Всяка свободна страна може да стане мишена на терористи!

Френският посланик Ксавие дьо Кабан осъди атентата в Париж
Обновена: 8 яну 2015 09:28 | 7 яну 2015 21:16, Веселина Йорданова
24
Всяка свободна страна може да стане мишена на терористи!
Ксавие дьо Кабан. Снимка: архив, Ройтерс

Всяка свободна държава може да се превърне в мишена на терористи и врагове на демокрацията: именно защото сме свободни, си забраняваме да контролираме мисленето и мненията. Това посочва френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан в своя позиция, изпратена до БТА по повод на днешното нападение срещу редакцията на френското сатирично издание "Шарли ебдо".

Още по темата
"Шарли ебдо" е френски сатиричен вестник, създаден през 1960 г., но който носи това име едва от 1970 г. С либертариански виждания по традиция, язвителен, той винаги е воювал с глупостта, нетърпимостта, духа на приличие, омразата: сатиричната му насоченост никога не му е пречила да бъде също така и разследващ вестник, посочва посланик Дьо Кабан.

Журналистите и карикатуристите, на които се дължи успехът му и 10 от които са мъртви днес, винаги са проявявали смелост, за да кажат своята истина: свободата на словото, чиято най-висша форма е свободата на пресата, е основополагаща за свободните режими и общества, отбелязва френският посланик.

Той припомня член 11 от Декларацията за правата на човека и гражданина от 1789 г.: "Свободната размяна на мисли и мнения е едно от най-скъпоценните права на човека. Всеки гражданин може следователно да говори, да пише, да печата свободно".

Убийството на 12 свободни граждани, полицейски служители и журналисти, бе определено като терористичен акт от президента на Френската република Франсоа Оланд.

Всяка свободна държава може да се превърне в мишена на терористи и врагове на демокрацията: именно защото сме свободни, си забраняваме да контролираме мисленето и мненията, коментира посланикът.

Да, именно защото искаме да сме общество на свободни граждани, ние, французи и българи, отхвърляме идеята, че за предпочитане е полицейската държава. Не на българите, които са били 45 години под комунистическа диктатура, ще казвам, че полицейската държава не е решение, посочва посланикът.

Както каза президентът Оланд "Няма варварски акт, който да може да заглуши свободата на словото. Ние сме единна страна, която ще съумее да противодейства и да отстоява заедно".

Сътрудничеството между демократите и демократичните страни е най-доброто оръжие срещу тези убийци, заявява Ксавие Лапер дьо Кабан.

Той изразява благодарността си на българските власти, на президента Плевнелиев, на министър-председателя Бойко Борисов, на министрите, политиците, журналистите и българските граждани, които "спонтанно и незабавно засвидетелстваха своята подкрепа на Франция".

Над 5000 души се събраха в Париж на митинг в памет на жертвите от кървавия атентат срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо", предаде Франс прес, позовавайки се на полицията. Площад "Република" е запълнен от присъстващите, движението е спряно, а нови участници се присъединяват към проявата.

По призива на редица синдикати, сдружения, медии и политически партии, участниците в митинга се събраха на площад "Република" в сърцето на френската столица, недалеч от офисите на вестника, за да осъдят атентата - най-смъртоносното нападение във Франция от времето на Алжирската война.

Сред смълчаните участници мнозина носеха черна лепенка или табела с надпис "Аз съм Шарли", лозунг на солидарност с жертвите, който върви и по Туитър. Някои хора държат свещи. Сред другите надписи на табелите е "Шарб умря свободен" като знак на почит към карикатуриста и главен редактор на "Шарли ебдо" Стефан Шарбоние по прякор Шарб, убит на 47 години.

Сред другите жертвите са и карикатуристите Кабю, Тинюс и Волински, всичките много известни във Франция.
"Свободата на пресата няма цена", гласи друг надпис на табела.

С викове "Аллах акбар" (Бог е велик) въоръжени мъже нападнаха по-рано днес офисите на "Шарли ебдо" и застреляха 12 души, сред които има емблематични представители на редакцията на този символ на свободата на словото, който вече е бил заплашван за публикуването на карикатури на ислямския пророк Мохамед, припомня АФП. Атентатът предизвика вълна от възмущение в цял свят. /БТА/

Вижте разговор с посланика във видеото на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това им е последствие на политиката на западните страни , намеса в арабските страни , и после си носят последствията , а Саудитска Арабия си има тоталитарен режим , но хамериканците и запада се правят , че нищо не забелязват , защото им е изгодно
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
има ГНИЛИ КРУШИ в френската ви демокрация , да ви е честито правата на малцинствата
10
1
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Може би трябва да се напомни на франсето,че държавата му е тотално и безнадеждно ислямизирана!
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦРУ и другите агенции не почиват по празниците, както виждате приятели ...подклаждат етническата омраза с всички средства .... Скоро и във вашия град !
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
еми Франсетата неуспяха да заличат със САЩ и англия всички гнусни 3ти страни и сега ще сърбат супата щото са меки китки и са пълни вече с тероряги догоре!
7
2
 
20
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Всеки проблем си има име, фамилия и адрес ! Йосиф Сталин Пускайте вълка в кошарата , пък после ревете "ама той изяде овцете" !
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A KOLKO IAROSTN NAPADASHE NEZAVISIMATA SADEBNA SISTEMA V BALGARIA
5
2
 
10
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Убийството на хора винаги е ужасяващ акт и виновниците трябва да бъдат открити и наказани. Смущаващо е ,че в изказванията на световните политици се набляга някак си за предизвестен извършител без никакви публикувани конкретни факти или ако има такива то те са известни само на много тесен кръг.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЪС ЛЮБЕЗНОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА ФРЕНСКИТЕ СПЕЦИАЛНИ СЛУЖБИ И ФРЕНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяка свободна страна (участваща в анти-ислямистка коалиция със САЩ и гавреща се с единственото, в което вярват джихадистите) може да стане мишена на терористи!
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И обратното: Всяка "несвободна" държава, особено в Африка или Близкия Изток може да стане "мишена" на "демократизатори". Франция много добре знаеше какви са рисковете от некадърните им и посредствени опити за някакво влияние в Близкия Изток и Африка, като в Сирия и Мали, примерно. Единствения, който може и то става все по-трудно да контролира хаоса в Близкия изток са САЩ и Саудитска Арабия.
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като Сирия например, тя също стана мишена на терористи, май и вие участвахте.