ход във вторник Руската централна банка (РЦБ) повиши рязко основния си лихвен процент, опитвайки да спре безконтролното поевтиняване на рублата. Лихвената ставка бе покачена до 17% от досегашните 10,50 на сто.

Очакваното последно повишение бе шестото поредно за 2014 г. През миналата седмица Съветът на директорите на РЦБ покачи лихвата с един процентен пункт от тогавашните 9,5 на сто.

Същевременно централната банка заяви, че покачва своята репо ставка до 18% от 11,5 на сто и увеличава обема на чуждестранната валута, която предлага на банките при репо аукционите до 5 млрд. долара от текущите 1,5 млрд. долара.

"Това е по същество една ситуация на паника. Централната банка взе най-драстичните действия, които можеше да предприеме", посочи пред CNBC Уве Парпарт, управляващ директор и ръководител на Reorient Financial Markets.

"Покачването на лихвите ще свие още вътрешната ликвидност, засягайки допълнително руския бизнес и поставяйки под натиск икономическата активност", изтъкна Парпарт.

"Можете да очаквате проблеми с кредитирането за различни фирми и банки, така че ще има реален проблем с финансовата стабилност на Русия. Това е доста лоша ситуация. Единственото място, където е по-зле, е Венецуела", добави експертът.

Парпарт добави, че цените на петрола ще бъдат основният фактор за стабилността на руските активи. Стойността на "черното злато" – основният източник на приходи на Русия, спадна с 46% през последните шест месеца поради голямото предлагане и ограниченото търсене в световен мащаб.

"Ако цените на петрола продължат да спадат, мерките на РЦБ ще бъдат пренебрегнати от още по-голяма паника в следващите дни", коментира анализаторът.

По думите на Дейвид Ридъл, президент и основател на Riedel Research Group, търсенето на дъно при руските активи е равносилно на "хващане на падащ нож".

"Мисля, че е момент да слезем още по-надолу в руската ситуация... Аз нямам нищо, но съчувствам на тези, които са собственици на много руски акции", отбеляза той.

Стан Шаму, стратег в IG, също изрази песимизъм за ситуацията.

"Този ход трябва да покачи рублата с около 3-4 на сто спрямо зелените пари, но като се имат предвид санкциите, пред които е изправена страната, възстановяването на валутата и вътрешните активи може да бъде краткотрайно", каза той.

Малко преди началото на търговията на Стария континент във вторник руската рубла поскъпва със 7,09 на сто спрямо долара.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
21
 
32
 
! Отговори
морски преди 9 години
Русия много пъти е била притискана но винаги се е изправяла и е побеждавала враговете си.И този път ще е така!Слава на Русия и руския народ!Велики!
213
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИГРАТА Е ЯСНААрабите имали възможност да свалят цената до 25 долара, така ще съсипят Путин!Но, арабите услужват на САЩ, нямат интерес от това нещо!И на тях ще им падне пердето!Има и друго, мишената не е само Русия, а и Евро компаниите, те също са издъхнали и говорят за икономии и свиване на бюджет от порядъка на милиарди, вече спират проекти!
212
21
 
35
 
! Отговори
Лифоет Булгар преди 9 години
Пичове, не я мислете Русия-тя е Велика страна, и ще се оправи, защото има умни, далновидни ръководители, като Путин, който е патриот и се грижи за народа си! Така и трябва да бъде! Мислете как България отново да възобнови близките си, тясно-партньорски отношения с най-искренния и лоялен съюзник дето може българският нород да има - РУСИЯ! Това е истината, братя българи!
211
4
 
4
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
Malcina ot vas si spomnyat che malko sled kato ruSSia aneksira Krim, Obama beshe na poseshtenie v Sauditska Arabia. ama rusofilite ste prosti otkade mozak u vas. Samo oporni tochki ot posolstvoto na Kaputkin!!!
210
21
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В РУСИЯ, ЩЕ ИМА ФИНАНСОВО ДВИЖЕНИЕ НАГОРЕ-НАДОЛУ!НО РУСИЯ ПРИТЕЖАВА ПРИРОДНИ РЕСУРСИ-МАТЕРИАЛНО БЛАГО!ТЯ НЕ Е ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ, КАКТО ЗАПАДНАТА ИКОНОМИКА!ЗАПАДА ИМА НЯКАКВИ ЦИФРИЧКИ В НЯКАКВИ КОМПЮТРИ :))))))))РУСИЯ ИМА РЕАЛЕН ПРОДУКТ - НЕФТ, ГАЗ, АЛУМИНИЙ, ДЪРВЕСИНА И КАКВО ЛИ НЕ :)))))БУРЯТА ЩЕ МИНЕ, И СЛЕД БУРЯТА ПУТИН ЩЕ СЕ СМЕЕ, А ЕВРОПА ЩЕ РЕВЕ
209
30
 
24
 
! Отговори
.. преди 9 години
Радвам се на краха на Русия, защото това е наказанието за това че Путин се подигра с международното право, анексира Крим, и вкарва войски в източна Украйна.Радвам се на краха на Русия и защото показва несъстоятелността на претенциите им за световна сила, заради войните им със съседите им, заради натиска с авиация по границите ни, усилената милитаризация на Черно море, провокациите към суверенитета ни, незачитането на европейския ни избор, и желанието да ни диктуват закони. Нека се освестят.
208
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще се наводни пазара от продажба на руски имоти в БГ . Гарантирам ефтини имоти по морето
207
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До морскиПреди да коментиращ каквото и да ,първо прочети нещо.....
206
23
 
21
 
! Отговори
морски преди 9 години
Е как така всички заводи и фирми в Русия работят и произвеждат пък икономиката й се била сринала!Пълни глупости и краварска пропаганда.Япония зле ли е като 1долар е 100 иени?То тогава у нас като нищо не работи кво праим!!!
205
3
 
20
 
! Отговори
Молете се преди 9 години
Призовавам всеки да отиде да запали по една свещичка и да се помоли да има само икономическа война!
204
19
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е един "колос" на пясъчни крака.Само големите лъжи ще останат от въздушен балон!Оказа се, че русия няма никаква икономика и разчита единствено да рекетира държавите с нереално високи цени на нефт и газ.Цената за добим на 1 барел нефт е 5 $, ас на "братският български народ" му я дават по 150!!!Никой не ни е ограбвал повече от рашките!
203
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ са днешната Империя на Злото -- СССР умря..
202
15
 
21
 
! Отговори
СМЯХ В ЗАЛАТА преди 9 години
С неадекватни действия, с върховната си *** комунистическа мисъл, този ще фалира Русия!
201
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврото падна с 10 рубли долара със 7 последния час..
200
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото по-скоро изчезне "ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО", толкова по-добре за човечеството!
199
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Песимиста: По-лошо не може да стане!Оптимиста: А, може, може...
198
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ изиграха картите си в съдружие с арабите!Стана както навремето при Президента артист Рейгън, тръгване към разпад на "великата страна".....
197
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До DeDeА кой мислиш ни спретна 97 инфлацията? Нека сега сърбат собствената си попара...
196
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А като ще си говориме за агресия - няма държава по света, където да не е стъпил американски крак.
195
10
 
17
 
! Отговори
Запачна се в Москва преди 9 години
Немцов-,,Народ должин знать автора сегодняшнего кризиса-ето Путин''.