Спасете Украйна, за да възпрете Русия, зове Сорос

Европа "да се събуди" и да приеме, че е подложена на атака от Русия
Обновена: 8 яну 2015 21:19 | 8 яну 2015 21:17, Елка Василева
695
Спасете Украйна, за да възпрете Русия, зове Сорос
Джордж Сорос. Снимка: архив, Reuters

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос обвини западните лидери, че опасно грешат със своята стратегия спрямо Русия и Украйна, с аргумента, че тамошната криза представлява смъртоносен риск за еврозоната, пише Крисчън Оливър във в. "Файненшъл таймс".

В интервю за "Файненшъл таймс" филантропът от унгарски произход се оплака, че европейските лидери третират Украйна като "просто поредната страна", нуждаеща се от финансова помощ, вместо да осъзнаят, че кризата край източната граница на ЕС представлява по-голяма опасност за икономиката на Европа и дори за оцеляването на ЕС, отколкото изборите в Гърция.

Сорос каза, че санкциите срещу Москва имат далеч по-дълбок ефект, отколкото западните лидери някога са си представяли, заради колапса в цените на петрола, и добави, че руски дефолт по дълговете "не би бил изненадващ".

"Санкциите срещу Русия засилват дефлационния и рецесионния натиск, който вече беше налице (в Европа), но сега вече е реалност. Евентуален дефолт би бил тежък удар за европейските банки с експозиция към Русия", каза Сорос.

Той добави, че финансовият срив на Русия представлява и стратегическа, а не само икономическа заплаха за Европа, тъй като политиката на Москва вероятно ще стане дори по-агресивно националистическа при влошаване на икономиката.

Въпреки тези опасности Сорос подчерта, че не призовава за смекчаване на санкциите, които са "необходимо зло", за да бъдат изтласкани руските сили от Украйна.

Вместо това той каза, че САЩ и ЕС правят голяма грешка, като не са съчетали тези санкции с програма за масирана финансова подкрепа за Украйна, която по негова оценка би трябвало да достигне 50 млрд. долара и да бъде одобрена още през първото тримесечие на 2015 г.

Според 84-годишния финансист по хеджфондове Европа трябва "да се събуди" и да приеме, че е подложена на атака от Русия.

"Подпомагането на Украйна трябва да се разглежда като отбранителна мярка от европейските страни. САЩ и европейците са решени да избегнат войната, но ако не балансират санкциите с подкрепа за Украйна, напълно е възможно да се сдобият с една", заяви той.

Сорос каза това преди публикуването на своето есе в "Ню Йорк ривю ъв букс", където излага подробни предложения как може да бъде събран 50-милиардния план за подкрепа на Украйна от международните институции, включително ЕС и МВФ.

Тази масирана разширена финансова офанзива според него е единственият начин Европа да контрира националистическия експанзионизъм на Москва и да спаси Украйна от банкрут, който би укрепил позициите на хардлайнерите в Русия. "Има надежда, че трудностите на Русия и успехите на Украйна ще убедят президента Владимир Путин, че плановете му за дестабилизация на Украйна са загубена кауза, за да се откаже от тях", писа Сорос в статията си.

Лидерите на ЕС обаче неохотно се отнасят към идеята да заделят повече средства и дори трудно събраха 1 млрд. евро за борбата с еболата. По същия начин западните страни се въздържат да наливат свежи пари в Украйна, докато не видят доказателства за реформи в Киев. Европейските чиновници се възпротивиха миналия месец срещу идеята за допълнителна подкрепа за Украйна, когато МВФ съобщи за недостиг на 15 млрд. долара.

За Сорос това е доказателство, че западните лидери не са схванали амбициите на Русия да подкопае самия Евросъюз, като подкрепя евроскептични (анти-ЕС) политици и използва газовия експорт, за да настройва едни страни срещу други. "Самият Евросъюз се разпада. Русия предлага алтернативен възглед за света - сила вместо върховенство на закона", писа Сорос.

Сорос каза, че икономическото спасяване на Украйна би променило руската политика. Докато един украински банкрут би циментирал властта на хардлайнерите, то икономическо регенериране на страната, оглавено от ЕС и САЩ, би стимулирало една по-прозападна опозиция в Русия, смята той.

Сорос не направи опит да скрие своето пристрастие към Украйна, където основа фондация през 1990 г., и каза, че страната е узряла за инвестиции.

По думите му западните компании, търсещи зони за растеж в Украйна, трябва да се насочат към нейните енергийни мрежи и селскостопанския сектор в бившата "житница" на Съветския съюз.

Най-печелившата област според него би било подобряването на ефективността на електроснабдителните и отоплителни мрежи на страната, които са 10 пъти по-енергоинтензивни от средното за страните от Организацията за икономическо развитие и растеж (ОИСР) - базираната в Париж организация, чиято цел е да насърчава устойчив растеж.

"Що се отнася до инвестициите, енергийната ефективност е приоритет, а селското стопанство има голям потенциал като номер две", каза Сорос.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


695
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** изпитвам в момента невероятно удоволствие да наблюдават идола си на снимката. Сигурно вече са прочели по няколко пъти статията да се уверят в интелектуалния капацитет на лидера си
252
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам един въпрос към господина горе- Вие как направихте първия си милион и кой застана зад вас? Този отговор ще даде яснота на всичко! Успех на търсещите.
251
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя където стъпи трева не никне
250
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Току що разбрах защо Сорос е откачил срещу Путин- тавариш забранил на хомосексуалисти да се явяват на шофьорски изпити, понеже според Руското законодателство хомосексуализмът е психическо разстройство! Ха, явно Сорос е мечтал да кара кола в Русия! Не може! Според Руските правила сте с психични отклонения г-н "филантропе"! Ядец!
249
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мене всичко ми е ясно, ама едно не разбирам - тоя не беше ли евреин? И как така един евреин поддържа политиката на една крайно фашистка групировка в лицето на украинското правителство? Това ми прилича на вълк в овча кожа или да не излязът верни теориите на конспирациите, а? Соросе не си показвай лицето така явно, че и *** разбраха кои ционистчета стоите зад преврата в Украйна!
248
2
 
9
 
! Отговори
Християнин преди 9 години
Сорос е от кръга на онези, които искат политиката на богатите да властва над света, от кръга на онези които обявиха че чистата земя, забраната за изсичане на дървета и правото на хората да имат земя е крайно ляво и неприемливо! Ако искате да научите повече вижте изказването на Папата и плюенето на змии и гущери срещу него, само защото човека защити правото на хората да имат собственост и света да се ръководи първо от морала и най накрая от парите. Това беше наречено "крайно ляво"!
247
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калигула
246
0
 
12
 
! Отговори
diek преди 9 години
така е Ени тези само грабят "дайте да дадете" ,така помагаха и на Сирия сега олеле кво стана.
245
27
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мразите го, щото знаете, че Е ПРАВ !!!
244
1
 
27
 
! Отговори
Ени преди 9 години
До БАЧКАТОРКак ще извади пари да помогне на Украйна - той си мисли как да открадне парите, които светът ще даде, за да излезе страната от кризата. Не напразно е учредил фондации в целия бивш соц лагер.
243
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този "филантроп", като го гледам как се е увампирил, май вече са му приготвили казана.
242
0
 
7
 
! Отговори
fosil преди 9 години
Predi da umre,tozi bogat sluga na satanata se starae da ostavi sled sebesi edin vrajdeben i razedinen sviat...
241
0
 
37
 
! Отговори
Виктор преди 9 години
Защо ли на този добър човечец фондациите му са забранени в половината страни членки на ЕС?Сигурно защото е филантроп и алтруист.
240
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
toz niama li da mre veche .ai be vehtia pribirai se.....
239
3
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Да на русия и ссср долу сащ иевропа.да на евразииския съюз.
238
3
 
34
 
! Отговори
222 преди 9 години
Точно Сорос не би трябвало да подкрепя една зараждаща се фашистка държава. В нея честват човек, съратник на Хитлер, избил толкова хора. Срамота за Сорос.
237
4
 
34
 
! Отговори
Бакал Петко преди 9 години
Човекоподобен Вампир.Тези могат да изпият кръвта на човечеството иса готови да го направят
236
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тая иска да затрие европа защото краварите отдавна не са първа икономическа силаи това ще ги извади от калтавчера неговото *** яценюк се изципи в германияче по време на втора световна руснаците нападнали германияако продължава така след 1 - 2 години младите ще си мислат че е било такас подобни агитатори като *** няма начин да не стане
235
2
 
26
 
! Отговори
до Austin Powers преди 9 години
Не бе ,Сорос само да вземе Рамбо и е победил руснаците. Не си ли гледал филмите, Рамбо е непобедим.В кой клас си или си си такъв по рождение ?!
234
2
 
24
 
! Отговори
до 572 преди 9 години
По произход е унгарски евреин и живее в сащ.