Обградени: Атентаторите от Париж са взели заложник

Напрежението расте, братята Куаши са готови да умрат като мъченици
Обновена: 9 яну 2015 17:05 | 9 яну 2015 10:58, Елка Василева
336

Снимка: Reuters

Eдин човек е взет за заложник от братята Шериф и Саид Куаши, извършили нападението срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж.

Двамата братя са се барикадирали в сградата на печатницата CDT в промишлената зона на градчето Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от френската столица. Не са известни подробности за взетия за заложник в сградата, която е обкръжена от силите за сигурност. Според някои информации това е жена. По информация на телевизия Франс2 обаче заложникът е мъж на 26 години.

Над градчето кръжат най-малко пет полицейски хеликоптера, съобщи Ройтерс. В района са разположени хиляди полицаи и униформени от спецчастите.

Водят преговори с братята Куаши. Двамата са заявили, че са готови да умрат като мъченици.

Депутатът Ив Албарело, който е бил в командния център на операцията по залавяне на заподозрените, каза пред местна телевизия, че двамата братя декларирали, че "желаят да умрат като мъченици".

Представител на властите в Дамартен ан Гоел каза, че е установен телефонен контакт с двамата мъже, който са под обсада в печатницата в града. С тях били водени преговори за евакуация на учениците от близкото училище и те се съгласили, след което децата са били евакуирани.

По-рано беше съобщено за престрелка, станала в индустриалната зона на град Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от френската столица.

Прокурорът на Париж обаче опроверга съобщението, че един човек е убит в престрелка преди вземане на заложници в индустриалната зона на града, съобщи Ройтерс.

По-рано радио Ер Те Ел съобщи, че един човек е убит и няколко са ранени в престрелката, а Le Parisien съобщи за двама загинали и 20 ранени.

Предиобед беше съобщено, че френската полиция преследва заподозрените терористи братята Шериф и Саид Куаши на 40 км северно от Париж.

Според досегашната информация двамата са отвлекли автомобил в градчето Дамартен ан Гоел.

В участъка по магистралата 2, в който става преследването, се е чула стрелба, предаде ТАСС.

Още по темата

Френският вътрешен министър Бернар Казньов обяви, че е в ход операция по залавянето на двамата братя, съобщи Асошиейтед прес. Операцията се провежда в градчето Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от Париж, потвърди Казньов след спешна среща с президента Оланд, премиера Валс и полицейски началници.

Въздушното пространство над мястото на операцията е затворено. Маршрутите на самолетите, които трябва да кацнат на намиращото се наблизо летище „Шарл де Гол“, се отклоняват от опасната зона.    

Властите в Дамартен ан Гоел са помолили жителите на града да не излизат от домовете си, а учениците да не напускат училищата.

Жител на градчето разказа пред Би Би Си Radio 5: „По улиците има полицаи. Всичко е блокирано. Казаха ни да не излизаме от домовете си. Това е като на кино, като във филм за война. Навсякъде има хеликоптери“.

От френското вътрешно министерство заявиха, че приоритет е кризата да бъде решена по възможно най-спокоен начин, което означава без насилие.

Говорителят на министерството каза, че опитите да бъде установен контакт и да започне диалог с двамата братя, обсадени в печатницата, може да отнеме време.

Той обаче предупреди, че полицията е готова за всички възможни сценарии, включително щурм на сградата, ако обстоятелствата се влошат.
 


Следете на живо драмата през YouTube канала на Sky News:
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новини има. Но не вярвайте на "Световната Еврейска Общност".Манипулацията тече с пълна сила.Просто се върнете назад във времето и помислете за какво ви подготвят.
225
0
 
1
 
! Отговори
Румен преди 9 години
Евакуираха града и ги щурмуваха. Бая гърмежи имаше. Няма новини още.
224
3
 
1
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ ПУТИН! преди 9 години
ТОВА СМЕ НИЕ ---ИСЛЯМО -ЛЕВИЧАРИТЕ НА ЕВРОПА И СВЕТА!ИСЛЯМО-СОЦИАЛИЗМА ЩЕ ПОБЕДИ!
223
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз неиска мда ги убиват...трябва да ги хванат живи и да ги измъчват като им късат крайниците един по един доакто са живи...заааааааааа ЖАЛОСТ това е забранено в любиния ни демократичен свят..
222
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Благодаря на тъпите радикалисти, че сплотиха Европа и ни направиха по-силни!
221
3
 
3
 
! Отговори
Американецо преди 9 години
Лошото е, че със сбърканите закони на ЕС ако някой полицай застреля някой от "заподозрените" *** ще го съдят за предумишлено убийство. Мюслитата не са глупави и прекрасно разбират това. Дотук доведе екстремния либерализъм дами и господа! Гърнето май е вече кипнало и се очаква скоро да преври! А дано!
220
0
 
0
 
! Отговори
spyke преди 9 години
До 271А ти прочети какво е саразъм :)
219
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОВА Е ОБЯВЕНА ВОНА НА ЦИОНИСТИТЕ СРЕЩУ ХРИСТИЯНСКИЯТ СВЯТ.ЦИОНИСТИТЕ ОТ ИЗРАЕЛ И САЩ ВОДЯТ СВЕТА КЪМ мултикултурАЛИзъм,РАЗРУШАВАНЕ НА ДЪРЖАВНОСТ И РЕЛИГИЯ.ТЕЗИ НАПАДЕНИЯ СА ОРГАНИЗИРАНИ ОТ САЩ И ИЗРАЕЛ,КРИЕЙКИ СЕ ЗАД ИСЛЯМА ЦИОНИСТИТЕ ОТ ИЗРАЕЛ И САЩ ИЗБИВАТ ЖЕНИ,ДЕЦА И СТАРЦИ БЕЗ ДА ИМ МИГНЕ ОКОТО
218
1
 
5
 
! Отговори
Национал преди 9 години
А сега е време за един гей парад в Париж.Нека сега да се построи и джамия до Айфеловата кула да им е по близко до редакциите на вестниците!
217
4
 
8
 
! Отговори
ЦРУ преди 9 години
Който признава Палестина-столицата му ще срина!
216
5
 
5
 
! Отговори
God преди 9 години
Май САЩ ще отворят пак Гуантанамо... Дано успеят да убият двата резняка без цивилни жертви.
215
4
 
17
 
! Отговори
75 преди 9 години
Много хора тук подиграват френската полиция и командоси.Ако това беше станало в България,терористите вече щяха да са минали границата и то с истинските се паспорти,без да се крият.
214
0
 
1
 
! Отговори
skype преди 9 години
do 268 Ако на него му е малко тези от франция трябва да са се разхождали с некролог в джоба!
213
0
 
1
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 9 години
До 252ти си мноого болен мозък,може би си наркоман..!
212
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦРУ финансира терористи и фашисти по целия свят.. това също е работа на ЦРУ
211
0
 
1
 
! Отговори
правоверен преди 9 години
До Тъй , тъйИ знаеш ли какво ще стане после?Бунт на правоверните и война.
210
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МЕНГЯНИТЕ ОТ ИДИЛ СЕГА ПРОВЕРЯВАТ ,СИТУАЦИЯТА С ТЕЗИ ЧЕТЕРИМАТА ,КАК ДЕЙСТВАТ ИЗУЧАВАТ СИТУАЦИИТЕ,А ПОСЛЕ ЩЕВИ АТАКУВАТ С ВЪТРЕШНА ВОЙНА ТЪПИТЕ ФРЕНСКИ ПИЯНИЦИ НЕМОГАТ ДА РАЗБЕРАТ,ЧЕ СА СИ НАПЪЛНИЛИ СТРАНАТА С МЕНГЯНИ ГОТОВИ ДА ДЕЙСТВАТ ,АЛЖИРЦИ И МАРОКАНЦИ МЪКНАТ ОРЪЖИЕ ОТИСПАНИЯ ИСПАНИЯ Е РАЗГРАДЕН ДВОР С ЛОДКИ ОТ АФРИКА ОРЪЖИЯ ЗАПАСЯВАТ БОЙЦИТЕ НА ИДИЛ В ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ.СКОРО ЕВРОПА НЯМА ДА Е СЪЩАТА БАБА ВАНГА КАЗА 2016-2017,НАБЛЮДАВАТ ЯДРЕНИТЕ ЦЕНТРАЛИ С КВАДРОКОПТЕРИ ЩЕ ДУМНАТ НЯКОЙ ЦЕНТРАЛА ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА
209
1
 
5
 
! Отговори
Тъй , тъй преди 9 години
Да им покажат няколко прясно одрани свински кожи и да им обещаят, че ще ги погребат увити в тях (който не раазбира защо, да пита, преди да пише) ...
208
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименбхк напада избирателно- те имат задача да мачкат българския народ и да стимулират други..целта един по един да се изнизват от България,а тия които не могат,да мрът..на техните шефове им трябва българската земя,без българите...да останат ***,турци и араби..и после ще им светят маслото и на тях,вкупом..не се заблуждавайте ,че ги обичат! На тоя етап им трябват
207
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До spykeNe vsqko ubiistvo e teroristichen akt. Hodi pocheti malko.