Русия с рекорден добив на петрол през 2014 г.

Страната е произвеждала средно по 10,58 млн. барела дневно
2 яну 2015 17:50,
275
Русия с рекорден добив на петрол през 2014 г.
Снимка: Reuters, архив

През 2014 г. Русия е добила рекордно количество петрол от разпадането на Съветския съюз насам. През изминалата година страната е произвела средно по 10,58 млн. барела петрол на ден. Това е ръст от 0,7% на годишна база, сочат данни на Министерството на енергетиката на Русия. Покачването се дължи на нарасналия добив от малки частни компании, информира Ройтерс.

Само през декември производството на петрол и природен газ в Русия достигна 10,67 млн. барела дневно. Това също е най-високо ниво след разпадането на Съветския съюз. Данните показват още, че т.нар. малки частни производители, са увеличили производството с 11% до над 1 млн. барела на ден.

Износът на суров петрол чрез държавния монополист Транснефт спадна с 5% до 195,5 млн. т основни заради ръст на вътрешното търсене.

Експортът към Китай достигна нов връх от 22,6 млн. т (452 хил. барела на ден), което е покачване с 43% спрямо 2013 г., тъй като Русия търси начини да диверсифицира купувачите на енергийни суровини.

Пикът в добива на петрол от 11,41 млн. барела на ден беше достигнат през далечната 1988 г., разкриват данни на Международната енергийна агенция.

Поради влиянието на спадащите цени на петрола и наложените западни санкции ръстът на производството през 2014 г. се забави от увеличението в размер на 1,4%, отчетено през 2013 г. Приходите от петрол и газ формират 50% от приходите в бюджета на Русия.

Петролният гигант Роснефт, който произвежда повече петрол от членовете на ОПЕК Иран и Ирак, е произвел с 0,7% по-малко петрол.

Икономиката на Русия навлиза в рецесия поради спада в цените на петрола. Производството на „черното злато“ пък може да спадне до 525 млн. т през тази година, сочат прогнозите на Министерството на енергетиката.

Международната енергийна агенция очаква, че руското производство на петрол ще спадне с 1% през 2015 г. През 2014 г. производството на природен газ пък намаля с 4% до 640,237 кубични метра.

Най-големият производител на природен газ Газпром регистрира годишен спад на производството от 9% до исторически ниските 432 млн. кубични метра заради ценовия спор с Украйна. Страната, обхваната от криза, някога бе вторият най-голям клиент на компанията след Германия.

Още новини от "Свят" четете в Investor.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
16
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
рускоезичниците и за Добруджа ИЗЛЪГАХА, шистите се оказват в Северозападна и Централна България! лъжци, лъжци, лъжци
41
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В края на февруари Япония, която преди две години бе поразена от цунами и ядрена авария, прикани настойчиво американския президент Обама да съдейства за ускорени доставки на американски шистов газ, чиято стойност е вече пет пъти по-ниска от цената на внасяния досега от японците втечнен природен газ.
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
фракинга и изобретен от чичко Ленин. Знаете нали ?
39
5
 
16
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Изследването представя подробно геоложко описание на Мизийската платформа, която се простира върху Южна Румъния и Централна Северна България. В нея се намират множество богати на въглеводороди шистови формации с благоприятни условия за добив на газ от шисти. Една от тях, Етрополската аргелитна формация, е считана за основния източник на въглеводороди в Северозападна България и е най-перспективна за проучвания за природен газ от шисти. Според доклада тази шистова формация се характеризира с умерено висока шупливост (5%), а коефициентът на извличане на газа може да бъде доста добър в зависимост
38
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БранникБългария има и злато но то се изнася безплатно от фирми на САЩ и Англия. Горите се секат за износ в Гърция.
37
9
 
17
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
България разполага с шистови залежи от природен газ от 17 трилиона кубични фута, достатъчни да задоволят нуждите й от синьото гориво за сто години, и има 200 млн. барела шистов нефт. Това сочи доклад на Агенцията за енергийна информация /EIA/ на Съединените Щати публикува доклад , който оценява залежите на газ и нефт от 137 шистови находища в 41 държави извън САЩ.
36
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 74Ставате банални вече с тея доказвания, докажи ти че не вадят шистов газ, и кой ти каза че във Полша е спрян добива.Там е само в проучвателна фаза, т.е. още не са почнали да добиват.
35
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
30% от фирмите за шистов нефт в САЩ са пред фалит. Освен това се оказва, че залежите са оценявани трърде оптимистично, и сега прогнозните количества бяха драстично понижени. Компаниите са изправени пред неблагодарно дупчене, защото те дупчат все повече и повече, добивайки все по-малко. При наблюдението над седем шистови кладенци в период от три години се наблюдават между 60-91% спад в наличните залежи.
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До Анонимен 52Жито няма да изнасят следващата година :) Наложиха си много високи мита на житото.
33
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДобре, де, защо самите американци забраняват добива в щатите Ню Йорк, Калифорния, Тексас и още някои други. Чакам компетентен отговор!--------защото всеки щат има собствени парламент и закони,в Тексас не е забранен, в Ню Йорк е временно спрян, а защо добиват в Охайо,Пенсилвания ?то не навсякъде има и шисти за добиване, трябва района да е подходящ.
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е за фракинг и в БГ, първо трябва да се дупчи до операта.
31
8
 
17
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
62 Тия НЕ СА ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ, а рускоезичници- национални предатели на майка България! Използват природата като параван за русофилското предателство срещу България, а съседна Румъния вече добива газ и нефт от шелфа и фракинг!!!!!!
30
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До baihui- $18 triliarda darjaven dalg- $52 triliarda korporativen dalg---------самоукия *** *** пак изби рибата, кво е това трилиярд бе *** :)Америка е икономиката с най-голям растеж за 2014-та, Китай имат да ядат още хляб ...
29
7
 
18
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
61 полит руско тъпизмите си знаеш къде да си ги завреш няма нужда да ти го упоменавам местото. Цял свят ще види през 2015 г. как шистовия нефт е най- евтиния за добив енергиен ресурс, цената на нефта благодарение на САЩ и СА ще върви още НАДОЛУ!
28
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На цена под 60 доалра за барел американските комапнии за шистов газ са фалирали. Някои от тях вече почват да фалират. Задава се голям шистов балон и верижни фалити в САЩ, както балона с кредитите за имоти. А Русия може да произвежда петрола и за 30 долара барел.
27
2
 
19
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Новия ОПЕК- САЩ и СА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
26
10
 
20
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
53 Като четеш москалска прАпаганда естествено че изкукуригваш накрая. Компаниите за шистов нефт в САЩ са ОК и на цена ПОД 40$ за барел. Това ще стане тая година, 2015 новия и последен дефолт на русиЙка! ВСИЧКО ВЪРВИ ПО ПЛАН график между САЩ и С.А
25
14
 
21
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
москалия ДАЛЕЧЕ от Европа, това е целта на всеки бял човек!
24
2
 
17
 
! Отговори
Армагедън преди 9 години
2015 ще се стовари ада върху вас и аз ще гледам парите дали ще ва спасят. 999-III
23
7
 
23
 
! Отговори
деловодител в БСП преди 9 години
Днес на Позитано беше разлепена следната обява : - Във връзка със зачестилите притеснения и тревоги от нашите симпатизанти от 5.01.2015 г. започваме обмяна на всички левове, долари и евро в рубли . Това ще успокои нашите членове , че няма да загубят пари от сриващия се долар и евро .