Би Би Си се опасява, че губи информационната война с Русия

"Гардиън": Има бум на прокремълската пропаганда в Европа
22 дек 2014 20:03, Елка Василева
564
Би Би Си се опасява, че губи информационната война с Русия
Снимка: архив, Reuters

Руски и китайски държавни новинарски канали изпреварват сериозно по бюджет Световната служба на Би Би Си, предупреди бившият им директор Питър Хорокс. На високо равнище също има безпокойство, че Великобритания и САЩ губят глобалната "информационна война" с Кремъл, пише Джош Халидей във вестник "Гардиън".

Хорокс каза, че министрите трябва да преразгледат разходите на Великобритания зад граница и да обмислят допълнително финансиране за Световната служба, за да се борят с подкрепяната от Москва пропаганда, която залива Европа.

"В средносрочен и дългосрочен план трябва да се замислим за разходите на другите в сравнение с тези на Би Би Си", посочи Хорокс. "Можете да прецените като цяло какъв е интересът на страната и разходите ни за международно влияние, като военните разходи например. Когато ги погледнете, нещата започват да ви се изясняват".

Международното безпокойство, предизвикано от спонсорирани от Кремъл новинарски медии, начело с 24-часовия канал "Раша тудей", се засили след военната интервенция на Владимир Путин в Украйна и враждата му със Запада.

Дейвид Камерън каза пред депутатите, че е изразил пред президента Обама безпокойството си от руските информационни канали, които "дават изопачена картина" на събитията в Украйна. Това стана, след като въпросът бе повдигнат от ръководителите на балтийските държави на срещата на върха на страните от Г-20 в Австралия.

Хорокс, който по-рано този месец се оттегли като директор на международните новини на Би Би Си, каза, че корпорацията е попитала Форин офис "дали не би искал да се направи нещо с развойно финансиране за допълнителни програми за Украйна", но така и не получила отговор.

Финансирането от страна на Форин офис на Световната служба секнало през април и сега годишният бюджет от 245 милиона лири вече идва от данъка за телевизия, който британските домакинства плащат. Въпреки тази промяна Хорокс посочи, че "обмислянето на допълнително финансиране /от Форин офис/ е нещо, което би могло да попадне в политическия дневен ред и да стане част от дебата за бъдещето на Би Би Си".

Той добави: "Русия и китайците ни изпреварват по бюджет, но по никакъв начин не ни изпреварват по резултати /като глобална зрителска аудитория/. Ролята, която трябва да играем, е ясна. Не трябва да сме на ничия страна, трябва да осигурим нещо, на което хората да могат да вярват".

Интересът към Световната служба на Би Би Си се увеличи, откакто започна украинско-руската криза. Аудиторията на рускоезичната служба на корпорацията вече се е увеличила повече от два пъти до над 6,9 милиона слушатели, а в Украйна – повече от три пъти до над 600 000 от миналата година.

В глобален план рейтингът на новините на Би Би Си изглежда много добър - достигайки рекордните 265 милиона души седмично, включително 191,4-милионната аудитория на Световната служба - въпреки закриването на програми и орязването на разходи от 2010 г.

Докато Световната служба се смаляваше, "Раша тудей" впечатляващо се разрасна. Медията, която излъчва на английски, испански, арабски и руски прокремълската гледна точка за световните събития, наскоро пусна насочен към Великобритания канал в Милбанк, Централен Лондон, и планира догодина да пусне канали на немски и френски.

Путин ще увеличи глобалния й бюджет през 2015 г. с 40 процента до 15,38 милиарда рубли (220 милиона лири) от сегашните 11,87 млрд. рубли. Каналът се хвали, че има 700-милионна аудитория, (но така и не дава числа), след като разшири предаванията си испански в цяла Южна Америка.

Същевременно бе увеличено държавното финансиране за "Русия днес" (Россия сегодня) - световна осведомителна агенция, създадена въз основа на РИА Новости. По-рано този месец тя пусна "Спутник" - англоезична онлайн и радио програма, която да замести "Гласа на Русия". Водещият на телевизионните й новини е Дмитрий Кисельов, смятан за главния пропагандатор на Русия, известен с нападките си срещу хомосексуалистите. По думите му този проект е насочен към глобалната аудитория, която е "уморена от агресивната пропаганда, промотираща еднополярния свят, която иска по-различна гледна точка".

Джон Уитингдейл, председателят на комисията за култура, медии и спорт към Камарата на общините, заяви: "Руснаците и китайците ни изпреварват доста сериозно и това е въпрос, който съм повдигал пред Би Би Си. Мащабът, в който губим информационната война, е ужасяващ".

Уитингдейл заяви, че ще иска гаранции от директора на новините на Би Би Си Нюз Джеймс Хардинг за защитата на Световната служба като противовес на "Раша тудей". "Очевидният стремеж на Русия и Китай /да разширят държавните информационни канали в Европа/ ни дава още по-голямо основание да подкрепим Световната служба, посочи той.

Високопоставени директори в Би Би Си казаха в частен разговор, че Световната служба дава на корпорацията силен коз в предстоящото възобновяване на преговорите за така наречената Кралска харта, уреждащата дейността на медията. Те усещат, че расте безпокойството сред депутатите от Консервативната партия за бъдещето на телевизионния данък, но че сега мнозина от тях са страстни поддръжници на Световната служба като инструмент на задграничното влияние на Великобритания.

"На глобално равнище Би Би Си са обезпокоени, защото руснаците и китайците ги изпреварват зрелищно по бюджет", каза професор Стюард Първис, бивш директор на телевизия Ай Ти Ен. "Войната на меката сила замени Студената война. Очевидно е, че руските и китайските канали изпълняват задача на своите правителства и Великобритания сериозно изостава като бюджет".

Сър Тони Брентън, бивш посланик на Великобритания в Москва, каза, че бумът на прокремълската пропаганда в Европа е отражение на начина на мислене на руското правителство. Макар и да не смята, че засилената активност на "Раша тудей" е заплаха, Брентън предупреди, че всякакви по-нататъшни съкращения на бюджета на Световната служба ще навреди на британското влияние на глобалната сцена. "Ако искате справедлив свят, ви е нужен свят, където фактите имат възможно най-голяма трибуна", посочи той. "Ако имах пари за харчене, то Световната служба е едно от първите места, където бих ги вложил".

Ричард Самбрук, директор на кардифската школа за журналисти и бивш шеф на новините за света на Би Би Си, каза, че Световната служба разполага само "с частичка от бюджета" на китайските и руски държавни медии, но въпреки това запазва влиянието си в световните новини. "Експанзията на "Раша тудей" е част от голямо инвестиране в мека сила. Много от източните държави инвестираха в медии и това е опитът им да влияят на западните аудитории по същия начин, по който Би Би Си се опитваше да го прави в миналото", заяви Брентън. "Те казват, че предлагат различна перспектива - проблемът е, че доста често това е само фикция".

Миналия месец британският клон на "Раша тудей" бе заплашен със законови санкции от Офком, медийният регулатор в Обединеното кралство, заради нарушение на правилата за безпристрастност при отразяването на кризата в Украйна. Каналът бе цензуриран за четири репортажа, включително един, в който коментаторът Марк Слебода определи режима в Киев като "пучистко правителство", дошло на власт с помощта на буйстващи тълпи, в които е имало и "неопределен брой екстремисти".

Това е десетото нарушение на правилата на Офком за девет години, а към момента текат шест разследвания. Според близки до регулатора "Раша тудей" силно желае конфликт и би била доволна да я глобят, дори и да я свалят от британския ефир. "Офком с право разследва и налага наказания при нарушения", каза Уитингдейл. "Трябва да внимаваме обаче да не дадем пропагандно оръжие на руснаците. Нищо няма да зарадва Русия повече от възможността да каже: Западът ни цензурира".

Преди да започне работа в Обединеното кралство, "Раша тудей" проведе в Лондон 12-месечна кампания за набиране на кадри.

Много от кандидатите за работа там са млади, ентусиазирани журналисти, привлечени от очевидно безкрайните ресурси. Сара Фърт, бивш неин кореспондент, базиран в британската столица, която подаде оставка през юли като протест срещу начина, по който медията отразяваше свалянето на полет Ем Ейч 17 на "Малейжа еърлайнс", каза, че заплатите на водещите са "космически" и че средната нетна заплата за служители от средния ешелон е около 4300 лири. През декември всички служители в Лондон получават двойно заплащане - т.нар. "13-та заплата".

"Има наистина много пари", каза Фърт. "Хората се задържат не заради добрия начин на работа, а заради неограничените средства. Притеснително е, защото това е огромна организация с много ресурси и много пари и толкова хора, които искат да правят страхотни репортажи, /но/ по същество в основата на "Раша тудей" не е журналистиката, а пропагандата".

По думите на Фърт в Лондон е имало ежедневни вътрешни битки какво може да се излъчва, като дори за рутинни материали от сорта на реклами и сценарии трябвало да бъде искано разрешение от ръководни фактори в Москва. "Не бих казала, че съм била пропагандатор, но в крайна сметка реалността беше, че работех за Путин. Използваха ме като маша и целта бе да се разпространява линията на Кремъл".

Американската водеща Лиз Уол през март подаде в ефир оставка като кореспондент на "Раша тудей" във Вашингтон, а след това изявлението й бе гледано и от милиони хора в ЮТюб. По думите й шефовете са признавали, че телевизията никога няма да може да се сравнява по аудитория със Си Ен Ен или Фокс нюз, но са смятали, че "не винаги е важна аудиторията, а фокусът върху излъчваното послание".

"Когато започнеш да работиш там, мениждърите ти казват, че целта на телевизията е да отразява случки и сюжети, които традиционните медии пренебрегват, и да осигурява алтернативни новини с различна гледна точка от традиционните медии. Звучи благородно, нали? Но не ти казват директно, че не това е основната цел", посочи Уол.

"След като поработиш за "Раша тудей", научаваш какви истории харесва ръководството и как да правиш репортажите така, че да се харесат на шефовете. Научаваш, че тези репортажи трябва да следват един основен принцип: направи така, че САЩ и Западът да изглеждат лошо. По този начин Русия изглежда добре".

"Раша тудей" не се отзова на поканата на "Гардиън" за интервю и заяви, че "не е възможно" да отговори на въпросите за амбициите си.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


564
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едните мошеници са обезпокоени от настъплението на другите мошеници. А остана ли някой който да им вярва?Когато вече никой не вярва на никого се събират всички Mosheнници и спретват една голяма война че да си отмъстят за дето никой не им се връзва на глупостите
227
4
 
2
 
! Отговори
maxobg преди 9 години
До А pozdrawleniq !страхотен коментар и съвет към всички!!прав си !! Путин ще срути запада ,така че , последвайте съвета му и с първия самолет марш в русия !!!
226
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
стойността на" Канала" преди няколко години беше 30 млрд$ малко след това стана 40млрд$ а сега вече е 50млрд $ Даниел Ортега държи 51% от акциите да бъдат собственост на Никарагуа.Сериозен препъни камък...
225
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Твърди се, че част от акциите (около 2,2 млн.) ще бъде пусната за продажба на Нюйоркската борса. Всяка акция ще струва хиляда долара. Засега обаче, Москва и Токио не бързат да се включат в изграждането на Никарагуанския канал, за разлика от прагматичните китайци.
224
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен...Вместо да пишете глупости (слабо платени) бъдете НОВИНАРИ"...Не бива да се забравя и, че проектът е с висока степен на риск, тъй като почти изцяло е оставен в ръцете на частна компания, без особен опит в строителството и логистиката на толкова сложен обект. Четиридесетгодишният собственик на NKND Group Ван Цзин е добре известен в други сфери, но в строителния сектор разполага само с една малка компания.
223
6
 
2
 
! Отговори
dp преди 9 години
Като чета дебилните произведения на руската пропаганда на BBC не им трябва да правят нищо.
222
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо да пишете глупости (слабо платени) бъдете НОВИНАРИ- Китайската компания HKND започна строежа на алтернативен на на Панамския канал през Никарагуа цената му е 50млд $ , времето за строежа 5 години. "Големия канал Никарагуа" ще бъде по-дълбок и широк от Панамския , а дължината му ще бъде 278км.
221
3
 
20
 
! Отговори
Някой преди 9 години
ББС се пробват да докопат някоя друга лира в повече. Балканеца *** възторжено в спорове УСА/Русия. С каква лекота се манипулира матеряла ....
220
35
 
13
 
! Отговори
А преди 9 години
Бързо се спасявайте и бягайте в Русия!!! Не остана надежда в България, тя е на страната на лошото, спасявайте се бързо докато може! Братският руски народ ще ви приеме с отворени обятия. Там ще можете да си гледате само РТ и да първи канал, да наблюдавате от близо как Путин срутва Запада и ще бъдете щастливи!!
219
24
 
8
 
! Отговори
Отец Анунимус преди 9 години
Както ловеца ходи в гората така и западът ловува и храни семейство и благоденствуваА руснакът ловува та сяда после и скришом яде , а семейството му гладува
218
23
 
8
 
! Отговори
Отец Анунимус преди 9 години
Червени безбожнициНека писанията ми да падат като въглени в вратовете виОткакто има електричество , човек с умът си в Русия не е избягал
217
26
 
7
 
! Отговори
Отец Анунимус преди 9 години
И заглавието и писанието са думи лъжовниБи би си даже не знаят за товаНо на руснака все война му е в главатаТой от живота не разбираГоляма държава с наплашени хора и котило крадливи *** в Кремъл
216
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как в света на информационните технологии да спечелиш срещу истината. Хората по света не искат войни, не искат да умират за интересите на корпорациите и печалбите на самозабравилите се космополити.
215
33
 
8
 
! Отговори
Do 227 преди 9 години
О, Боже!Доброто е Путин, така ли???Вие...верно тук всички сте промити.
214
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РумбоДа бе. Изобщо не са били агресивни. Прочети малко история. От как има образованието щати, непрекъснато заграбват чуди територии. Питай Мексико колко територия неагресивните американци са им прибрали.
213
8
 
42
 
! Отговори
Az преди 9 години
Доколкото разбрах западенците ги притеснява наличието на информационни агенции, неподвласни на тях. А това, че показват различни неща не ги притеснява ни най-малко ? Т.е. няма значение дали конкуренцията показва истината, важното е да я няма, пък ако ще и никой да не покаже истината. Никой няма да види хилядите убити цивилни руснаци и сирийци, никой няма да каже кой свали Боинга и т.н.. .Е много "демократично", няма що.
212
6
 
39
 
! Отговори
край преди 9 години
Не ББСи губи губи Обама срещу Путин. Справедливите каузи почти винаги тържествуват - рано или късно.
211
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рублата върви нагоре всеки ден!Не може Сороса да победи доброто с пари! Не може!
210
7
 
41
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Не само информационната война ще загуби запада, не само.... Жалкото е че ние пак сме от губещата страна, за кой ли път
209
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, прости кратуни бяхте, прости кратуни си останахте, драги коментиращи. BBC се опитва да си увеличи и без това раздутия бюджет от доста време на сам и сега това е златен шанс да се изтъкне колко е велика и колко още много пари им трябват, за да се развиват.Последните месеци медията е разтресена от поредица скандали за неправомерни поръчки за iPAD,iPhone и неимоверно скъпо обучени на персонала за работа с тия устройства.А вие льохмани пак го обърнахте про/анти раша-уса... *** народ - слаба