Хиляди със знак на съпричастност "Аз съм Шарли"

Хората излязоха на митинги в Париж и други френски градове
Обновена: 7 яну 2015 23:28 | 7 яну 2015 22:35, Веселина Йорданова
56

Снимка: Ройтерс

Над 100 000 души излязоха по улиците на Франция в памет на жертвите на кръвопролитния атентат срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо", предаде Франс прес.
Още по темата
В Париж 35 000 души, по данни на полицията, се събраха на площад "Република", недалеч от офисите на Шарли ебдо". Мнозина носеха черна лепенка или табела с надпис "Аз съм Шарли" - лозунг на съпричастност с 12-те жертви на атентата.

Във втория по големина френски град Марсилия участниците в митинга бяха 7000 души, а в третия по големина град Лион - между 10 и 15 000 души. В югозападния град Тулуза в митинга участваха около 10 000 души, по данни на полицията.

Митинги имаше и в още десетина други френски градове.

Сред участниците на митинга в Париж някои хора държаха свещи. Други носеха моливи, символ на свободата на пресата. Отначало участниците бяха смълчани, но после аплодираха и викаха "Шарли, Шарли".

В митинга участваха редица политици, сред които председателят на парламента Клод Бартолон и първият секретар на управляващата Социалистическа партия Жан-Кристоф Камбаделис.

Кметицата на Париж Ан Идалго, също от Социалистическата партия, обяви намерението си да направи "Шарли ебдо" почетен гражданин на столицата.

Социалистическата партия и всички леви партии призоваха за републиканско шествие в събота следобед в Париж. Френският премиер Манюел Валс покани на него бившия десен президент Никола Саркози и партията му Съюз за народно движение, съобщиха от обкръжението на Саркози.

Френският президент социалист Франсоа Оланд призова сънародниците си да покажат, че страната е единна след атентата срещу "Шарли ебдо". Той обяви ден на национален траур утре.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: Франция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
2
 
! Отговори
сократ преди 9 години
Никой няма право да се гаври с душевния мир на който и да е.Не оправдавам тази касапница,но трябва ли да оправдаем касапницата в целия арабски свят.Живееха си мирно и на никой не пречеха.Но алчни хора поискаха да откраднат меда и кошера пощуря. НАТО носи демокрация на върха на копието.Каквото повикало това се и обажда.Къде бяха тези протестъри тогав,а и днес.Милиони мусюлмани умряха,нека заклеймим и нашите алчни политици които запалиха света,а сега олеле.Майната на милионите,да плачем за десетк
42
2
 
1
 
! Отговори
сериозен преди 9 години
Да живее Ислямска държава!
41
2
 
3
 
! Отговори
морски преди 9 години
Аз не съм Шарли.
40
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм Шарли!
39
6
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
Скапани френски провокаторчета!Първо поругават чужди светини, а после се чудят кой им е *** в гащите.Кога са си позволявали мюсюлманите лукса да се гаврят така с християнски светци или пророци?Срамота, а уж се мислиме за по-цивилизовани.Да им е за урок!
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ще се почувствате ако някой окарикатури Левски? Опредлено никой никого няма да убие, но и на никой уважаващ себе си българин няма да му е приятно. Така, че аз съм за свободата на словото, но все пак да си мерим приказките.
37
3
 
5
 
! Отговори
До мюсюлманите преди 9 години
Няма карикатура, няма НИЩО,което да оправдае случилото се вчера.Никой в Европа няма да тръгне срещу мюсулманите и те го знаят. Но европейците най-после да видят на кого разрешават да влизат в земите им. Всичко това: у нас е зле, нямаме препитание, има война - никакви такива. Ако е нужно да им се дават помощи, но да си седят у дома.
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз съм Шарли
35
3
 
8
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Всяко чудо за три дни . След това пак почват да си приемат бежанци и пак човешки права и пак и пак ...... Така до момента в който мюсюлманите станат повече от французите и край с Европа . Вижте САЩ чернокожите са вече повече от белите и какво нищо не върви с такива *** хора .
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убийствата стават и с думи! Духовното оскотяване е по-страшно от физическото.
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм Шарли и за разлика от тъпите *** искам да живе в свободен ЕС!
32
8
 
1
 
! Отговори
Християнин преди 9 години
Ние не сме съпричастни,осъждаме и едните и другите,и едните и другите са вършили преднамерени тежки грехове.Но и едните и другите имат шанс да се спасят от вечните мъки в Ада,ако се покаят за греховете си и си простят взаимно,тогава и Господ Исус Христос ще им прости и убитите ще получат право на вечен живот в Рая Царството небесно на нашия Бог,но ако упорстват и не искат прошка нито си прощават директно отиват в Ада на вечни мъки там времето не съществува.Покайте се че Ада е реален,това не игра
31
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проф. Димитър Йончев: А свобода ли е да се изгавриш с вярата на някого? Ами тя, тази свобода започва да се връща.
30
7
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 35 преди 9 години
абе глупи, ти ако искаш и в караконджори си вярвай и в Торбалан и си ги имай за свещенни, аз имам право да изразя мнението си също за Торбалан и как аз го виждам, както ти имаш право да си вярваш в него. Айде да не се връщаме в каменната ера - тотем и табу и т.н.
29
7
 
21
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 35Ой, горкия...значи като ти осмиват нещото в което вярваш чрез карикатура- това е повод да убиеш? Не думай бе??????!Знаеш ли какво му се казва на това? Мюсюлманска фанатичност!Това е най-лошата слепота.С тази слепота няма компромис- а ще има вече мнооого "Брайвик" от другата страна.Сами си го изпросихте, ***!
28
3
 
4
 
! Отговори
16 или 6 преди 9 години
Напротив, имат си всичко и религия и убеждения. Тук не става на въпрос за някое убийство от бой пред кръчмата. Така че затваряй си устата
27
7
 
17
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 31Един Брайвик срещу хиляди мюсюлмански терористи фанатици и камикадзета!Ето май затова се бореше Брайвик- че от мюсюлманските *** има толкова много, а да няма нито един отвърнал от християните!Е, отвърна ви- изби ви като кучета 70 ***!К'во да се прави, трябва да се търси баланс на тази земя, колкото и да е невъзможно само в лицето на един Брайвик!
26
3
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 31Ей, брачед, така кажи- че не си мюсюлманин, но мислиш като мюсюлманин. Затова се обърнах така към теб. Откъде тръгна спорът с теб? Помниш ли? От моя пост че казах ЧЕ НЯМА ХРИСТИЯНИН- камикадзе. Ти тръгна да ми контрираш с Брайчик, което няма нищо общо с камикадзето тоя човек. И даде един пример за краен християни срещу мюсю;лмани. Че то има хиляди примери на убийства на християни над мюсюлмаяни само защото са мюсюлмани. ЕЙ, говорех ти за лудата фанатичност от исляма- да станеш камикадзе!
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...идеалите си.
24
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
29 аз не съм мюсюлманин и не смятам да обвинявам някого зареди религията му. Смятам такива хора за ограничени комплексари, на които всички други са им виновни но не и те. При застаряващо европейско население, вдигане на пенсионния праг и западаща икономика религията ли е ещото за което трябва да мислиш. Обърни внимание, че веднъж не съм те обидил.Омразата, която се таи в хора като теб е проблема, пък ако щеш будист бъди.29 пишеш се атакист. Не забравяй, че те подкрепиха ДПС. Замисли се за ид