Русия осъди атентата в Париж, зове за общи действия

Датска медия, публикувала карикатури, засили сигурността
Обновена: 7 яну 2015 18:44 | 7 яну 2015 18:40, Веселина Йорданова
63
Русия осъди атентата в Париж, зове за общи действия
Снимка: Ройтерс

Русия осъжда терористичният атентат в Париж и изказва съболезнования на роднините и близките на убитите, се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Още по темата
"С възмущение научихме за терористичния атентат в центъра на Париж, където в резултат на нападението на екстремисти срещу редакцията на седмичника "Шарли ебдо" са дадени човешки жертви, включително сред журналистите и сътрудниците на органите на реда", се казва в документа. "Осъждаме този терористичен акт.

Случилата се трагедия потвърждава необходимостта от продължаване на активното сътрудничество в борбата с терористичната заплаха".

"В този тежък за Франция час поднасяме искрените си съболезнования и предаваме на роднините и близките на загиналите и пострадалите от ръцете на терористите думи на подкрепа и съчувствие", се подчертава в изявлението.

Бразилската президентка Дилма Русеф осъди нападението срещу редакцията на сатиричното списание, съобщава Франс прес. "С дълбока тъга и възмущение научих за този кървав и неприемлив терористичен атентат", обяви тя в официално изявление. "Този акт на варварство, освен достойните за съжаление човешки жертви, е неприемливо посегателство срещу основна ценност на демократичните общества, свободата на печата", добави 68-годишната президентка, която е участвала в партизанско движение по време на диктатурата.

Русеф изказа съболезнования на семействата на жертвите и изрази солидарността на своето правителство и на цяла Бразилия към френския президент Франсоа Оланд и френския народ.

Ирина Бокова също осъди нападението срещу "Шарли ебдо". "Ужасена съм от това шокиращо нападение срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо". Сърцето ми е с семействата на опечалените и с пострадалите", се казва в изявление на генералния директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова, разпространено от пресцентъра на организацията.

"Това е нещо повече от лична трагедия. Това е нападение срещу медиите и свободата на словото. Световната общност не може да допусне екстремисти да смълчават свободния поток на мнения и идеи. Трябва да работим заедно за изправяне на извършителите пред съда и заедно да защитаваме една свободна и независима преса", добавя Бокова.

Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев заклеймява днешното терористично нападение срещу парижкото сатирично издание "Шарли ебдо". Това се казва в съобщение на пресслужбата на ПЕС, изпратено до БТА. По думите на Станишев "днес е мрачен ден за свободата на печата", а атаката е "ужасяващ удар по демокрацията". Той изразява съчувствие към близките на пострадалите и призовава "без забавяне" да бъдат заловени и изправени пред правосъдието извършителите.

Датската медийна група "JP/Politikens Hus", чийто вестник "Юландс постен" публикува през 2005 г. карикатури на пророка Мохамед, е повишила мерките за сигурност в своите обекти. Това се съобщава в електронно съобщение по вътрешната мрежа на медийната група, цитирано от Ройтерс.

По-рано днес неизвестни нападатели убиха 12 човека и раниха десетки в редакцията на парижкото списание "Шарли ебдо", което също е публикувало карикатури на пророка.

Датският карикатурист Курт Вестергор, автор на карикатурите в "Юландс постен", заяви днес, че е "потресен и шокиран" от нападението срещу френската медия, съобщи ДПА. Той подчерта, че политическият карикатурист трябва "да държи под око всички авторитарни сили" и припомни, че самият той има сходна съдба с "Шарли ебдо".

На времето карикатурите на Вестергор предизвикаха масови протести в ислямския свят, а самият творец бе мишена на няколко неуспешни покушения и сега е под полицейска охрана.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
бай сандо преди 9 години
Тероризъм,симитизъм,спиритизъм,легализъм еСатанизъм...
35
0
 
0
 
! Отговори
Адъстенд му преди 9 години
До АнонименТи я кажи какво им правят на кюрдите в анадола, не търси теле под вола, да не го издоиш...
34
0
 
0
 
! Отговори
БатБаян преди 9 години
До ДебораЗове тя, ама какво от това... Русия винаги е била трън за тях. Пак ще постъпят високомерно с руснаците.
33
0
 
0
 
! Отговори
Моше Аарон Паси преди 9 години
Атентата е подготвен в Ню Йорк, жертвани са французи пречещи на всички власти, целта е вечно да има конфликти и робите временно да се отклонят от борбата си с еврейския капитал(оня дето е в Ню Йорк и успешно потиска роба в цял свят)
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато има някакъв проблем "умниците" на България няма начин ни в клин ни в ръкав да не намесят Сидеров, сега пък и Путин. Когато не знаеш какво да кажеш замълчи. Поне сега когато има такава голяма трагедия. Срамота от Бога е да злорадстваш.
31
2
 
10
 
! Отговори
az i ti преди 9 години
До Анониме.Терористите са американци и компания.
30
2
 
5
 
! Отговори
ton40 преди 9 години
Islyamistite, nai-mnogo mrazyat komunistite, poveche Dori ot gerbadziite.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ima edin chovek koito ne e uspql da si svarshi rabotata prtedi 60 godini,maika Rusiq mu e poprechila SIEG HEIL
28
0
 
6
 
! Отговори
do 36 преди 9 години
много си прав,брат, само едно не ме кефи мюсюлмани е правилната дума
27
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не всички мусюлмани са тероисти, но почти всички терористи са мусюлмани
26
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във всяко пъклено дело търсете янките и няма да сгрешите!
25
29
 
6
 
! Отговори
Атлас до.. преди 9 години
Зас Рашка да си изтегли собствените терористи от Украйна и тогава да зове за общи действия-франция да върне милиардите откраднати при колониализма и тогава да се прави на ТРАГИЧНА, ТОЧКА.
24
8
 
9
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Сидеров е заложил бомбата! Видял го лично Лютви Местан!
23
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зас Рашка да си изтегли собствените терористи от Украйна и тогава да зове за общи действия.
22
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До zeusОбщите действия според Русия са такива че Мари Люпен да спечели изборите във Франция.Следи кой има интерес са казали хората.
21
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия за пореден път зове за общи действия... И за пореден път "демократична Европа" няма да си мръдне пръста в тази насока... Нищо, че нейни граждани гинат и нищо, че се ислямизира все повече.
20
4
 
15
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Боко и Плевнята молят ислямския свят да си решава проблемите в София!
19
53
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
атентата в париж е перфектно организиран и вероятно зад него стоят службите на кремъл
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най тежката война е войната с терора
17
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталинка отново доказа какво мекотело е, допреди година защитаваше камиларите и призоваваше да си обогатим демографската картина с тях, а сега се прави на възмутена от тях. А френските *** също са дошли като имигранти...