Един от братята Куаши бил в клон на Ал Кайда

Саид се обучавал в йеменския клон на организацията
Обновена: 9 яну 2015 08:28 | 9 яну 2015 07:14, Александър Попов
22
Един от братята Куаши бил в клон на Ал Кайда
Снимка: Reuters

Един от двамата братя, заподозрени в убийството на 12 души при атентата срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", е посетил Йемен през 2011 г., за да се обучава с местния клон на Ал Кайда, съобщиха близки до разследването американски и европейски източници, цитирани от Ройтерс.

Според източниците 34-годишният Саид Куаши е прекарал няколко месеца в Йемен, където се е обучавал с Ал Кайда на Арабския полуостров - АКАП.

Още по темата
Той и брат му, 32-годишният Шериф, са издирвани в Северна Франция, където са локализирани двамата предполагаеми извършители на атентата от сряда в Париж посред бял ден.

Двамата заподозрени са родени във Франция в семейство на родители алжирци. И двамата братя са били известни на полицията.

Шериф е лежал 18 месеца в затвора за опит да пътува до Ирак преди десетина години да се бие на страната на ислямистка групировка. Освен това двамата братя от години са били в черния списък на САЩ за терористи.

Йеменски официален представител заяви, че правителството на Йемен е запознато с възможността да има връзка между Саид Куаши и АКАП и води проверки по нея.

След като Саид Куаши се завърнал във Франция от Йемен, двамата братя се въздържали от дейности, които биха привлекли вниманието на френските сили на реда или разузнавателни агенции.

Според източниците в месеците преди нападението от сряда двамата мъже не са били третирани като приоритетни цели от френските агенции за борба с тероризма.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: ФранцияШарли ебдо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
оцеляваща българка преди 9 години
ЧЕТЕТЕ НОМЕР 7!вярно е.НЕ МОЖЕ УБИЕЦ НА МИРНИ ХОРА ,В МИРНА ДЪРЖАВА ДА БЪДЕ ПУСНАТ НА СВОБОДА,АКО ЩЕ 10 РЕЖИМА ДА СЕ СМЕНЯТ....УБИЕЦЪТ Е УБИЕЦ!
14
0
 
4
 
! Отговори
Габриела преди 9 години
Абе дали са им били в черния списък не е сигурно но все в някои от списъците им са били и със сигурност те са им платили билетчетата до Близкият изток.:)
13
2
 
3
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
Тероризъм, Ал Кайда..... Глупости на търкалета!С тези думи хвърлят отговорността другаде, а истината е, че това са си френски граждани, с френски паспорти.... да може и да не са чисти французи, но системата ги е признала за такива, това значи , че проблема е в системата.... И това не е тероризъм, а престъпление....Има огромна разлика между двете думи...
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГошоТЕЗИ ДВЕ ИМЕНА ИЗПАДНАХА В МЕДИИТЕ НЕИЗВЕСТНО ОТКЪДЕ. ПОЛИЦИЯТА ДОСЕГА НИЩО НЕ Е КАЗАЛА.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако го бяха пуснали да отиде в Ирак, нямаше да се върне жив. Изобщо голяма грешка бе, че спираха желаещите да се бият да ИД и ги принудиха да правят простотии тук.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !Ислямисти избиха комунисти.
9
2
 
3
 
! Отговори
абсурд преди 9 години
Абсурд. Параграф 166 на германския наказателен кодекс предвижда до три години затвор, за оскърбяване на религии. По тази логика, в Германия, убитите френски карикатуристи щяха да бъда вкарани в затвора. Заради същите тези карикатури, за които бяха убити.
8
4
 
19
 
! Отговори
Отворете си ........ преди 9 години
Очитеее, очите си отворете. Политиката на коя страна доведе до невиждано ескалиране на религиозния будализъм и простотия. Алчните и жадуващи да са ЖАНДАРМЕРИЙСКИ световен ботуш американци докараха до тук нещата. Първо да се озапти най-голямата терористична държава САЩ и после да видим как ще се справим с простаците превърнали се в убийци на невинни хора.
7
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Не одобрявам убийствата. Но реално погледнато, тава не е терористичен акт, защото е бил насочен срещу напълно определени хора, които по някакви правила се считат за виновни. По същата логика, американците трепят с безпилотници хора по целия свят, защото някои си военен или чиновник (не съд) е решил, че заслужават да бъдат убити.Трябва да помним, че типичен терористичен акт бе взривяването на вагона за майки с деца от български ислямисти. Но един от терористите обаче сега е на почит в ДПС.
6
2
 
5
 
! Отговори
евреин преди 9 години
прости хора сме и това е
5
1
 
22
 
! Отговори
Глупави европейци преди 9 години
Единия бил в Клон Ал Кайда , а другия в стебло Ал Кайда. Целия терор над западните страни идва от отворения западен демократичен модел. Кой дявол ви кара да учите маймуите на демокрация и да ги допускате в страните си ? Колко глупаво вкарали го в затвора затова че искал да пътува за Ирак ! Пуснете го и му вземете европейските права и гражданство. Насила си съхраняват терористите после търсят виновни,Хванат ли някой, той и целия му род- вън от Европа!
4
5
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
До ГошоВсъщност тази версия за падналата в колата лична карта на терориста изглежда скалъпена.Явно в Европа трябва да бъдат ограничени гражданските права на хората и подобен "атентат" е отлична възможност да се наложи това.Някак смешно изглежда при перфектно замислен план да изгубиш личната си карта в колата, с която си извършил престъплението ...Отдавна ни правят на *** ... Защото сме точно такива ! :)
3
3
 
20
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
Няма такова нещо. Този ли си забрави личната карта в колата? Ако го хвант жив, Хасан да се казвам.
2
5
 
15
 
! Отговори
Герги преди 9 години
Абе още като им видите погледите като на добиче, прибирай ги на топло!!!
1
16
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Всъщност правилният прочит на атаката срещу "Шарли" е ислямисти избиха богохулци !Това е истината !Не симпатизирам на терористите, но не мога да жаля и за богохулците от "Шарли".Живеем в извратен свят с подменена ценностна система.Богохулството се нарича свобода на словото. Богохулците са превърнати в герои.Апропо - ислямистите са продукт на същата система. Именно тя напълни бяла Европа с *** и негриТова е Новия световен ред в действие - най-идиотската система позната в човешката история