"Шпигел": Меркел смята, че еврозоната може да се справи с излизането на Гърция

Германското правителство не коментира
40
"Шпигел": Меркел смята, че еврозоната може да се справи с излизането на Гърция
Ангела Меркел. Снимка: архив, Ройтерс

Германското правителство е променило позицията си по въпроса за излизането на Гърция от еврозоната, която преди бе отрицателна, предадоха ТАСС и Ройтерс, позовавайки се на списание "Шпигел".

Като цитира свои източници от правителствените кръгове, "Шпигел" съобщава, че канцлерът Ангела Меркел и министърът на финансите Волфганг Шойбле сега смятат, че еврозоната може да се справи с евентуално излизане на Гърция от валутния съюз.

Причината за промяната на оценката е, че след най-тежкия момент от валутно-финансовата криза през 2012 г. еврозоната е постигнала съществени успехи. "Опасността от разпространение на кризата е ограничена, защото се смята, че Португалия и Ирландия вече са се възстановили", цитира Ройтерс мнението на единия от източниците на списанието.

Освен това Европейският механизъм за финансово стабилизиране е ефикасен спасителен механизъм и вече е
налице, казва друг източник. Засега няма коментар на публикацията на "Шпигел" от страна на германското правителство.

Не е ясно как членка на еврозоната би могла да излезе от нея и да продължи да бъде член на ЕС, но "Шпигел" цитира "високопоставен валутен експерт", според когото "изобретателни юристи" биха могли да внесат яснота по този въпрос, отбелязва Ройтерс.

Според публикацията германското правителство смята, че излизането на Гърция от еврозоната е почти неизбежно, ако лявата опозиционна партия СИРИЗА, водена от Алексис Ципрас, спечели изборите на 25 януари.

Социологически проучвания показват, че СИРИЗА има преднина пред консервативната "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас, макар тя да е намаляла до 3,1 процента, след като стана ясно, че ще има предсрочни избори. Проучването за вестник "Елефтерос типос" е било извършено на 29 и 30 декември, след като премиерът Самарас не успя да убеди парламента да избере неговия кандидат за президент. Според анкетата подкрепата за СИРИЗА е 30,4 на сто, а за "Нова демокрация" на премиера - 27,3 процента. Миналия месец преднината на СИРИЗА бе малко по-голяма - 3,4 на сто.

На трето място в допитванията е комунистическата партия с подкрепа от 4,8 на сто, следвана от лявоцентристката "То потами" с 4.7 и от крайнодясната "Златна зора" с 3.8 процента.

Социалистическата ПАСОК, която управлява в коалиция с "Нова демокрация" получава подкрепата само на 3.5 на сто от анкетираните.

Според същото допитване 74,2 на сто от анкетираните са заявили, че страната им трябва "на всяка цена" да остане в еврозоната, а 24,1 на сто са на противоположното мнение. В анкетата са участвали 1002 души.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ааа, ся Меркел плаши гърците, че ще излязат от еврозоната, ако гласуват за Сириза!Брей, че демокрация!
24
1
 
3
 
! Отговори
преди 9 години
До Одисей 1Получаваше: Вдовишка пенсия на ветеран от войната,за многодетност,за земеделка и лична нейна по възръст. Общо 1800е. Много хора продължаваха да получават пенсиите на близките си,много години след смърта им. Фактури се пишеха на крак и в пъти под себестойноста на стоката. За 1во жилище не дължиш данъци. Мога да изброявам до сутринта,ако това за теб не е комунизъм.......................Дръг път не говори,когато нямаш инфо от 1ва ръка!
23
1
 
4
 
! Отговори
преди 9 години
До Одисей 1Много пъти съм ти казвал,че се изказваш без да знаеш за какво говориш.До 2009г. в Гърция 40% от хората работеха без трудов договор. Касови апарати можеше да видиш само в големите супермаркети. 51% работеха в държавната администрация. Мед.обслужване беше безплатно.Образованието беше безплатно. Жените се пенсионираха на 55 години,мъжете на 60,а полицайте на 42. Голяма част от гърците получаваха 2-3 пенсии,а имаше и много с по 4 пенсии )на мой познат майка му вземаше 4 пенсии).
22
3
 
9
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До До17Ако България иска да бъде зависима от ЕС или от другите страни- това е само нейни избор. Ако искате свобода от тях-- който пречи да го направя това? Спрете се оплакват, нека да работим и живеем като свободни хора, а не чака милостиня от ЕС . Къде е вашата гордост, българите?
21
4
 
12
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Хубаво би било да се разпадне Сатанинския Съюз, но да се размине на евреите без бой не е добре. Бой на хазарите, докато цяла Европа се размирише на печено свинско!
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние трябва да процедираме малко по интелигентно за сега не трябва да напускаме Евросъюза но и не трябва да си събуваме гащите на Меркел или Обама при всяко едно щракване с пръст Трябва ни силно правителство като Унгарското на Виктор Орбан което с зъби и нокти да устоява Националните Интереси на България а не както до сега.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи с дисбаланса на драхмата ще принудят Гърция да влезе в Валутен борд от който отново остават пряко зависими от Германия невярвам че Гърция би излязла от един съюз присъединяваики се в друг Какво ще стане само бог знае но нещата не вървят никак добре
18
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНай добре и гърците и ние да се махнем от тоя скапан евросъюз и от НАТО.------------И като се махнеш,къде ще отидеш, *** ? Най - много да кацнеш на дядовия :)
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи Германия ще допусне Гърция да напусне Еврото и да се върне Драхмата но не и за излизането на Гърция от Европейският съюз Лошо много Лошо това може би иска да каже че ще дебалансират курса на Драхмата ако се въведе наново Англия,Испания,Франция,Италия,Белгия,Португалия, същоЛошо много лошо ухае на война
16
4
 
8
 
! Отговори
До17 преди 9 години
А кои сте " вие" ????? От 1396 насам НИЩО не сте решили, 500г под турско 200 под гръцко , 70 под руско. Останалите разруха и мизерия, но иначе решавате няма що!
15
0
 
1
 
! Отговори
hu преди 9 години
andji vika pomost davim se v evro...putin - ei sega ste go izpompim...
14
0
 
0
 
! Отговори
do 11 преди 9 години
prochetohme Vasheto mnenie, ama ot bg referedum po temata nesto ne se vijda rezultata v e-pravitelstvo na RBG. da ne bi da e spryal toka pak, zaradi uvelichenieto na bg zaplati?!
13
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС клекна пред Путин и окончателно отмени финансирането и помощите за Украйна, това го обяви официално Юнкер. Така че помощите ще се насочат към Гърция, Меркел само плаши гаргите. Ако почти фалиралият ЕС не помогне на Гърция, Русия ще се заеме с Гърция, Русия има достатъчно капитали и ЕС ще получи още един звучен шамар от Путин.
12
4
 
14
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До Анонимен 12 "Аре бегайте по-бързо от България"....Оставите вашите съвети за себе си, моля! Няма нужда от тях. Ние ще го решим сами, кой ще отиде и кой ще остане в България.
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в грешка си човече,гърците са много по-големи комунисти и "леваци"от българите,Европа ги дундурка от 1833г. позволи им да си учетворят територията да има какво да ядат,не им даде само каквото не поискаха,не им помогна само с каквото не можа,ядене и пиене за чужда сметка и накрая тотална усирация и сега ще гласуват за ултралеви вярвайки в добрия дядо Коледа!!за крайно леви набедени за фашисти като Атака гласуват от 2 до 7% от българите докато в Гърция са на път да вземат властта както и в Сърбия
10
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 8Баба Меркел знае ли, че има кой да се погрижи за Гърция, и пазари ще и се отворят и капитали ще потекат към Гърция ако ЕС не го стори.Да бе те гърците само за това си мислят - как пияните азиатци ще им напълнят страната с ръждиви тръби, военни бази и обещания за светло бъдеще. Не бъркайте гърците с българските *** на путински зад.ници
9
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До брейКойто навреме се усети - бегом към Евразийският съюз.*** мноо сте умни ушанките бе! Аре бегайте по-бързо от България, че да се оправим най-сетне.
8
1
 
24
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
Не забравяйте и за Украйна, тя ще струва много по-скупо отколкото в Гърция. Дали ЕС може да плати за всички губещи в Европа? И които са съгласни да ги плати? България- определено "НЕ"!
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙ? е толкова загрижен за чукареста Гърция интересно!Просто не е за вярване за ПАСОК десетки години си разменяха управлението със "десните"от Нова Демокрация,преди това самия ПАСОК буквално хегемон в Гърция и сега на дъното,а ако дойде до управление на крайнолеви,комунисти и крайно десни или крайнодесни и новодемократите....не знам ,гърците са се оплели като патки в кълчища и всичко заради желанието им да се правят на велики,е да ама с икономика на маслини и мандарини ,и туризъм не става.
6
7
 
30
 
! Отговори
me преди 9 години
Да бе, ЕК изобщо не се меси във вътрешните работи на страните, само заплашва преди законни избори, че ако дадена партия дойде на власт, страната ще бъде изгонена от еврозоната. Нито съм почитателка на Сириза , нито нищо, но Германия нещо почна да се самозабравя в ролята си на генерал-губернатор на Европа.