Във Франция утре е ден на национален траур

Оланд: Нашето най-добро оръжие е нашето единство
Обновена: 7 яну 2015 23:12 | 7 яну 2015 21:48, Веселина Йорданова
123
Във Франция утре е ден на национален траур
Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Френският президент Франсоа Оланд обяви ден на национален тарур във Франция утре и отново отправи апел за сплотяване на страната след кървавия атентат срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо" в Париж, при който загинаха 12 и бяха ранени 11 души.

Още по темата
"Нашето най-добро оръжие е нашето единство. Нищо не може да ни раздели, нищо не бива да ни раздели", заяви държавният глава в кратко обръщение към нацията, предавано по всички телевизии.

"Искам тук от ваше име да изразя нашата признателност към семействата на жертвите, към ранените, към близките, към всички, които днес бяха съкрушени от този подъл акт. Те днес са нашите герои и затова утре ще бъде ден на национален траур", каза той.

В 12,00 ч. (11,00 по Гринуич) ще има минута на мълчание във всички обществени учреждения и аз призовавам цялото население да се присъедини. Знамената ще бъдат спуснати наполовина в течение на три дни, добави Оланд.

Президентът съобщи също, че утре ще свика при себе си председателите на двете камари на парламента, както и лидерите на представените в парламента сили . "За да покажем заедно нашата обща решимост", подчерта той.

Днес беше атакувана цялата Република. Републиката - това е свободата на словото, Републиката - това е културата, това е творчеството, плурализмът, демокрацията. Всичко това беше атакувано днес, заяви той.

"Свободата винаги ще бъде по-силна от варварството. Нищо не може да ни накара да се огънем", добави президентът.

Той уточни, че при атентата са убити 11 мъже и една жена. Преди това прокурорът на Париж Франсоа Молен бе съобщил за 12 убити и 11 ранени без повече подробности.

Лидерите на Великобритания и Германия заедно се обадиха по телефона на френския президент, за да предложат подкрепа след смъртоносната атака срещу редакцията на сатиричния седмичник в Париж, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът Дейвид Камерън и германският канцлер Ангела Меркел, които се срещнаха днес в Лондон, поднесоха своите съболезнования след този възмутителен терористичен акт по думите на Камерън.

По думите на Меркел това е атака срещу ценностите, на които всички ние държим - ценностите на свободата на пресата, свободата изобщо и човешкото достойнство.

Нашите мисли са с френския народ - това казали двамата с Меркел на Оланд и предложили всяка необходима помощ, съобщи британският премиер.

Съветът за сигурност на ООН осъди "подлото и варварско терористично нападение" срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", предаде Франс прес.

В единодушно приета декларация, която бе внесена от Франция, 15-те страни от Съвета "остро осъждат тази недопустима терористична проява, взела за мишени журналисти и вестник".

Те изразяват "дълбокото си съчувствие и искрените си съболезнования на семействата на жертвите, както и на френското правителство" и настояват върху "необходимостта да бъдат изправени пред съда авторите на тези терористични деяния".

15-те страни потвърждават по този повод, "че е изключително важно да се води борба, при съблюдаване на Устава на ООН, срещу заплахите, които терористичните прояви създават за световния мир и сигурност"./БТА/

Вижте още във видеото на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Isko преди 9 години
E I kvo ot tva ce sa ubiti samo nekolko negramotni nekadirni glupaci?
62
0
 
0
 
! Отговори
681 преди 9 години
ОтговориГерчо с тамбурата преди -196 секундиНяма коментарии,всичко е от добро по-добро, а пък ако не хвалиш в коментара, веднага те изтриват или ти блокират компютъра. Таовва е похвално и димукратично.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сееш ветрове, жънеш бури....
60
1
 
8
 
! Отговори
реално преди 9 години
Жалко за убитите французи....но ми е жал и за изгорените живи хора в Одеса....а за този случай,нечухме нито Оланд,нито Меркел или Брюксел да кажат нещо.Но това е логично-те създадоха фашистите в Киев,и изгарянето на живи хора,за тях е нормално....а сега ревът---доста двулично е...и арогантно....
59
0
 
4
 
! Отговори
Замислете се преди 9 години
Оланд милее за няколко самозабравили се слибидници, а не милее за хилядите убити украинци. Нли той е съпричастен в Майданския преврат, заедно с Германия и Полша, в услуга на Шатите. Нашите жълтурковци трябва да знаят, че свободата не е слободия, да се охрачват в когото си искат. Тезе убийства са следствие, причината е слободията на няколко журналисти. Потеже убийците са мюсюлмани, затова се вдига този вой. А че Българите страдат от мизерията в която ни тикна Евросъюза и нашите изедници - нищо
58
2
 
3
 
! Отговори
Защо преди 9 години
Оланд милее за няколко извратеняка, дето направиха Християнството и Исляма на нищо, подиграват се със светини на Християни и Мюсюлмани. Има една граница, която жълтурковците не трябва да прекрачват - това е уважението на вярата на хората. Както Христос, така и Мохамед са свети хора за двете религии. Не са извършени атентати срещу обикновенните французи, а срещу самозабравили с жълтурковци. Журналистите да уважават достоинството на хората, а не да ги оплюват пред .обществото.
57
2
 
10
 
! Отговори
МИРО преди 9 години
ДАНО НАЙ-ПОСЛЕ ЕВРОПА ДА РАЗБЕРЕ,ЧЕ ОТ *** *** НИЩО ДРУГО НЕ МОЖЕ ДА ОЧАКВА.ВРЪЩАЙТЕ ГИ ОБРАТНО В ДЪРЖАВИТЕ ИМ,ДА ПОСТРОИМ ВИСОКА СТЕНА ПО ВЪНШНИТЕ ГРАНИЦИ НА ЕС И НА *** МИСКИНИ ДА НЕ СЕ ДАВАТ ВИЗИ!!!
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
alo 4shyy, nomer 97koi Талмут i koi glavniat geroi, Tikvut li e, Piponut li ili Kratunudkata od Bankiutia
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
jalko za ubitite hora, .....Проф. Димитър Йончев: А свобода ли е да се изгавриш с вярата на някого? Ами тя, тази свобода започва да се връща.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До гл--адмирации за мнението ви--БРАВО--това е истината.....БРАВО
53
1
 
4
 
! Отговори
edin ot vsichki преди 9 години
Dano edin den svetat da nameri spravedlivost a ne voyna,dano frenskite okupatori da se odrupnat ot bednite afrikanski durjavi deto gi smuchat.Ot kakto svqt svetuva voyna ima,zaradi zemnite si bogatstva durjavite ot tretiq svqt,kakto gi narichame sluchvat im se bedi na glavite im.Parvo postanovka pravqt za da se aktivizira buntove,bombi,religii i.t.n. sled tova idva golqmata demokraciq,NO KADE E TQ?
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно в този вестник има карикатури и на много други личностиколкото до бог той няма лице ни форма Например Облика на Исус е пресъздаден от Леонардо Давинчи С Маома е по същият начин да не би да мислите че обликът му идва от Снимката му за лични документи 2000г.преди ХристаНе обликът на Маома също е един вид Художественна Творба заради която днес бяха убити Живи и Невинни Хора
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не е обиждал или се е подиргавал с Исус досега. Мартин Скорсезе прави филма "Последното изкушение" по мотиви на книгата на Никос Казандзакис (отлъчен от църквата) който показва различен поглед върху живота на Исус. На прожекцията на филма 1988 година в Париж театръ Сен Мишел християнски фанатици запалват киното като хвърлят коктейли *** в салона по време на прожекцията. 11 души са със силни изгаряния, за щастие жертви не е имало.
50
0
 
11
 
! Отговори
БЪлгарин преди 9 години
Българите и румънците са лошите, затова продължавайте да взимате миризливата нечистоплътна циганя. Небях расист, но след като поработих и поживях с *** и пакистанци мога да кажа че по-гнусни животни НЯМА от тях. МРАЗЯ ГИ. И е време Европа да се осъзнае, номоже би е късно, ние загиваме като бяла раса
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дечица Европа и САЩ са в третия свят вече те са господин никой , светът ги настигна и задмина.. Затова им трябват войни протести и хаос..
48
0
 
18
 
! Отговори
internetlumpen преди 9 години
" Тези хора не са различни. ТЕ са палачи. А Европа е ***, който осигурява социалните помощи на палача си. Европа внимава палачът Й да не бъде обиден. Пазете палача. ТОЙ има чувства. При вас толерастията убива няколко журналисти. При нас тя убива цели села. Цяла нация. Бавно. Тихо. Методично. В името на "толерантността" българите ще изчезнат първи."
47
0
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Номер 84 закова нещата право в десятката,четете.Новият световен ред ни манипулира, като малки деца!
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шоу организирано от ЦРУ по холивудски сценарий..1. Терористите са били в Сирия са се били срещу Асад на страната на ЦРУ.2. Протестите не са спонтанни а добре организирани - хората на протестите са екзалтирани и радостни.. Подобен протест във Франция не имало от 1967г. когато ЦРУ свали Шарл Дегол. спонтанни протести са несвойствени за французите.
45
0
 
11
 
! Отговори
до 84 преди 9 години
Напълно си прав за Въздушните удари по Сирия на Обама не му беше нужно съгласието в Сената И без никакъв страх нападаха Сирия от всички страни срещу редовната сирийска войскаА Видиш ли сега не могат да се справят с Ислямска държава при това че Турци и Кюрди се борят редом с Натовските части Ако искаха до сега да бяха ги заличили изравнили с ЗемятаТук играта е друга
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във Франция има чисто Мюсюлманско население 30%, смесено мюсюлмани-християни 60% и чисто френско население 10%. Какво може да се очаква при това полежение. Арабите там ги е страх само когато чуят руска реч, а французите ги заплюват по улиците. Това е положенито във Франция.