Съпругата на Клуни - Амал, била заплашена с арест в Египет

Тя отправила критики към съдебната система на страната
Обновена: 3 яну 2015 12:32 | 3 яну 2015 11:36, Анисия Иванова
14
Съпругата на Клуни - Амал, била заплашена с арест в Египет
Снимка: архив Reuters

Съпругата на актьора и режисьора Джордж Клуни - Амал Аламудин-Клуни е била заплашена с арест в Египет заради критики срещу египетската съдебна система, пише в. "Дейли телеграф".

Аламудин, която е водещ адвокат в областта на правата на човека, е получила заплахите от египетски представители, след като е констатирала недостатъците на съдебната система в страната, довели до осъждането на трима журналисти на катарската телевизия Ал Джазира.

Британско-ливанската адвокатка защитава Мохамед Фахми, един от тримата журналисти, осъдени миналата година по обвинения в тероризъм. В четвъртък египетски съдия нареди повторно дело за журналистите и призна, че е имало огромни проблеми във връзка с първоначалните обвинения срещу тях.

Присъдата, наложена на Фахми, египетско-канадския шеф на бюрото на Ал Джазира в Египет, на австралийския журналист и бивш кореспондент на Би Би Си Питър Грест и на египетския журналист и продуцент Бахем Мохамед предизвика вълна от критики от международната общност. Международната адвокатска асоциация поискала от Аламудин да изготви доклад заедно с още няколко колеги относно независимостта на египетската съдебна система.

Когато докладът бил готов, той се оказал толкова критичен, че египетските власти отказали той да бъде представен в Кайро, разказва госпожа Клуни. Те я предупредили с арест, ако той критикува армията, съдебната система или правителството, а такива критики действително има. В Египет обиди срещу съдебната система се наказват със затвор.

В доклада Аламудин и колегите й подчертават, че египетското правителство може да повлияе над съдиите и на държавните обвинители. Документът препоръчва на правителството да престане да подбира съдии за най-важните дела.

Госпожа Клуни е била в Египет през юни 2013 г., за да подготви доклада, публикуван през февруари миналата година. Тя разказва, че препоръките в него не са били спазени. По повод осъдителните присъди на тримата журналисти госпожа Клуни призова те да бъдат отменени, защото са опит да се затвори устата на политически опоненти и са равносилни на това да се разстреля журналист на улицата.

Според госпожа Клуни в случая с тримата журналисти съдебната система на Египет е била използвана като средство за подигравка с върховенството на закона.

Аламудин призова клиентът й да бъде освободен и по медицински причини, защото страдал от хепатит С и защото изгубил способността да движи едната си ръка, след като предишна травма на работа се обострила през месеците, през които той спял на каменния под в затвора.

Тримата журналисти бяха арестувани в хотел Мариот през декември 2013 г. по обвинения в подпомагане на терористична организация. Те бяха осъдени през юни 2014 г. на между 7 и 10 години затвор за разпространение на лъжи с цел подпомагане на терористична група.

Негласно обвинението визираше обявената извън закона организация Мюсюлмански братя. Вчера апелативен съд нареди повторно дело за журналистите, давайки нова надежда за освобождаването им. Но дори и да не бъдат оневинени, двамата чужденци могат да бъдат депортирани, а заедно тримата могат да бъдат помилвани от президента. Семействата на Фахми и на Грест вече са внесли молби за депортиране, в случай че не бъдат оневинени. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TAZI MI PRILICA MALKO NA MAGKA ROGBA.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Амал? А другите адвокатки да се пукат от яд, че не ги пишат по нета и не са се оженили за артист-старчок.
10
3
 
7
 
! Отговори
бб преди 9 години
Ми да я арестуват-законите са за да се спазват и са за всички.Там не е България.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понеже Ким Кардашиян стана безинтересна, четем сега всякакви глупости за Амал.
8
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме в европейския съюз и сме по зле от тези. Как така никой от ЕС не налага правила за правосъдната ни система и не предприема нищо за нея, а само ни налагат да си раздробим енергетиката, да не правим Белене, да махнем Южен поток и др.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 6 В грешка си само за едно Мюсюлмански братя бяха свалени с преврат от вените. В момента всички обвинения към Мубарак са свалени .Иначе за Арабската пролет е така.
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че нали САЩ докараха на власт чрез "Арабската пролет" мюсюлманските братя -за са свалят Мубарак, и признаха правителството им и избраният президент от братята ,а пък след половин година направиха преврат и ги свалиха.Те си бяха свършили работата свалили бяха Мубарак. Помнете ли как ни убеждаваха че революцията в Египет е станала по Фейсбук ? Същите Мюсюлмански братя сега са в основата на Ислямската държава.Това да режат глави го могат още отпреди 15-20 години.Защо американците ги подкрепиха?
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Късмет,че са живи все още.
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a gospojata neznaeli 4e tam sidebnata sistema ne e v ricete na egipteni
3
4
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
госпожата ако дойде в българия няма да повярва че се намира в евр държавав 21 век
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доколкото знам в Египет още се избиват едни други!!!Тази тръгнала да говори, че имало съдебна система при условие, че има къде къде по-важни проблеми за решаване като гарантирането на поне минимален мир в държавата!
1
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей тоз Клуни голям. Яка мюсюлманка си е набарал.