Освобождават бивш президент на Тайван, осъден за корупция

Пускат на свобода Чън Шуйбян условно по здравословни причини
5 яну 2015 11:57, Елка Василева
1
Освобождават бивш президент на Тайван, осъден за корупция
Чън Шуйбян. Снимка: Reuters

Бившият президент на Тайван Чън Шуйбян - спорна фигура от местната политика, осъден през 2010 г. на 20 години затвор за корупция, бе освободен условно по здравословни причини, съобщи Франс прес.

Оглавявал Тайван между 2000 и 2008 г., 64-годишният Чън се очаква да напусне днес болницата на затвора, където бе настанен през април с тежка депресия и симптоми на Паркинсоновата болест.

Близо двеста негови привърженици, издигнали лозунги в подкрепа на бившия държавен лидер, се канят да го посрещнат на портала.

Чън, който през юни се опита да се обеси в килията си, занапред ще трябва всеки месец да се подлага на медицински преглед и условното му освобождаване може да бъде отменено.

Арестуван през 2008 г., Чън бе осъден отначало на доживотен затвор за пране на пари и корупция, а след година апелативен съд промени присъдата на 20 години затвор. Наложи му се да плати и глоба в размер на 2 милиона тайвански долара (към 50 000 евро), напомня АФП.

Чън и негови роднини бяха обвинени, че са изпрали милиони долари чрез дарения за политически партии и тайни дипломатически фондове в чужбина. Бившият президент бе осъден и за вземане на подкупи във връзка с обществени поръчки, уточнява агенцията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: ТайванЧън Шуйбян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Там господа нема лабаво както е в България.Обществени поръчки,пране на пари,фондове,политически партии и тн. далавери на власт имащите.Президента.Съд,доживотен затвор или смъртна присъда.В българиа е пълно по високите етажи на властта с мошеници и хаидути които пият кръвта на българите,никакви закони не се спазват,корупция нооооо виновни няма.Осъдени също няма за този пладнешки обир вече цели 25гДемокрация,Удобна дума за хайдутите.