Хиляди със знак на съпричастност "Аз съм Шарли"

Хората излязоха на митинги в Париж и други френски градове
Обновена: 7 яну 2015 23:28 | 7 яну 2015 22:35, Веселина Йорданова
56

Снимка: Ройтерс

Над 100 000 души излязоха по улиците на Франция в памет на жертвите на кръвопролитния атентат срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо", предаде Франс прес.
Още по темата
В Париж 35 000 души, по данни на полицията, се събраха на площад "Република", недалеч от офисите на Шарли ебдо". Мнозина носеха черна лепенка или табела с надпис "Аз съм Шарли" - лозунг на съпричастност с 12-те жертви на атентата.

Във втория по големина френски град Марсилия участниците в митинга бяха 7000 души, а в третия по големина град Лион - между 10 и 15 000 души. В югозападния град Тулуза в митинга участваха около 10 000 души, по данни на полицията.

Митинги имаше и в още десетина други френски градове.

Сред участниците на митинга в Париж някои хора държаха свещи. Други носеха моливи, символ на свободата на пресата. Отначало участниците бяха смълчани, но после аплодираха и викаха "Шарли, Шарли".

В митинга участваха редица политици, сред които председателят на парламента Клод Бартолон и първият секретар на управляващата Социалистическа партия Жан-Кристоф Камбаделис.

Кметицата на Париж Ан Идалго, също от Социалистическата партия, обяви намерението си да направи "Шарли ебдо" почетен гражданин на столицата.

Социалистическата партия и всички леви партии призоваха за републиканско шествие в събота следобед в Париж. Френският премиер Манюел Валс покани на него бившия десен президент Никола Саркози и партията му Съюз за народно движение, съобщиха от обкръжението на Саркози.

Френският президент социалист Франсоа Оланд призова сънародниците си да покажат, че страната е единна след атентата срещу "Шарли ебдо". Той обяви ден на национален траур утре.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: Франция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
...Какво ще настане ако ние християните станем колкото вас като бройка камикадзета? Да не сме като вас умопобъркани фанатици да се убиваме заради това , че сме избили 10 *** като теб?Да не сме?
22
5
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 26Симпатизирам вече на всеки Брайвик. С вас не става, мюсюлмани! Европа вдигна ръце от вас. Вие сте ***! Аз говорех конкретно за християнин- камикадзе защо няма...ами защото не е толкова фанатично устроен както мюсюлманина. И ти ми даде един пример като Брайвик, който наистина показа преди няколко години, че този днешния акт и следващи такива от мюсюлмани в Европа ще пребъдват. Човекът си е краен и то един краен- християнин. Ами ако сме като вас крайни , мюсюлманите- като бройка -камикадзе
21
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шоу организирано от ЦРУ по холивудски сценарий..1. Терористите са били в Сирия са се били срещу Асад на страната на ЦРУ.2. Протестите не са спонтанни а добре организирани - хората на протестите са екзалтирани и радостни.. Подобен протест във Франция не имало от 1967г. когато ЦРУ свали Шарл Дегол.
20
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко тъпо ми се вижда да се съберат толкова хора на едно място след терористичен акт.......една бомба и от трагедия става статистика......
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
20Уби над 70 човека. има ли значение че не е камикадзе? Ще умре в затвора ако това те притеснява. А ако му симпатизираш май и ти за там си се запътил.
18
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е добре организиран от ЦРУ протест , никой нормален човек особено западняк няма да излезе на митинг след терористичен акт.. Тези хора на митингите дори са екзалтирани от радост , някакъв особен вид соросоиден фанатизъм Евреите ги учат още от малки да не ходят на места където се събират много хора.
17
3
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 20Брайвик -камикадзе? Извинявай, но той сега е жив и е в затвор където се оплаква , че нямало нет. А след 25 години е на свобода.Още нещо да питаш, ***?
16
0
 
2
 
! Отговори
Кел ... преди 9 години
... файда!
15
3
 
17
 
! Отговори
1 преди 9 години
едва ли е заради карикатурата. По-скоро избиват населението на стара Европа по план.
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 17На бревик каква му беше религията?
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е маркирано по-горе неестествено реакцията на французите. Точно в репортажах посочено, че публиката беше "радостно развълнуван", постоянно аплодировала. Твърди, че в знак на солидарност с просветна дейност на убитите. Също така причинява някаква изненада "спонтанност" събиране на хора по площадите. След 1967 г. за французите подобно нещо не се наблюдава. Организираните предварително срещи - да, имаше, но не и спонтанни. Вярно е, че по това време не е твиттеров и фейсбуков. Т.е. днес някой предварително е уредил съответните туитове, за да привлекат хората на улицата. Източник: p
12
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прави впечятление че това не спонтанни митинги , а добре организирани.. Това е дело на ЦРУ и терориситите и митингите са финансирани от ЦРУ..
11
6
 
20
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 16Убиецът-камикадзе няма религия? Аз не съм чул християнин -камикадзе!Що не си шибнеш кухата мюсюлманска тиква в близката стена?
10
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убиецът няма религия, пол, или социална принадлежност. Той е просто убиец, а какво ползва за предлог и оправдание за убийствата си няма значение. Убиецът не се бори за нищо, той просто убива. Не на омразата.
9
0
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Ти си ***
8
0
 
15
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Не видях сред участниците да е имало съпричастни представители на ислямските поклонници. Те не осъждат ли варварщината на своите побратими? Аз зная отговора, но да ви питам и вас.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЕРОРИСТИТЕ СА БИЛИ В СИРИЯ ДА СЕ БИЯТ СРЕЩУ БАШАР АСАД.. обучени са от ЦРУ.По данни на Le Point, заподозрени са двама жители на парижкото предградие Пантен на възраст 32 и 34 години. И двамата през 2014 г. са се завърнали от Сирия, където може да са участвали в бойните действия. Един от заподозрените през 2008 г. е бил осъден по дело срещу действаща в североизточната част на Париж иракска терористична клетка. От 2003 до 2005 г. тази организация е вербувала десетки млади французи за участие в бойните действия в Ирак.
6
7
 
26
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Значи мюсюлмански вестник, ако окарикатури Христос гол, дали и един християнин би си наумил да търси отмъщение чрез смърт за тия от тоя вестник? Дали? Е питайте ме после защо ги ненавиждам тия мюсюлмански ***. Това мюсюлманина е фанатична ***!Не говоря само за крайно фанатичните терористи и камикадзета! Говоря и за обикновения мюсюлманин като потурченият българин живеещ в България. И най-лошото е, че тази *** е много лицемерна. Родината му уж била България, а мечтае Турция да ни завладее
5
7
 
13
 
! Отговори
Пъзел преди 9 години
Толерантност ли ??? :) Дано следващите да са Брюксел...
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ха ха Терористите са обучени от ЦРУ и са се били срещу Башар Асад миналата година са се били в Сирия.