Натоварена година предстои на неуморния папа Франциск

2015 г. ще започне с летящ старт
30 дек 2014 20:43, Елка Василева
2
Натоварена година предстои на неуморния папа Франциск
Папа Франциск. Снимка: архив, Reuters

Пътувания до четирите краища на света, енциклика за околната среда, реформа на правителството на Църквата, нов синод за семейството - 2015 година обещава да бъде натоварена за един неуморен папа, който активно действа по всички направления, пише Жан-Луи дьо ла Весиер от Франс прес.

Годината ще започне с летящ старт. След като обясни пред посланиците как е постигнал успеха си в кубинско-американското помирение и визията си за "третата световна война "на парче", която критикува, аржентинският папа, който е на 78 години, ще отлети за седмица до Шри Ланка или до Филипините. В Манила го очаква една от най-големите католически общности в света.

Това ще бъде среща с Азия, мозайка от многобройни религии, която го очарова, винаги с поглед към огромен Китай, за сближаване с който мечтае Светият престол.

През февруари той свиква консисториум, който ще събере всички кардинали по света, за да изложи своята идея за тежка реформа на Курията, централното правителство на Църквата, и да ръкоположи дузина нови кардинали. Срещата може да се окаже напрегната. Папата отправи сурово предупреждение към Курията в посланието си през декември за "15-те порока", които я заплашват - от жаждата за власт и арогантността до светската суетност и корупцията.

Вече напредналата икономическа и финансова реформа на малката държава трябва да продължи, както и тези в правителството и комуникациите, които едва започват.

За пролетта е предвидено и публикуването на неговата енциклика за хуманната екология и околната среда - текст, над който той се труди отдавна. Във Ватикана се обсъжда даже идеята за междурелигиозна среща на върха по тези теми няколко месеца преди Парижката конференция за околната среда в края на 2015 г.

Пред френски епископи в средата на декември папата е изброил 8-9 пътувания в чужбина догодина, 4 или 5 от които са програмирани. Те не разкриха списъка.

Пътуване до САЩ по повод световна среща на католическите семейства в края на септември във Филаделфия ще бъде допълнено с посещение във Вашингтон и реч в ООН в Ню Йорк. Речта на този тъй популярен папа се очаква с нетърпение.

По този случай той ще посети мексиканската граница, през която стотици хиляди "латиноси" емигрират към Северна Америка, а покрай това може би ще посети и други страни от Латинска Америка. Споменават се Боливия и Салвадор, където предстои беатификация на монсеньор Оскар Ромеро - "архиепископа на бедняците" , убит през 1980 г.

Твърде вероятно е Светият отец да посети Африка, където не е бил досега. Говори се за Уганда, където би могъл да отиде за възпоменателните церемонии за годишнината от канонизирането на 22-ма мъченици, първите африкански светци, от Павел Шести през 1964 г.

Визити в Испания - в Авила, градът на Света Тереза, една от малкото жени, провъзгласени за доктори на църквата, и във Франция - в Париж, в светилището на Дева Мария в Лурд и в още един град, засега неизвестен, също са в програмата. Графикът на папата обаче е толкова натоварен, че нищо чудно посещението във Франция да бъде отложено за 2016 г.

За Ватикана годината е белязана от две важни за Църквата събития. От края на ноември ще се чества "Годината на посветения живот", която засяга близо 710 000 монахини и 55 000 монаси (не свещеници) в света. Проблемите са многобройни (намалял приток на послушници, "застаряване" на манастирите, проблеми със статута и финансите) и през годината ще има редица срещи и форуми с участието на папата.

Залогът е голям, защото от монасите и монахините зависи дейността на хиляди институции, социални центрове, училища и болници по света.

Другото събитие, на което папата до голяма степен залага популярността си, е вторият синод за семейството, предвиден за есента.

Първият синод през октомври премина доста бурно - конфронтираха се всички мнения на епископите по многобройните предизвикателства за семейството в съвременния свят, включително по твърде деликатни теми като мястото в Църквата на разведените, женени повторно, и на хомосексуалните, а също така полигамията и браковете между лица, изповядващи различни религии.

Няколко етапа през годината ще подготвят този синод, като обсъждането на въпросник, който да бъде разпратен до всички епархии по света, или посланието на папата до срещата във Филаделфия.

Именно папата, след този синод, несъмнено през 2016 година, ще трябва да направи изводи и да вземе решение дали да има реформи или не. За Франциск успехът на този синод за семейството е приоритет номер едно.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: папа Франциск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
2
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ преди 9 години
Свобода за Алексей Навални !