Спасете Украйна, за да възпрете Русия, зове Сорос

Европа "да се събуди" и да приеме, че е подложена на атака от Русия
Обновена: 8 яну 2015 21:19 | 8 яну 2015 21:17, Елка Василева
695
Спасете Украйна, за да възпрете Русия, зове Сорос
Джордж Сорос. Снимка: архив, Reuters

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос обвини западните лидери, че опасно грешат със своята стратегия спрямо Русия и Украйна, с аргумента, че тамошната криза представлява смъртоносен риск за еврозоната, пише Крисчън Оливър във в. "Файненшъл таймс".

В интервю за "Файненшъл таймс" филантропът от унгарски произход се оплака, че европейските лидери третират Украйна като "просто поредната страна", нуждаеща се от финансова помощ, вместо да осъзнаят, че кризата край източната граница на ЕС представлява по-голяма опасност за икономиката на Европа и дори за оцеляването на ЕС, отколкото изборите в Гърция.

Сорос каза, че санкциите срещу Москва имат далеч по-дълбок ефект, отколкото западните лидери някога са си представяли, заради колапса в цените на петрола, и добави, че руски дефолт по дълговете "не би бил изненадващ".

"Санкциите срещу Русия засилват дефлационния и рецесионния натиск, който вече беше налице (в Европа), но сега вече е реалност. Евентуален дефолт би бил тежък удар за европейските банки с експозиция към Русия", каза Сорос.

Той добави, че финансовият срив на Русия представлява и стратегическа, а не само икономическа заплаха за Европа, тъй като политиката на Москва вероятно ще стане дори по-агресивно националистическа при влошаване на икономиката.

Въпреки тези опасности Сорос подчерта, че не призовава за смекчаване на санкциите, които са "необходимо зло", за да бъдат изтласкани руските сили от Украйна.

Вместо това той каза, че САЩ и ЕС правят голяма грешка, като не са съчетали тези санкции с програма за масирана финансова подкрепа за Украйна, която по негова оценка би трябвало да достигне 50 млрд. долара и да бъде одобрена още през първото тримесечие на 2015 г.

Според 84-годишния финансист по хеджфондове Европа трябва "да се събуди" и да приеме, че е подложена на атака от Русия.

"Подпомагането на Украйна трябва да се разглежда като отбранителна мярка от европейските страни. САЩ и европейците са решени да избегнат войната, но ако не балансират санкциите с подкрепа за Украйна, напълно е възможно да се сдобият с една", заяви той.

Сорос каза това преди публикуването на своето есе в "Ню Йорк ривю ъв букс", където излага подробни предложения как може да бъде събран 50-милиардния план за подкрепа на Украйна от международните институции, включително ЕС и МВФ.

Тази масирана разширена финансова офанзива според него е единственият начин Европа да контрира националистическия експанзионизъм на Москва и да спаси Украйна от банкрут, който би укрепил позициите на хардлайнерите в Русия. "Има надежда, че трудностите на Русия и успехите на Украйна ще убедят президента Владимир Путин, че плановете му за дестабилизация на Украйна са загубена кауза, за да се откаже от тях", писа Сорос в статията си.

Лидерите на ЕС обаче неохотно се отнасят към идеята да заделят повече средства и дори трудно събраха 1 млрд. евро за борбата с еболата. По същия начин западните страни се въздържат да наливат свежи пари в Украйна, докато не видят доказателства за реформи в Киев. Европейските чиновници се възпротивиха миналия месец срещу идеята за допълнителна подкрепа за Украйна, когато МВФ съобщи за недостиг на 15 млрд. долара.

За Сорос това е доказателство, че западните лидери не са схванали амбициите на Русия да подкопае самия Евросъюз, като подкрепя евроскептични (анти-ЕС) политици и използва газовия експорт, за да настройва едни страни срещу други. "Самият Евросъюз се разпада. Русия предлага алтернативен възглед за света - сила вместо върховенство на закона", писа Сорос.

Сорос каза, че икономическото спасяване на Украйна би променило руската политика. Докато един украински банкрут би циментирал властта на хардлайнерите, то икономическо регенериране на страната, оглавено от ЕС и САЩ, би стимулирало една по-прозападна опозиция в Русия, смята той.

Сорос не направи опит да скрие своето пристрастие към Украйна, където основа фондация през 1990 г., и каза, че страната е узряла за инвестиции.

По думите му западните компании, търсещи зони за растеж в Украйна, трябва да се насочат към нейните енергийни мрежи и селскостопанския сектор в бившата "житница" на Съветския съюз.

Най-печелившата област според него би било подобряването на ефективността на електроснабдителните и отоплителни мрежи на страната, които са 10 пъти по-енергоинтензивни от средното за страните от Организацията за икономическо развитие и растеж (ОИСР) - базираната в Париж организация, чиято цел е да насърчава устойчив растеж.

"Що се отнася до инвестициите, енергийната ефективност е приоритет, а селското стопанство има голям потенциал като номер две", каза Сорос.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


695
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
2
 
17
 
! Отговори
БАЙ РИСТУ. преди 9 години
КАК НЯМА ДА ЗОВЕ И ПИЩИ. ОТИДОХА МУ ПАРИЧКИТЕ. НО РАНО ИЛИ КЪСНО ТАКИВА ДЯВОЛСКИ ПАРИ СИ ОТИВАТ ПРИ САТАНАТА. ТО ТОЙ Е ВЕЧЕ ЗА ОТПИСВАНЕ НО СИ Е ЗАГРИЖЕН ЗА ПАРИЧКИТЕ.
272
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахахаха. Аз бих го казал по друг начин - Европа да се събуди и да приеме, че е подложена на атака от САЩ. То бива бива наглост ама това е вече безумие. Не съм против обикновените американци, ама управляващите им вече се самозабравиха. Русия е част от европа по свой си начин. Добри отношения между ЕС и Русия или евентуален съюз ще направят най- могъщото икономическо, технологично и военно обединение в историята. Разделението им вреди и на ЕС и на Русия и е благоприятно само за САЩ.
271
1
 
23
 
! Отговори
Габриела преди 9 години
Той пък ако се надява нa това, че САЩ и ЕС санкционират Русия, за да помогнат на Украйна знаем, че нито на едните нито на другите им пука за Украйна те просто мислят как да настроят всички срещу Русия, и защото както знаем САЩ се страхува от Русия, и за това създава организации ката ИД и манипулира целият ЕС и не случайно си правят каквото искат например, като антентати и да спират газопроводи, и да санкционират те друго не знаят, и всичко това само в името на демокрацията.:)!
270
0
 
11
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Като гледам снимката, правя асоциации с един от любимите ми филми - Star Wars. :)Докарва го като Дарт Сидиъс, то и инициалите са същите, а ако и плановете му са като на филмовият герой ... тежко и горко ни!
269
3
 
26
 
! Отговори
Ловец на змии преди 9 години
Даже на снимката си проличава рептилоидната му същност
268
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До тниагаеА вземи и потърси каква е причината и повода за хиперинфлацията у нас през 1996г. На неговата фондация са превеждани по 60 млн годишно от бюджета, и като са му спряли кранчето е почнал атаката и .......
267
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прищяло му се на дъртака да управлява целия свят.
266
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Потърсете "Топ 20 лъжи разкрити.." и го изгледайте..
265
38
 
6
 
! Отговори
тниагае преди 9 години
От името на този ли идва това "***", което повтаряте като папагали, на всеки коментар? Честно мислех си, че е друго. Нима сте заслепени от ярост към американците и любов към руснаците, че обвинявате този за всичките проблеми в света? Той е изкарал парите си от борсова търговия и е известен с това, че е единственият човек, изкарал 1милиард за 1ден, а не че има някакви сатанински бизнеси. Колко хора бил избил - вие добре ли сте. Може да не е цвете за мирисане, ама не преувеличаватели малко?
264
4
 
43
 
! Отговори
ммммммм преди 9 години
Да се борим срещу Русия с всички сили докато мюслетата не ни довършат.Заплахата за Европа не е в Русия, а от близкия изток и спящите клетки в Европа на "интегрирани" мюсюлмани .
263
8
 
23
 
! Отговори
ИВАН преди 9 години
До Анонимен: АМИ ,ДНЕС ЧЕТОХ ИЗКАЗВАНЕ НА УКРАИНСКИЯ "ПРЕМИЕР" -ФАШИСТ, ЧЕ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА НАРОДИТЕ ОТ ФАШИЗМА БИЛО АГРЕСИЯ НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ?!?!?!?!?!?! ТОЙ , УБИЕЦА НА МИРНОТО НАСЕЛЕНИЕ В КИЕВ , НЯМА ДА ПОЗВОЛИ РУСИЯ ОТНОВО ДА ТРЪГНЕ КЪМ ГЕРМАНИЯ?!?!?!?!
262
4
 
44
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До къде стигнахме ? Сорос да определя кой е добър и кой е лош.До къде стигнахме ? Сорос с парите си да определя бъдещето на света.До къде стигнахме ?
261
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя дявол няма ли да умре най-найкрая
260
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
етническият произход на сорос и на кремълското политическо и финансово ръководство са един и същ
259
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кремълските политици и олигарси са до 100% юдеи,също като сорос. просто са си поделили бизнеса,едните финансират фашистите а другите ,левите партии,
258
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сорос и фондациите му винаги са били спонсори на леви партии и движения- БСП е в това число. от друга страна путинова Москва финансира фашистки партии и движения като тези в австрия,франция,германия. льо пен във франция наскоро получи 6 милиона евро от руска банка оформени като безлихвен кредит
257
1
 
28
 
! Отговори
don преди 9 години
Ковчежника на Ал кайда и един от основмните финансите на ИДТова е най големия терорист в света
256
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия и по скоро пространството зад урал са предопределени по демографски и икономически причини да бъдат суровинен придатък на китай. както и да се усукват кремълските джуджета китайския дракон ще ги погълне
255
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев е единственият бг политик с лична снимка със сорос. специализацията му в Лондон също беше със стипендия от фондация на сорос.
254
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спасете Русия, за да може обединени ЕС и Русия да възпрат мръсниците от САЩ!