Русия с рекорден добив на петрол през 2014 г.

Страната е произвеждала средно по 10,58 млн. барела дневно
2 яну 2015 17:50,
275
Русия с рекорден добив на петрол през 2014 г.
Снимка: Reuters, архив

През 2014 г. Русия е добила рекордно количество петрол от разпадането на Съветския съюз насам. През изминалата година страната е произвела средно по 10,58 млн. барела петрол на ден. Това е ръст от 0,7% на годишна база, сочат данни на Министерството на енергетиката на Русия. Покачването се дължи на нарасналия добив от малки частни компании, информира Ройтерс.

Само през декември производството на петрол и природен газ в Русия достигна 10,67 млн. барела дневно. Това също е най-високо ниво след разпадането на Съветския съюз. Данните показват още, че т.нар. малки частни производители, са увеличили производството с 11% до над 1 млн. барела на ден.

Износът на суров петрол чрез държавния монополист Транснефт спадна с 5% до 195,5 млн. т основни заради ръст на вътрешното търсене.

Експортът към Китай достигна нов връх от 22,6 млн. т (452 хил. барела на ден), което е покачване с 43% спрямо 2013 г., тъй като Русия търси начини да диверсифицира купувачите на енергийни суровини.

Пикът в добива на петрол от 11,41 млн. барела на ден беше достигнат през далечната 1988 г., разкриват данни на Международната енергийна агенция.

Поради влиянието на спадащите цени на петрола и наложените западни санкции ръстът на производството през 2014 г. се забави от увеличението в размер на 1,4%, отчетено през 2013 г. Приходите от петрол и газ формират 50% от приходите в бюджета на Русия.

Петролният гигант Роснефт, който произвежда повече петрол от членовете на ОПЕК Иран и Ирак, е произвел с 0,7% по-малко петрол.

Икономиката на Русия навлиза в рецесия поради спада в цените на петрола. Производството на „черното злато“ пък може да спадне до 525 млн. т през тази година, сочат прогнозите на Министерството на енергетиката.

Международната енергийна агенция очаква, че руското производство на петрол ще спадне с 1% през 2015 г. През 2014 г. производството на природен газ пък намаля с 4% до 640,237 кубични метра.

Най-големият производител на природен газ Газпром регистрира годишен спад на производството от 9% до исторически ниските 432 млн. кубични метра заради ценовия спор с Украйна. Страната, обхваната от криза, някога бе вторият най-голям клиент на компанията след Германия.

Още новини от "Свят" четете в Investor.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
5
 
16
 
! Отговори
Ушанка преди 9 години
Нас червеното знаме роди ни, а цената на нефта уби ни...
121
1
 
19
 
! Отговори
Шано преди 9 години
Къде сте космически разбирачи, четете ли вестник Спътник? Компанията Лин Индустриал ще строи база на луната, при това ще е готова до 10 години, само на 13 тежкотоварни пуска на ракети или общо 37 за целия проект. Хайде честито а русофобите, възраждането на съветския съюз е факт, продиктуван от тревожните действия на Америка в завладяването на света, всички ще работят без пари, но ще станат отново могъщи, а ние за не знам кой път ще сме на губещата страна....
120
0
 
19
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До РумбоИма и още нещо-в брутния вътрешен продукт на САЩ са включени направо невероятни неща!До голяма степен той е доста кух!Причината да се завишава е прозаична-кредитния рейтинг!САЩ се крепят на 3 кита-долара,кредитния рейтинг и военната сила,една здраво свързана триада!Икономиката може и да издиша,и пак няма да има проблем,ако желязното трио работи перфектно!Затова САЩ реагират брутално на всяка опасност от накърняване на целостта и имиджа на тая система!
119
0
 
19
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Истината е,че се води глобална война-икономическа и политическа!Конфликтът САЩ(и сателитите им)-Русия е само част от това!Китай,Индия и другите бързо растящи напират да вземат своя пай!На всички е омръзнало САЩ да обират каймака на произведеното от тях чрез безкрайното печатане на долари!Но засега ги е страх и има защо!Америка все още е първа военна сила!Но вече не е и икономическа-по номинална стойност да,но не и по съпоставими цени!Производството на Китай е по-голямо,но просто цените-по-малки!
118
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Германия ,Фрнация, Китай и Япония да не би да нямаше война?Китайците дадоха повече жертви от руснаците, Германия беше напълно срината пък след 10 г не им личеше че е имало война.
117
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Германия ,Фрнация, Китай и Япония да не би да нямаше война?Китайците дадоха повече жертви от руснаците, Германия беше напълно срината пък след 10 г не им личеше че е имало война.
116
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Собственият добив на шистов газ е най-хубавито нещо , което може да се случи на Бългаерия.Срещо това може да са само платените от нпо'тата на Путин "еколози", които не знаяткакво е това родина или откровените *** като тия дето пишат в бгмама против ваксините и микровълновата фурна
115
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
50% от приходите в икономиката на Русия са от петрол и природен газ!? Няма такива смешници. А ако нямаха тея ресурси? Щеше да е като 2-ра Индия. Иначе претенциите им до небето. На тея ли целувате гъзовете? Като тях ли искате да сме?
114
2
 
16
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Do #239Purvo da ti kaja, che Ganio si ti! Choveka e prav, Kitai i Rusia prevzemat a Amerika zagiva i shte zaginat smeshnite im supporteri kato teb dragi mi maloumniko. Vse edno pa Amerika shte ti digne na tebe zaplatata.
113
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората които четат руска преса са заблуждавани много от авторите там. Китай не е първа икономическа сила. За една година няма как да вдигне БВП с 8 трлн $, още повече че са с по-малък растеж от Сащ за 2014-та. Дето са казва блажени са верующите, и не знам защо *** иска Китай да са номер едно, все едно ще му вдигнат заплатата подлите китайци.
112
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКитай е първата икономическа сила и задмина САЩ. Факт.--------------- И по-топло ли ти става от това? Ще ти напълни джоба или ще ти донесе социална справедливост? Или просто злобееш от някаква ирационална злоба срещу белите хора?
111
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тц, ти си се заблудил. Китай вече е първата световна икономика, не САЩ. Мечки, тигри, пилци, крави, кокошки - каквото и да плещиш, факта си е факт - Китай е първата световна икономика по всички параметри.
110
2
 
20
 
! Отговори
Даа, това е преди 9 години
Да, това е съдбата на Русия. Нещо като Саудитска Арабия. Ще добива нефт, ще го продава и това ще дава възможност на джуджето от Кремъл да се зъби на целия свят. Дали обаче то усеща, че зъбенето му е като на някои дзвер от зоопрака -- никой вече не го взима на сериозно. Сгреших, може би част от *** в Крим все още го харесват и българските Рублазжии дето драскат по форумите за обезценени рубли.
109
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да са първ сила при условие че имат по-малкък растеж от Америка тая година :)
108
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук спорещите и от двете страни са доста примитивни и постедствени индивиди. И представа си нямат какво всъщност се случва.
107
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не се пише за Украйна днеска? Кво стана със сепаратистите?
106
0
 
14
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Температурата на процесора я меря, днес определено гугълските приложения дадоха жега. Нищо, ще пусна вентилатора. Хахахахаха!Аре, че ми писна!
105
0
 
14
 
! Отговори
Кино преди 9 години
Тази битка ще е по-продължителна и доста интересна, пуканки с кола за мен моля.
104
1
 
17
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Аз пък бих казал, че няма куче дето не хапе. Всички ясновидци до сега са виждали тази война и ако американското общество не се събуди от хазарската магия, превръщаща ги в едни прости наемници убийци, то скоро всички ще сме само сомнове в царството на сенките.
103
2
 
20
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
За зомбитата набиващи хот- доци и живеещи на кредит ли говориш, за тези дето ФБ е заместител на Библията и всичко останало, за тези дето заявяват, че не биха воювали за собствената си родина, защото се чувстват граждани на Мега Вселената ли, за тези дето най- важното е да харчат и да им е гот ли, за содомци и гоморци ли ми говориш?