Русия с рекорден добив на петрол през 2014 г.

Страната е произвеждала средно по 10,58 млн. барела дневно
2 яну 2015 17:50,
275
Русия с рекорден добив на петрол през 2014 г.
Снимка: Reuters, архив

През 2014 г. Русия е добила рекордно количество петрол от разпадането на Съветския съюз насам. През изминалата година страната е произвела средно по 10,58 млн. барела петрол на ден. Това е ръст от 0,7% на годишна база, сочат данни на Министерството на енергетиката на Русия. Покачването се дължи на нарасналия добив от малки частни компании, информира Ройтерс.

Само през декември производството на петрол и природен газ в Русия достигна 10,67 млн. барела дневно. Това също е най-високо ниво след разпадането на Съветския съюз. Данните показват още, че т.нар. малки частни производители, са увеличили производството с 11% до над 1 млн. барела на ден.

Износът на суров петрол чрез държавния монополист Транснефт спадна с 5% до 195,5 млн. т основни заради ръст на вътрешното търсене.

Експортът към Китай достигна нов връх от 22,6 млн. т (452 хил. барела на ден), което е покачване с 43% спрямо 2013 г., тъй като Русия търси начини да диверсифицира купувачите на енергийни суровини.

Пикът в добива на петрол от 11,41 млн. барела на ден беше достигнат през далечната 1988 г., разкриват данни на Международната енергийна агенция.

Поради влиянието на спадащите цени на петрола и наложените западни санкции ръстът на производството през 2014 г. се забави от увеличението в размер на 1,4%, отчетено през 2013 г. Приходите от петрол и газ формират 50% от приходите в бюджета на Русия.

Петролният гигант Роснефт, който произвежда повече петрол от членовете на ОПЕК Иран и Ирак, е произвел с 0,7% по-малко петрол.

Икономиката на Русия навлиза в рецесия поради спада в цените на петрола. Производството на „черното злато“ пък може да спадне до 525 млн. т през тази година, сочат прогнозите на Министерството на енергетиката.

Международната енергийна агенция очаква, че руското производство на петрол ще спадне с 1% през 2015 г. През 2014 г. производството на природен газ пък намаля с 4% до 640,237 кубични метра.

Най-големият производител на природен газ Газпром регистрира годишен спад на производството от 9% до исторически ниските 432 млн. кубични метра заради ценовия спор с Украйна. Страната, обхваната от криза, някога бе вторият най-голям клиент на компанията след Германия.

Още новини от "Свят" четете в Investor.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Президентът Обама винаги действа безразсъдно на думи и дела, подобно на *** в тропическа гора"
61
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AMERIKA VECE E ZAGINALA.
60
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В същото време българите ще продължат да получават непосилни сметки за ток и парно, а гневът им ще продължи да бъде умело насочван от някого не към действителните монополи, а към трите енергоразпределителни дружества, които само поддържат мрежата и събират сметките.
59
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дебаМного си прав, братле. Ама на, лош късмет.... дивия изток. :(
58
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българска газ ще има още тази година !
57
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 112А къде са американските совалки моля. Руснаците навреме разбраха, че това е погрешна посока, и за това спряха полетите. Явно са много по-умни от американците. Щом ги возят до МКС, явно ,щатите са бантустанци като нас!---------Разбират те като им свършат парите,американците са съсредоточени за кацане на Марс, тук разни *** за МКС ми говорят.
56
1
 
20
 
! Отговори
деба преди 9 години
Писна ми от Путин,Обама ,уса,Ръша,Тюрки,Ердоган...що не бяхме съседи.с.Дания или Швейцария...Аспарухеее..Кханеее малко по -назапад да бе боднал конската опашка.
55
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До Анонимен 82До а бе той"Буран" беше едно голямо достижение на техниката. "Энергия", която го изведе на орбита, беше (а може би още е?) най-мощната ракета по това време. Безпилотният експериминт шашардиса всички!Но руснаците веднага разбраха, че тази програма е много скъпа, използваемостта на върнатитте елементи - практически нулева и СЕ ОТКАЗАХА НАВРЕМЕ ОТ НЕЯ.------Умен народ тея руснаци, не че нямат пари, разбраха че е скъпа програмата :)
54
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според Филип Верлегер, бивш отговорник по енергетиката в кабинета Картър и настоящ енергиен консултант за едно от най-големите шистови находища, намиращо се в северна Дакота, спада на цената на барел петрол до $70 ще доведе до 28% спад в добива от находището Бейкън, което се равнява на минус 800 хил. барела, а до юли загубите ще са вече поне 1.1 млн. барела дневно. "Средствата за да продължат дупченето ще започнат да свършват и ще станем свидетели в голям спад на добива на шистов газ и нефт."
53
4
 
26
 
! Отговори
Русия е ... преди 9 години
... най-големият производител на петрол.
52
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до бранникТа кой е губещ от ниския нефт?-------Отговор:Русия
51
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия с рекорден нефтодобив, България с рекордно ниски нива на раждаемост, като сметнете, че малцинствата раждат по 4-5 деца и пак сме на дъното - значи българчета се раждат... ама друг път. Докато се пенете срещу Русия за където ви е освободила 500 годишните робските ***, България ще бъде просто географско понятие, а българите екзотично малцинство в държавата си. Който е сляп - да не вижда дупката и да си повтаря, че всичко е ок. И да може и малко минуси да ми наплякате, че правдатае кисела
50
6
 
15
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Според EIA развитието на шистовата индустрия в Полша и Великобритания се очаква да повлияе на политическата приемливост и правителствените политики по отношение на природния газ от шисти в Румъния и България. Според данните в доклада общите залежи на природен газ от шисти в света са 10% по-големи в сравнение с предходна оценка, правена през 2011 г.
49
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До driverВ Гърция и Турция бензина е по-скъп с 20 % спрямо България. България е по средата в ЕС по цена на бензина. САЩ вадят евтин бензин, защото се субсидира яко от държавата иначе ще стане френска революция в САЩ.
48
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато Русия изнася е на печалба, когато не изнася на още по-голяма печалба, още са махмурлии в тролската стая май.
47
8
 
15
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Във връзка със износа на нефт от САЩ, буквално ВЧЕРА е паднала ЗАБРАНАТА за ИЗНОС на американски нефт, до сега беше каквото беше, но САЩ имат намерението да стъпят и на нефтения пазар като ИЗНОСИТЕЛ!!!!!
46
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Для нас это (добыча сланцевого газа) сегодня не актуально. Если будут расти технологии, то мы для себя не исключаем этой возможности. Если и беспокоит (добыча), то только из соображений защиты окружающей среды, потому что добыча сланцевого газа это очень варварский способ добычи минеральных ресурсов утверждал Путин.++++*** се оказа един обикновен лъжец :)
45
4
 
15
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
EIA отбелязва, че шистовите находища в Мизийската платформа все още не са добре проучени и могат да се окажат значително по-големи, което предполага, че запасите на природен газ и нефт от шисти също може да са по-значителни. В доклада се посочва, че макар България да няма специален режим за регулация на природния газ от шисти, страната предлага привлекателни условия за добив на конвенционален газ и нефт.
44
2
 
17
 
! Отговори
driver преди 9 години
01/091/2015 - USA, IL: $1.95/galon ($0.54/liter - 0.86lv./literKak e v BG s TransRosNeft?
43
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Русия спрат да изнасят, цената на нефта ще прескочи 300 долара и тогава печалбата за Русия ще е много по-висока.