С какво "Шарли ебдо" разгневи мюсюлманите

Запазена марка на седмичника са провокациите
Обновена: 7 яну 2015 18:25 | 7 яну 2015 16:30, Елка Василева
99
С какво "Шарли ебдо" разгневи мюсюлманите
Снимка: Reuters

Запазена марка на френския седмичник "Шарли ебдо" са провокациите - подиграва се с папи, президенти и пророка Мохамед, което прави без страх и милост, припомнят АП и ДПА по повод днешната кръвопролитна атака срещу редакцията му, в която загинаха най-малко 12 души.

Левоориентираният сатиричен седмичник, излизащ във вестникарски формат, стартира през 1970 г. като продължител на седмичника "Хара-Кири", който е забранен заради обидните критики към френските власти. Впоследствие "Шарли ебдо" често е ставал ответник по съдебни дала по обвинения в клевета, но е бил мишена и на нападение със запалителна бомба.

Проблемите започват през февруари 2006 г., когато вестникът препечатва две от карикатурите на Мохамед на датски художник, които вече бяха предизвикали масови протести из ислямския свят.

Още по темата

Няколко мюсюлмански сдружения призовават списанието в съда, но той постановява, че карикатурите са насочени срещу тероризма, а не исляма.

През 2011 г. изданието излиза със специален брой, озаглавен "Шария ебдо" и посветен на изборната победата на ислямистката партия "Ан Нахда" в Тунис. Издателите отбелязват, че "гост-редактор" на броя е самият пророк Мохамед, който е заплашил със "сто камшика, ако не умрете от смях". В деня, когато "Шария ебдо" стига до вестникарските щандове, в редакцията избухва запалителна бомба. Броят бива разпродаден за часове, а някои френски политици се изказват в защита на правото на мнение на вестника.

През януари 2013 г. "Шарли ебдо" излиза в 64 страници със забележката, че това е част първа от поредица карикатури, описващи живота на пророка. "Ако хората искат да бъдат шокирани, те ще бъдат шокирани", казва тогава главният редактор Стефан Шарбоние. В интервю от 2012 г. той заявява, че за него Мохамед не е нещо свещено. "Не обвинявам мюсюлманите, че не се смеят на нашите рисунки. Аз живея по френския закон. Не живея по закона на Корана".

Не само ислямът е мишена на сатиричните стрели на "Шарли ебдо". Той е публикувал карикатури на оттеглящия се папа Бенедикт XVI в страстна прегръдка с ватикански гвардеец, на бившия френски президент Никола Саркози с вид на болнав вампир, както и как ортодоксален евреин целува нацистки войник. Понякога вестникът с вид на списание публикува и резултатите от журналистически разследвания из средите на силните на деня във Франция.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
29
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
НЕЗАБАВНО УНИЩОЖАВАНЕ НА ИД. ,ЗАЩОТО ЕВРОПА МНОГО ЩЕ СТРАДА !!
3
2
 
14
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
ПРЕКАЛЕН СВЕТЕЦ-И БОГУ НЕ Е ДРАГ !
2
5
 
18
 
! Отговори
Това е характерно преди 9 години
за съвременната европейска култура - да иронизира дори силните на деня, ако у народа е възникнала определена представа относно тях.Унас карикатуристите са вършили същото преди 1945 г. Вършат го и след 1989 г. Само по време на тоталитарния период това насила бе забранено, а то е част от културата ни - да критикуваме посредством вицове и карикатури. И какво излиза? Чрез заплахи и терор, определени ислямистки среди искат да изкоренят тази особеност на нашата култура!
1
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смел вестник, браво, дано да продължи да съществува. И светла им памет на загиналите, това са истински смели журналисти, а не като нашенските мижитурки, страхуващи се от собствената си сянка!!!