10 икономически предвиждания за света през 2015 г.

Очаква се доларът да запази господството си
2 яну 2015 11:41, Екип на Investor.bg
167
10 икономически предвиждания за света през 2015 г.
Снимка: архив, Reuters

Глобалната икономика стагнира през миналата година, като възстановяването в САЩ помогна да се компенсира забавянето на растежа в Европа, Япония и Китай.

Накъде ще поеме световното стопанство през 2015 г.?

"Има положителни фундаменти за усилване на инерцията в глобалната икономика през идната година", смята Нариман Бехравеш, главен икономист в консултантската компания IHS, която очаква глобалният растеж да се ускори до 3% от очакваните за 2014 г. 2,7%.

IHS очертава своите топ 10 икономически предвиждания, които съставляват глобалната прогноза на консултантската компания за 2015 г.:

1. Икономиката на САЩ ще продължи подема си

Най-голямата икономика в света ще продължи да се представя по-добре от конкурентите си в резултат от засилване на вътрешното търсене, особено на потребителските разходи. Щатската икономиката ще нарасне с 2,5-3%.

Динамиката в основата на потребителските разходи, които представляват 70 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), остава много положителна, включвайки силен ръст на заетостта, подобряване на финансите на домакинствата и ниските цени на бензина.

2. Проблемите на еврозоната ще продължат

Еврозоната ще продължи да се бори със слаб пазар на труда, но комбинацията от ниски цени на петрола, слабо евро, намалени фискални препятствия, облекчаване на дълговото бреме и гъвкава парична политика ще помогнат за скромно ускоряване на растежа до 1,4% през 2015 г. от 0,8% през 2014 г.

3. Япония ще излезе от рецесията

След като претърпя четвъртата си рецесия през последните шест години, японската икономика ще отскочи през 2015 г., макар и само с около 1 процент. Монетарните стимули на Японската централна банка и фискалните правителствени стимули в съчетание с по-ниски цени на енергията ще върнат икономиката към растежа.

4. Китай ще продължи да се забавя

Допълнителна подкрепа както от паричната, така и от фискалната политика няма да бъде достатъчна, за да се предотврати забавяне на китайския растеж до 6,5% през следващата година. Макар и слаб по местните стандарти, този темп на ръст е обект на завист от всички водещи икономики.

5. Смесено представяне за развиващите се пазари

Повечето развиващи се икономики ще имат по-добър растеж през 2015 г. благодарение на по-евтиния петрол, повишената глобална ликвидност и икономическото ускорение в САЩ. Най-силен ще е растежът в развиващите се икономики от Европа, Латинска Америка, Близкия изток и Северна Африка, както и Субсахарска Африка.

Русия ще бъде слабото звено, зашеметена от тройния удар на западните санкции, ниските цени на петрола и изтичането на капитали.

6. Спадът при суровините ще се задълбочи

Цените на петрола паднаха с над 40 на сто от лятото на фона на слабото глобално търсене и силния ръст на предлагането.

Китай остава ключов фактор за търсенето, като по-нататъшно забавяне на растежа там вероятно ще доведе до нов кръг на спад при суровините, чиито цени ще спаднат с 10 процента средно през следващата година.

7. Заплахата от ниска инфлация

Дезинфлационните сили са най-силни в развития свят, като цените на суровините падат, а растежът на световната икономика е анемичен. Изключенията са развиващите се пазари, като Русия например, чиито валути рязко се обезцениха.

8. Фед първи ще вдигне лихвите

Федералният резерв, Английската централна банка и Централната банка на Канада ще започнат да повишават лихвените проценти – съответно през юни, август и октомври, което значително ще ограничи инфлацията.

За разлика от тях Европейската централна банка (ЕЦБ), както и централните банки на Япония и Китай са напът да намалят лихвите още или да предоставят повече ликвидност чрез закупуване на активи и други средства.

9. Доларът ще запази господството си

Щатският долар ще продължи да се засилва заради добрите перспективи за растеж в САЩ и очакванията за вдигане на лихвите от Фед.

Междувременно монетарните стимули в еврозоната и Япония ще доведат до още обезценки за еврото и йената. Единната валута ще спадне до 1,15-1,20 долара до есента на 2015 г., докато доларът ще струва 120-125 йени през следващата година.

10. Рисковете ще намаляват през цялата година

Възстановяването на световната икономика бе осуетявано от множество фактори през последните няколко години, включително високи публични и частни дългове, които наложиха намаляване на задлъжнялостта на домакинствата, корпорациите и правителствата.

Тези пречки пред растежа обаче отслабват в някои страни, по-специално САЩ и Великобритания, което обяснява по-доброто им икономическо представяне.

Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още по темата: икономикапредвиждания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Средният годишен износ през 80те беше 778,43 милиарда лева------------Май си пил некоя боза от 6 ст., вече отдавна ферментирала.
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BALGARIA E TERITTORIA NASELENA S MNOGOROMI I DR. MALZINSTVA,KATO BALGARITE SA IZCEZVASHT VID,DARGAVA POELA PPATIA KAM ADA.
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нещо по малко валотилно,примерно в злато. През 89 година 1 унция струва 400 долара, сега е 1200 долара------------------ Първо, казва се ВОЛАТИЛНО. Второ, ако златото е поскъпнало с 200%, не виждам кое му е по-малко волатилното. Такак както е поскъпнало от 400 на 1200, утре може да стане 500 или 2000.
72
2
 
7
 
! Отговори
преди 9 години
Сега положението ни е точно както през 96-97година. 67 лева минимална заплата тогава ,отговаря на 340лв сега. Излиза,че не сме мръднали и на йота от 1997 година. През 97 един хляб струваше 25 стотинки,после 28,сега хлябът е 1лв средна цена. Да попитам и тока колко пъти поскъпна? Помните ли 6.5 стотинки,сега 22 стотинки. Не виждам благосъстоянието на 80% от българите да се е вдигнало 2.5 пъти.
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 103ами така ще е като гласуваш за московски агенти
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 102Както искаш така го смятай дори, кажи една година при бай Тошо когато износа ни е бил над 4 млрд $ :)
69
1
 
5
 
! Отговори
преди 9 години
До 98Не ми смятай стокооборота в хартия! Нека го сметнем в нещо по малко валотилно,примерно в злато. През 89 година 1 унция струва 400 долара, сега е 1200 долара. Хайде да сметнеш отново и да ми кажеш че стокооборота е нараснал.
68
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 95Ами смей си се ама за 2013 година износа на България е 43,559 млр лева или над 22 млрд евро, ти ми кажи една година при бай Тошо когато износа ни е бил по-голям
67
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Въпреки проблемите, които в момента изпитваме поради корумпираните ни политици, все пак в момента България изанся 2-2,5 пъти повече отколкото по времето на бай Тошо"Пълни измишльотини. Това което се произвежда сега и се изнася няма и 1 хилядна от производството и стокообората на България със СССТ и СИВ преди 89та година.
66
2
 
3
 
! Отговори
преди 9 години
До 93Е тази лъжа,такова майката на всички лъжи,който съм чул.....................хахахахахаха..........това е от разделати "Новогодишен Хумор"
65
1
 
3
 
! Отговори
преди 9 години
До Одисей 1Пич,аз съм спокоен. До сега не съм се топлил на газ и от сега на татък няма да се топля. Котелът ми е на твърдо гориво и ток. Лично за мен и за мойте нужди,само хлебозавода ползва газ.
64
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 92Въпреки проблемите, които в момента изпитваме поради корумпираните ни политици, все пак в момента България изанся 2-2,5 пъти повече отколкото по времето на бай Тошо
63
1
 
11
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 88Добре бре,ясно 60% от износа е за ЕС,но защо Търсенето не расте,та да вземем да го стигнем износа на бай Тошо? Нали сме партнери и НАТО-ки бази имаме. Нека ни купуват всички ***,както на времето СССР! Нека ни подаряват за 2 милиарда долара нефт! Искаме и ние да се почувстваме съюзници.
62
1
 
5
 
! Отговори
преди 9 години
До одисей 1Ще видим полша какви ще ги забръсне тази година,догодина и ние ще се наредим на опашката за втечнен газ.
61
2
 
2
 
! Отговори
преди 9 години
До Одисей 1С нетърпение чакам евтината газ от Катар и Либия и Старта на спот търговията на енергоносители в ЕС.
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напротив, в ЕС няма свободно придвижване на стоки, капитали и работна сила. Българите и Румънците които са в Шенген са контролирани и резето за тях всеки момент отново ще хлопне при тази безработица в ЕС. А за стоки е смешно да се говори - какво стоки може да продава България която е със съсупана икономика - практически няма шанс на пазара. ES фирми произвеждат евтино е България в swetshops си изнасят продукцията и я продават 10 пъти по скъпо защото държат пазарита.
59
2
 
8
 
! Отговори
преди 9 години
До Одисей 1А кой те кара да купуваш енергоносители от Русия? Купувай от Катар. Тогава съотношението ще е 1 към 30. Чушки и домати всяка страна произвежда. Русия има възможност да избира на кого ще дава пари за паприкаш. Когато станем стратегически партньор на Русия,ще ни изкупуват стоките.Сега сме в ЕС,нека купуват европейците! Нали това ни обещаваха "Необятният пазар на ЕС"
58
2
 
2
 
! Отговори
преди 9 години
До Одесей 1Ошибаешся пацан. Ние подръжниците на Путин,много харесваме да заработваме на борсите, Франкфурт,Лондон, Ню Йорк,Чикаго.Мы не хотим развала капитализм.Оставьте нас зарабатываем
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е една започав края на "ерата на петрола" до 10 години с петрола и газта ще се случи това, което се случи с въглищата в началото на 20 век
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В ЕС няма свободно движение на капитали стоки и работан сила. България и Румъния са още в Шенген и докато е там за българите няма свободно движение, а контролирано. А от 2015 може да въведат отново визи за Българи и Румънци. Има свободно и безконтролно нахлуване на стоки от западна Европа в бедни страни като България. Със скапаната си икономика България не е конкурентна на пазара на Европа, смешно е да се говори за движение на български стоки на запад.