Обама: Атаката срещу "Шарли ебдо" е подла, злодейска

САЩ и Великобритания предлагат помощ на Франция
Обновена: 7 яну 2015 21:36 | 7 яну 2015 20:50, Веселина Йорданова
69
Обама: Атаката срещу "Шарли ебдо" е подла, злодейска
Обама прави изявление за нападението. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама осъди "подлата, злодейска атака" срещу сатиричен вестник в Париж и предложи помощ на френското правителство. "Ще бъдем редом с народа на Франция през цялото това много, много трудно време", каза Обама пред репортери в Овалния кабинет в Белия дом заедно с вицепрезидента Джо Байдън и държавния секретар Джон Кери.

Още по темата
По-рано днес при нападение срещу редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" в Париж бяха застреляни 12 души - десет журналисти и двама полицаи, охраняващи сградата. Ранени са 8 души, четирима от които са в тежко състояние.

Фактът, че това бе атака срещу журналисти, атака срещу нашата свободна преса, подчертава до каква степен тези терористи се страхуват от свободата на словото и свободата на пресата, добави американският президент.

Контратерористичното сътрудничество с Франция е отлично, подчерта той. "Ние ще им предоставим всяка помощ, която можем да предложим", добави Обама.

Президентът заяви, че подобни атаки може да се случат където и да било по света и че той ще наблегне пред държавния секретар Кери на необходимостта американците в чужбина да остават бдителни.

Обама подчерта и необходимостта да бъдат заловени и изправени пред правосъдието извършителите на този конкретен акт и да бъдат унищожени мрежите, които спомагат за организирането на подобни затговори.

Британската кралица Елизабет Втора поднесе "искрените си съболезнования на семействата" на жертвите от нападението в Париж срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" в послание, пуснато в официалния й Туитър акаунт, предадоха Франспрес и ТАСС.

"Принц Филип и аз поднасяме искрените си съболезнования на семействата на убитите и ранените в нападението тази сутрин в Париж", се казва в изявлението й. Официален представител на британския премиер Дейвид Камерън потвърди, че в светлината на последните събития заплахите за сигурността ще заемат "важно място" в разговорите му в Лондон с германската канцлерка Ангела Меркел. И двамата политици вече остро осъдиха атентата в Париж.

По-късно днес Камерън ще получи пълен доклад от специалните служби за събитията във Франция. Канцеларията на премиера заяви, че Лондон е готов да предложи на Париж всякакво необходимо съдействие.

По-късно на Трафалгарския площад в Лондон ще се състои митинг на солидарност с пострадалите при атентата и в подкрепа на свободата на медиите.

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) ще почете утре в Брюксел с минута мълчание паметта на колегите си, които днес станаха жертва на нападението срещу вестник "Шарли ебдо" в Париж, предаде ТАСС.

"Ще бъде организирана минута мълчание на входа на международния пресцентър утре в 11.00 ч. (12.00 ч. българско време), за да почетем паметта на журналистите, които днес бяха убити в "Шарли ебдо", съобщи пресслужбата на организацията.

ЕФЖ окачестви нападението като "варварски акт срещу журналистите и свободата на медиите" и призова френските власти да направят всичко възможно престъпниците да бъдат наказани.

"По повод това ужасно нападение ЕФЖ отново призовава националните власти, ЕС и междуправителствените организации, включително Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, да увеличат усилията си по защитата на журналистите в Европа", заяви федерацията.

Министър-председателите на Сърбия, Македония и Хърватия изпратиха съболезнователни телеграми до френския си колега Манюел Валс

Сръбският външен министър Ивица Дачич, който председателства ОССЕ, и генералният секретар на организацията Ламберто Дзаниер осъдиха терористичното нападение срещу френското сатирично списание "Шарли ебдо", посочвайки, че става въпрос за нападение срещу свободата на изразяване, предаде Танюг.

"Шокиран съм от вестите за нападението срещу редакцията на"Шарли ебдо" в Париж, при което са убити и ранени много хора. Насилието срещу журналисти е неприемливо и би трябвало да се третира като нападение срещу обществото като цяло. Тероризмът под каквато и да е форма не може никога да се толерира или оправдава", заявява Дачич.

Дачич и Дзаниер изразиха съболезнования на опечалените и пожелаха бързо възстановяване на ранените.


/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде бяха Обама, кралицата и другите ръководители на света, когато в Украйна изгориха живи над 40 души - православни християни в сградата на профсъюзите? Нямам думи колко морално са пропаднали всички и се включват в съболезнованията само когато им е изгодно.
32
1
 
12
 
! Отговори
ФХ преди 9 години
Докато САЩ и Европа не се намесиха в Арабския свят хората си живееха нормално. Белите разбуниха кошера, вкараха всички във война, бомбандираха ги, разсипаха им държавите. Броят на жертвите в САЩ и Европа и в арабския свят са несъпоставими. Защо това да е тероризъм, а когато Франция бомбандира Либия да не е тероризъм? Значи когато белия свят дава жертви, това е тероризъм, а когато белия свят убива милиони араби - това е политика. Естествено, не подкрепям убийствата, направо съм омерзена.
31
4
 
25
 
! Отговори
наблюдаващ преди 9 години
Преди атентата в Бостън,руските специални служби на няколко пъти са предупреждавали колегите си от ФБР,относно двамата братя чеченци.А ония от фе-бе-ре-то,си играели на "развален телефон".И какво,пострадаха отново невинни хора!Ей това е помощ и професионална етика,да предупредиш колегите си!А,този не само,че не помага( и за каква политическа корекност понякога говори)ами създава и ислямски армии...
30
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде разбирам за тия журналисти, доста куц начин са намерили да се тиражират, да си правят п*шки с главорези... ама тия кравари толкова невинен народ са избили без нищо... И тръгнали другите да критикуват... ислямистите ще стигнат САЖД по престъпления след 1000 години...Все пак краварите имат цяла затрита раса, и 2 атомни бомби пуснати над цивилни... О да, да не забравяме робството...
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е обного, не може като всички като вас, да убиват невинни хора с чест и достойнство...Тоя е последния мишок, който трябва да критикува на тая тема. Щото е голяма смелост да пускаш ракетки на всяко мероприятие което събере повече от 5 човека в близкия изток, я свадба, я погребение, я племенен съвет, само гледаш на мониторчето като игричка с кофти фрафика...
28
2
 
22
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Барак Хюсеин Обама осъжда собствените си креатури!Не бяха ли същите тия боици от "демократичната" опозиция в Сирия-създадена и финансирана от САЩ?Само че сега излезли извън контрол,а може би не!?Нищо чудно тия атентати да са поръчани от таините служби на Израел и САЩ!
27
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Черния от белия дом ....първо рита стола, после подава ръка да се изправиш с нож в другата :0
26
2
 
24
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Обама да осъжда тероризма е все едно Пабло Ескобар да осъжда някой посял си два стръка билка за рекреационни цели!Скрий се демагог долен противвен!
25
1
 
29
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Коментарите са малко, но пък изчерпват темата. Този е Антихриста!
24
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето го БАШ Терориста..
23
1
 
23
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Коментарите са малко, но пък изчерпват темата. Този е Антихриста!
22
2
 
43
 
! Отговори
югославия преди 9 години
А бомбандирането на Белградската телевизия убихте ли журналисти?
21
1
 
24
 
! Отговори
Стажанка на Клинтьн преди 9 години
Близкия Изток разоран , пет милярда зелени за Майдан ,обратен ефект-парламента на Крим гласува за заврьщането си в Русия .Сега остава да видим какао ще реши парламента на Аляска .
20
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той Обонго знае всичко за подлостта злодейството, та сигурно е прав!
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ооо Баами, ооо Бами Бами блуу...Имаше една такава песен навремето.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ISTINATA E SAVSEM DRUGA.NIE SME HORA,A VIE NISHTO.
17
3
 
50
 
! Отговори
Уточняващ преди 9 години
Как за загиналите 200 000 сирийци , близо 5-те хиляди украинци , 2- те хиляди палестинци никой от "европейските демократи" не изпрати съболезнователна телеграма, не организира антивоенен митинг и не запази минута мълчание. Явно живота на европейците е скъп, а на другите нищо не струва... Подли, мръсни, долни, колониални двойни стандарти!
16
1
 
42
 
! Отговори
Голяма наглост преди 9 години
Крадецът вика "Дръжте крадеца!" :)
15
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя има ли право да се изказва по подобни въпроси?Подпалвача на стотици военни конфликти в целия свят,страната от която идват всички злини на света..........
14
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еееее как няма да окаже Помощ че нали той доведи Европейската Политика и Икономика до Това Състояние чрез МеркелВъпреки че с Камерон могат и да си разменят по някой друг Шамар без времеАнглия си е била и си остава с Крайният Национализъм от както свят светуваИ хич не и допадат Мерките който друг се опитва да взима вместо тях