С какво "Шарли ебдо" разгневи мюсюлманите

Запазена марка на седмичника са провокациите
Обновена: 7 яну 2015 18:25 | 7 яну 2015 16:30, Елка Василева
99
С какво "Шарли ебдо" разгневи мюсюлманите
Снимка: Reuters

Запазена марка на френския седмичник "Шарли ебдо" са провокациите - подиграва се с папи, президенти и пророка Мохамед, което прави без страх и милост, припомнят АП и ДПА по повод днешната кръвопролитна атака срещу редакцията му, в която загинаха най-малко 12 души.

Левоориентираният сатиричен седмичник, излизащ във вестникарски формат, стартира през 1970 г. като продължител на седмичника "Хара-Кири", който е забранен заради обидните критики към френските власти. Впоследствие "Шарли ебдо" често е ставал ответник по съдебни дала по обвинения в клевета, но е бил мишена и на нападение със запалителна бомба.

Проблемите започват през февруари 2006 г., когато вестникът препечатва две от карикатурите на Мохамед на датски художник, които вече бяха предизвикали масови протести из ислямския свят.

Още по темата

Няколко мюсюлмански сдружения призовават списанието в съда, но той постановява, че карикатурите са насочени срещу тероризма, а не исляма.

През 2011 г. изданието излиза със специален брой, озаглавен "Шария ебдо" и посветен на изборната победата на ислямистката партия "Ан Нахда" в Тунис. Издателите отбелязват, че "гост-редактор" на броя е самият пророк Мохамед, който е заплашил със "сто камшика, ако не умрете от смях". В деня, когато "Шария ебдо" стига до вестникарските щандове, в редакцията избухва запалителна бомба. Броят бива разпродаден за часове, а някои френски политици се изказват в защита на правото на мнение на вестника.

През януари 2013 г. "Шарли ебдо" излиза в 64 страници със забележката, че това е част първа от поредица карикатури, описващи живота на пророка. "Ако хората искат да бъдат шокирани, те ще бъдат шокирани", казва тогава главният редактор Стефан Шарбоние. В интервю от 2012 г. той заявява, че за него Мохамед не е нещо свещено. "Не обвинявам мюсюлманите, че не се смеят на нашите рисунки. Аз живея по френския закон. Не живея по закона на Корана".

Не само ислямът е мишена на сатиричните стрели на "Шарли ебдо". Той е публикувал карикатури на оттеглящия се папа Бенедикт XVI в страстна прегръдка с ватикански гвардеец, на бившия френски президент Никола Саркози с вид на болнав вампир, както и как ортодоксален евреин целува нацистки войник. Понякога вестникът с вид на списание публикува и резултатите от журналистически разследвания из средите на силните на деня във Франция.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е за нов кръстоносен поход към светите земи и всичко по пътя да бъде кръщавано ! А фанатичните *** разпнати на обратно !!! Или ще живеем в мир и разбирателство и всеки ще си вярва в квото иска без да буйства и да го налага или ще под меча !
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е интересно дали се е подигравало това списание със ИСУС ХРИСТОС-конкретно. Със папи и президенти не ме вълнува дали се е подигравало.
62
1
 
2
 
! Отговори
HAVOC преди 9 години
До StamatПодигравка е ако го оставиш да бъде. Такива реакции се пораждат само по три причини:1. Има истина в това което се казва и не искаме да излиза на яве.2. Хората не се чувстват комфортно със себе си или в това в което вярват.3. Или са слабоумници повлияни от хора с големи цели и повече акъл.
61
1
 
2
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Podigravka s religiqta na horata?Prekrasni ste, 4udesni ste!
60
3
 
3
 
! Отговори
SIMI4 преди 9 години
Увеличават се шансовете на партията на Марин лЬо Пен,крайни националисти,които получиха милиони от Путин наскоро.Като не можем да си подредим собствената държава,бъркаме другите.Дано този случай помогне франсетата да се събудят.
59
5
 
15
 
! Отговори
Анонимем преди 9 години
"Не обвинявам мюсюлманите, че не се смеят на нашите рисунки. Аз живея по френския закон. Не живея по закона на Корана".Чисто и просто...
58
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да им изгорят джамиите май, аман от такива честно. Идват, бягат от войната, дават им се жилища, интегрират ги, идват после разни кап*ти да им обясняват колко са онеправдани и айде почват взривове и разстрели на пъпа на Европа. Това не може да продължава така.
57
9
 
9
 
! Отговори
така преди 9 години
"Не само ислямът е мишена на сатиричните стрели на "Шарли ебдо". Той е публикувал карикатури на оттеглящия се папа Бенедикт XVI в страстна прегръдка с ватикански гвардеец, на бившия френски президент Никола Саркози с вид на болнав вампир, както и как ортодоксален евреин целува нацистки войник. Понякога вестникът с вид на списание публикува и резултатите от журналистически разследвания из средите на силните на деня във Франция." Разгневените явно са много.Мюсюлманите, обаче, са удобните виновни.
56
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 19.....Крайно време е за нов Кръстоносен поход към Близкия изток...**************************************Ти ще се дойдеш ли ? Май не ти стиска а ?
55
9
 
15
 
! Отговори
Извратено е! преди 9 години
Всяка религия е политика. При това *** и гадна политика, която се възползва от безнадеждността на слабите. Да вярваш сляпо, без да мислиш, без да търсиш причините- каква благодат е религията за сатрапите от всички времена! Безумие е в 21 век да се търсят религиозни конфликти и да се убиват хора в името на смешни измишльотини.Срам за мислещия човек. Срам..за Христос и християните, които измислиха всичко това, за да спасят парите и властта си. Когато изнасяш демокрация, ще ти внасят тероризъм.
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По времето на Саркози приеха закон за глоба за този който каже че, арменския геноцит е не имал.Свобода на словото според човека или нацията.
53
4
 
2
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
Излиза, че последователите на мюсюлманствота са доста крайни, като не търпят различно мнение, което дори може да се приеме ги популяризира! Не самото учение, т.с Корана!
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименако си минал от там , оцелял си и не изкривяваш преживяното ,тогава може да ти се вярва
51
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 61Преди холокоста е имало геноцид в България за срок 500г.
50
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВиждали сте комунизма? Виждали сте Исус? Не! Но вие винаги казвате за тях! АЗ ВИДЯХ АУШВИЦ! И аз казвам: Холокоста Беше! И това беше нечовешко ужасно зверство! Не дай Боже същото за никого.
49
8
 
9
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Не може да се отрича Холокоста, това нещо е било. Турчин, има неща с които човек не може да се шегува. Но този Багдади, аз не знам да е пророк, а хората са избити заради негова карикатура. Един масов убиец пожелава здраве на хора, които иска след това да избие.
48
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубава статия.Само не разбрах за Исус, тъй, за Девата тоже, неква карикатура да са изпраскали. Не са. Но за чуждия пророк Мохамед са. Тънка духовна разлика. Ей затуй патят еврогейците, защото се мислят за богове, а другите хора за роби.
47
5
 
14
 
! Отговори
yan преди 9 години
И какво пишеше в първите публикации за Нострадамус в първите години на "демокрацията"? Точно това, което става сега. Война-тероризъм между исляма и християнството. Много жертви - много кръв. Големите - отвъд океана и мечката, ще бъдат заети с вътрешни проблеми и Европата няма да ги интересува. Чак накрая, когато испанският крал се намеси, и с помоща на мечката антихристите ще бъдат изритани. Щатите само ще продължат да гледат сеира, който са създали.
46
16
 
9
 
! Отговори
marsian преди 9 години
А дали са ликвидирали Стефан Шарбоние?Тези които не уважават ,не бива да очакват уважение.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...бе тука някой беше написал, че сащ ще се борят срещу Русия/тероризъм/затопляне на климата/ - до последния европеец.