От днес: Казарма за жени в Норвегия и без камини в Париж

В аптеките в Словения пък вече продават лекарства с марихуана
Обновена: 1 яну 2015 10:43 | 1 яну 2015 10:40,
87
От днес: Казарма за жени в Норвегия и без камини в Париж
Снимка: архив Reuters

От днес по света влизат в сила различни нови правила. Някои от тях изглеждат странни, но те започват да се прилагат след официални решения на местните власти.

В Норвегия например от днес влиза в действие закон за въвеждането на задължителна военна повинност за жените, съобщи БТА. Нормативният акт беше приет от норвежкия парламент на 14 октомври. Според него първите наборнички ще попълнят редиците на норвежката армия през лятото на 2016 година.

Още по темата
Норвегия е първата европейска държава и първата страна членка на НАТО, предприела тази стъпка."Това е историческо решение. Норвегия се явява сред пионерите в тази област и за нас това е причина за гордост", заяви министърката на отбраната Ине Марие Ериксен Сьорайде след приемането на закона.

Жените ще служат в редиците на въоръжените сили на Норвегия колкото и мъжете - 19 месеца. Де факто обаче казармата не продължава повече от 12 месеца. Освен това почти половината наборници се зачисляват в състава на Националната гвардия. За тях службата е 7 месеца и при това този срок е разбит на няколко относително кратки периода.

В същото време в друга страна членка на НАТО, Турция, от днес всеки, който към 31 декември 2014 г. има навършени 27 години и желае да се освободят от военна служба, може да го направи срещу заплащане.

„Свободата” ще му струва 18 000 турски лири.  Решението беше взето на 1 декември 2014 г. на заседание на министерския съвет. Правителството на Турция очаква, че близо 700 000 турски мъже ще се  възползват от предоставената възможност, с което ще бъдат привлечени средства към бюджета на страната.

В Париж пък от днес влиза в сила забраната за палене на огън в камини. Ограниченията важат както за френската столица, така и за околностите й. Решението беше взето от местните власти по инициатива на местни еколози. Целта е да се намалят емисиите от фини частици във въздуха, които имат все по-сериозни последствия върху здравето на парижани, припомнят френски издания, цитирани от БТА.

От днес в Полша влиза в сила закон, забраняващ доставката и рекламата на нездравословна храна в учебните заведения на територията на страната. Целта на новите текстове е да се намалят случаите на наднормено тегло и на затлъстяване сред подрастващите. Според доклад на Фонда на ООН за подпомагане на децата (УНИЦЕФ) около 17 процента от полските деца страдат от наднормено тегло.

От днес в аптеките на Словения ще могат да продават медикаменти, съдържащи екстракт от марихуана (канабиноиди), които до момента са забранени. В средата на 2014 г. правителството издава наредба, с която  изключва тетрахидроканабиноидите (ТНС) от списъка на забраненитевещества и ги включва в списъка на наркотичните вещества, разрешени в хуманната и ветеринарната медицина и за педагогически и научно-изследователски цели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: НорвегияПарижПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
10
 
! Отговори
аналнологичен слючай преди 9 години
ами съга, кво че праат арапкините дето са станали норвежки или децата им. моамет ше ин ги давали да стрелят и кво ша стаа со чаршафите за омотаване, а хахахаха...Това да стание и у бг, местан да плаща за туркините дето нещат да са у аскеро.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТбащаму и дядомо Обаче даваха 10000 годишно и 10 бомби както и два часа на ден бой с Щик да не говорим че за ПОТ ОФИЦЕР каквото се пада ШЗО по това време се полагат и очастие в 200 артелериски истрела за секи като персонал или мерач А и Бой със сабя по 80 часа на година
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде и нас да ни пишат като новина по свето.Предлагам патрулиращите полицаи да са екип мъж и жена,а в казармата на пост също мъж и жена.И в двата случая взаимно ще се обогатят астерално и професионално.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТНай-малко си научил,кой е левия и кой е десния ти крак!
33
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българинът е нихилст.За него от чужбина по-хубаво нема, и от своето по-скапано нема.Това дето шопа е говорил за Витоша и Искър е било преди 1944 г.След това вече почти всички са нихилисти.Всеки си хвали своето, само тук всеки си мрази своето. Абсурдите на комунизма.
32
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами когато хората имаха пари за парно и търсеха връзки да се включат, София беше зелена и чиста.Сега като ни върнаха във времената преди парното и хората в София горят въглища и дърва от бедност, а таратайките от Европа напълниха града, какъв чист въздух искате. Преди въздухът се замърсяваше от действащи предприятия,където хората имаха работа. Сега предприятия няма, работа няма,пари няма,но пък пушенето е забранено - голяма грижа за здравето ни. А, и от армия няма нужда,ама в Осло не мислят така
31
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ле ле от една страна нарвежците май искат да решат проблема с популацията като вкарат жените си в казармата, а от друга анадалците искат да намалят броя на опитите за забеменяване между мъж и мъж в техните казарми.... Защо просто не започнат да правят взаимни "военни" учения под мотото прави любов, а не война и така ще си решат проблемите...
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТами какво очакваш от комунистическа или пост такава армия ака бе служил при царя преди 9 щеше да истреляш 10000 патрона на година КАКТО Е ПО УСТАВ с ПУШКА ПРИ ТОВА
29
3
 
4
 
! Отговори
до жена 37 преди 9 години
Ами като ти прочетох писания разбирам защо толкова много пИдали са се навъдили и не се и съмнявам, че мъжете около теб ни искат да правят деца... чувала ли си за естествен отбор на видовете? това се случва, т.е. с гадни семки като тебе няма как да се иска продължение на поколението... айде весели празници и пълна къща с деца...
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Покажете ми столица в Европа дето да има толкова много като площ паркове като София."Последно ходих в Загреб и Барселона сам можеш да провериш в гугъл ако нямаш път на там. Загреб си е направо парк. Пътувайте бе хора стига сте гледали филми и реклами...
27
7
 
20
 
! Отговори
жена преди 9 години
До и в България трябва. Няма жена която не иска да ражда, има мъже, които не искат (или не мога) да правят деца оправдавайки се с икономическото положение, а в действителност прикриват пълната си безотговорност и страх от задължения. Това е. Лично познавам няколко такива, на всичко отгоре са женени. Такъв го натирвам още на първата година, да живее сам като куче като не иска деца!! А колкото до казармата - задължително трябва да се върне!!
26
1
 
5
 
! Отговори
poliglota преди 9 години
До АнонименStockholm e po4ti celia zelen!!!
25
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кво всички чуждопоклонници нападнахте 25. Такива сме повечето българи. Едно време от Москва по убаво немаше, сега от запада. Не ща и да им виждам на повечето европеици пробитите градове, пълни с ***, пакистанци, индиици и всякакви църни. В София си има доста зеленина. А в повечето европейски градове има павета и бетонища. На всяка малка градинка се радват. Ама плюите си и си ходете чужденци по европата дет не ви имат за хора, смешковци.....
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пожелавам на *** Странджата да му изсъхнат и двете алчни сороски ръчички!
23
3
 
9
 
! Отговори
BG преди 9 години
До АТАКИСТИбрико, стига си писал простотии спуснати на юрушистите от сараите на вашия почетен председател в сянка!За казармата нищо не казваш? Защо сидер ага не е служил в редовете на БА?Не на ибрикчийството на БСП и ЮРУШ!ЧНГ на всички българи, с изключение на доброволните еничари на сокола от БСП и ЮРУШ!Да живее България!
22
3
 
5
 
! Отговори
Бургас преди 9 години
До Анонимен"Покажете ми столица в Европа дето да има толкова много като площ паркове като София."И сам можеш да си провериш, кои са най-зелените европейски столици, и въпроса не е в това, че София не е зелена, а че е далеч от НАЙ, както сме свикнали да си мислим за всичко наше. Иначе съм съгласен - наше лошо няма :)
21
4
 
11
 
! Отговори
gruh преди 9 години
До Анонимен Ти май не си излизал от София. Виж Лондон, виж Рим, колко са зелени.
20
3
 
10
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
21-ве го е казал най-точно.В София най-големият замърсител са автомобилите!Чист въздух в София ще има, когато се забрани използването на автомобили с ДВГ на територията на града. Което никога няма да стане.
19
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Покажете ми столица в Европа дето да има толкова много като площ паркове като София.Пишете минуси колкото си искате.
18
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"В Берлин едно дърво нямат."Хахаха :)))За такива се чудя, наистина ли не са ходили по-далеч от Витоша или просто са си такива - бръщолевят си без смисъл от панелката!?