Какво следва за Русия след резкия скок на лихвите?

Експерти: Има реален проблем за финансовата стабилност на страната
16 дек 2014 11:48, Екип на Investor.bg
283
Какво следва за Русия след резкия скок на лихвите?
Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Драматичнoто среднощно покачване на лихвите в Русия застрашава допълнително финансовата стабилност в закъсалата икономика. Ходът е малко вероятно да сложи край на спадащата рубла и понижаващите се акции в страната, смятат анализатори.

Още по темата
В до голяма степен очакван ход във вторник Руската централна банка (РЦБ) повиши рязко основния си лихвен процент, опитвайки да спре безконтролното поевтиняване на рублата. Лихвената ставка бе покачена до 17% от досегашните 10,50 на сто.

Очакваното последно повишение бе шестото поредно за 2014 г. През миналата седмица Съветът на директорите на РЦБ покачи лихвата с един процентен пункт от тогавашните 9,5 на сто.

Същевременно централната банка заяви, че покачва своята репо ставка до 18% от 11,5 на сто и увеличава обема на чуждестранната валута, която предлага на банките при репо аукционите до 5 млрд. долара от текущите 1,5 млрд. долара.

"Това е по същество една ситуация на паника. Централната банка взе най-драстичните действия, които можеше да предприеме", посочи пред CNBC Уве Парпарт, управляващ директор и ръководител на Reorient Financial Markets.

"Покачването на лихвите ще свие още вътрешната ликвидност, засягайки допълнително руския бизнес и поставяйки под натиск икономическата активност", изтъкна Парпарт.

"Можете да очаквате проблеми с кредитирането за различни фирми и банки, така че ще има реален проблем с финансовата стабилност на Русия. Това е доста лоша ситуация. Единственото място, където е по-зле, е Венецуела", добави експертът.

Парпарт добави, че цените на петрола ще бъдат основният фактор за стабилността на руските активи. Стойността на "черното злато" – основният източник на приходи на Русия, спадна с 46% през последните шест месеца поради голямото предлагане и ограниченото търсене в световен мащаб.

"Ако цените на петрола продължат да спадат, мерките на РЦБ ще бъдат пренебрегнати от още по-голяма паника в следващите дни", коментира анализаторът.

По думите на Дейвид Ридъл, президент и основател на Riedel Research Group, търсенето на дъно при руските активи е равносилно на "хващане на падащ нож".

"Мисля, че е момент да слезем още по-надолу в руската ситуация... Аз нямам нищо, но съчувствам на тези, които са собственици на много руски акции", отбеляза той.

Стан Шаму, стратег в IG, също изрази песимизъм за ситуацията.

"Този ход трябва да покачи рублата с около 3-4 на сто спрямо зелените пари, но като се имат предвид санкциите, пред които е изправена страната, възстановяването на валутата и вътрешните активи може да бъде краткотрайно", каза той.

Малко преди началото на търговията на Стария континент във вторник руската рубла поскъпва със 7,09 на сто спрямо долара.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
5
 
6
 
! Отговори
чичо САМ преди 9 години
Дано едно жуже остане до края на годината.Такъв човек им трябва,не някакъв ,,предател'' Горбачов.Ще прави реформи и търгува с пропадналия и гнил ЗАПАД.Велик и равославен ....каратист.Пък някой от двамата може да е агент на ЦРУ,ама кой знай КОЙ е.
173
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 195Не знам кой с кого може да се мери, но американците живеят в пъти по добре от руснаците.
172
2
 
5
 
! Отговори
Честито преди 9 години
100 рубли за евро !
171
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДО КРАЯ НА ДЕНЯ ЩЕ СТАНЕ ТОВА, КОЕТО ВЕЧЕ СТАВА. РУБЛАТА СЕ ПОКАЧВА.
170
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
прегледах курсовете продава на бюрата в Петербург, от над 100,само по малко от 10 имат курс продава,най евтиното е 94 рубли за долар.другите са спрели да продавнат и чакат какво ще стане до края на деня
169
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ пуснаха супер мега гигантското си оръдие - цената на петрола и удариха Руската икономика безспорно!Въпроса е - ами сега Обамче - накъде??!?Това са се питали и Хитлер и Наполеон!- Добре, стигнах до Москва, яяя какъв хубав голям град, ами сега накъде?!? Сега на къде, на къде на къде ...Не може новоизлюпен президент със съветници с обратна резба, да се мери с Президент роден в страна с история и култура!
168
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЙДЕ, ОТЛИВА ЗАПОЧНА
167
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 6 месеца русофилистичните обясняват как САЩ ще фалира и долара ще бъде изместен. Е, за поредна година не се случи. За смертка на това, рублата все повече се доближава до тоалетната хартия като стойност.
166
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БелугаРуснаците винаги са побеждавали мръсниците.
165
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не само магазините спират,спират и фирмите,всички разплащания минават във валута
164
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В МОМЕНТА ДЕСЕН СЕКТОР ИСКАТ ДА СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО В КИЕВ ЗАРАДИ ДЕВАЛВАЦИЯ НА УКРАИНСКАТА ВАЛУТА.
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 185За това пък Роснефт купува с парите на руснаците, за да си плаща борчовете
162
8
 
11
 
! Отговори
Белуга преди 9 години
руснаците са най-обикновени крепостни селяни. Винаги са си били такива от царско време, през комунизма, та до ден днешен. И вместо да изтребят *** и компания ще гладуват и пият самогон. така е било така и ще бъде....***.
161
2
 
0
 
! Отговори
ЗА 148 преди 9 години
До АнонименЗАТВАРЯТ ДРУГ ПЪТ
160
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РТС рухнул - 17 %наконец победили Украйна :)
159
1
 
2
 
! Отговори
ЗА 181 преди 9 години
До АнонименРУСНАЦИТЕ НЕ КУПУВАТ ДОЛАРИ
158
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
магазините за бяла и черна техника затварят за днес. никой не знае курса до края на деня
157
6
 
4
 
! Отговори
Цццццццц преди 9 години
Предвиждах Дядо им Мраз да донесе Новогодишен подарък от 100 рубли за едно ЕВРОПЕЙСКО ЕВРО,пък то още Дядо Коледа ще им донесе 100 *** за един АМЕРИКАНСКИ ДОЛАР.Както някой друг коментира един от местене си го вкара,гола де.
156
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Владимир Владимирович Путин тъкмо ги преби на фронта в Украйна и пребори санкциите и САЩ използваха големия си коз - цената на петрола! И Пуснаха хипер мощното ултрадоларово оръдие!И какво - все още се вижда високо вдигнатия среден пръст на Путин!Утре, когато рублата започне бавно да се покачва, ще започне контраофанзивата!А Руснаците на контраатаки са печелели винаги!
155
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
руснаците не са никакви патриоти,всички купуват долари. аз да мра от глад не бих купил тоя кух долрар