Видях маскиран мъж, видях много кръв, видях ужаса!

Те просто започнаха да стрелят по присъстващите, разказва оцелял от атентата
Обновена: 9 яну 2015 09:02 | 9 яну 2015 09:01, Елка Василева
56
Видях маскиран мъж, видях много кръв, видях ужаса!
Снимка: БТА

"Питам се как успях да се отърва", довери един от малкото оцелели от атентата срещу френския сатиричен вестник "Шарли ебдо" в Париж, който се спасил, като се скрил зад една маса, предаде Франс прес.

Репортерът от сатиричния седмичник Лоран Леже участвал в редовната седмична планьорка на редакцията в сряда в парижкото седалище на вестника, когато нахлули двама мъже с автоматични оръжия.

"Те просто започнаха да стрелят по присъстващите", заяви Леже за радио Франс енфо, опровергавайки предишна информация, че нападателите питали за имената на хората, които искали да застрелят.

Още по темата

"Видях маскиран мъж, видях много кръв, видях половината редакционен съвет на земята. Още се питам как съм се отървал", обясни той, обобщавайки разказа си с две думи: "Видях ужаса."

Сред 12-те жертви са карикатуристите Шарб, Волински, Кабю, Тинюс и Оноре, както и хроникьорът и икономист Бернар Марис.

"Заседанието на редакционния съвет приключваше и внезапно чухме шум като от пиратки, после вратата се отвори и някакъв човек нахлу с викове "Аллах акбар". Приличаше на човек от GIGN или RAID (елитни части на жандармерията и полицията), беше с качулка, целият в черно, държеше оръжие с двете ръце и започна стрелба, замириса на барут. За щастие успях да се хвърля зад една маса в ъгъла, убягнах му, а приятелите от вестника паднаха", разказва Леже.

"Стана много бързо. Никой от малката група оцелели още не е осъзнал, че това наистина се е случило", обясни журналистът.

Виждах другите на земята, чувах изстрелите и внезапно настана тишина. Втурнахме се към ранените, държах ръката на уебмастъра ни", който продължава да е в тежко състояние, продължи той.

Редакцията, особено ръководителят й Стефан Шарбоние, по прякор Шарб, е знаела, че е застрашена, откакто през 2006 г. вестникът публикува карикатури на ислямския пророк Мохамед, което бе последвано от смъртни заплахи. "Шарб се чувстваше по-заплашен от нас, ние се бяхме абстрахирали от тази заплаха", довери Лоран Леже.

Той също е решен да публикува нов брой на седмичника следващата седмица. "Ще направим нещо. Важно е. Получихме хиляди имейли, есемеси, от всички страни", заяви той.

"Не искам да правим некрологичен брой, искам да направим брой, който изразява предизвикателството, че съществуваме, предизвикателството да можем да казваме нещата каквито са, да продължим да се борим срещу тъпанарщината, срещу човешката глупост, срещу мракобесието, срещу всички видове фундаментализъм", заключи оцелелият от атентата срещу "Шарли ебдо" репортер.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В ДПС ИМА ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ, ОТКОЛКОТО В РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко за загиналите,за пострадалите и техните роднини.Но ако проектираме случилото се към нашата действителност,то трябва да има масови оставки и съдебно преследване на много длъжностни лица и "съучастници"-шефове на спец.служби,че не са предвидили възможността за такъв акт и наличие на изпълнители,шефове от полицията за "непрофесионалните действия на полицаите,като са допуснати жертви и възможност за бягство,недобрата защита и охрана на застрашените(всеки да е с бронежилетка и оръжие за самозащита,отделни стаи и индивидуален код за достъп и т.н идиотщини) и "съучастник отворил" им вратата.
9
3
 
9
 
! Отговори
читател преди 9 години
Тези са като вълците. Само кожите си менят, но нрава не!
8
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АКО МЮСУЛМАНИТЕ БЯХА ЛОШИ НЯМАШЕ ДА УЧАСТВАТ В РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК.
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Палестина е приета за член на Международния наказателен съд.
6
4
 
2
 
! Отговори
Кюриосити преди 9 години
Какво значи "планьорка"?Сътрудничка в отдел "Планиране", или "оперативка" (интърнъл мийтинг по нашенски)?
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До журналистНЯМА ДА ГИ ИЗГОНЯТ, НАПРОТИВ ЩЕ УЧАСТВАТ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ФРАНЦИЯ И ЩЕ ИЗМЕСТЯТ ЕВРЕИТЕ.
4
37
 
8
 
! Отговори
СМЪРТ преди 9 години
Това е само началото. Лъвовете на Аллах ще изпепелят хомосексуална Европа!!!
3
9
 
23
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
От терористи отърване има, от Ран-Ът отърване няма!Ето това е ужас!
2
4
 
35
 
! Отговори
журналист преди 9 години
Както каза един френски полицай всичко тепърва започва , това е само началото . След като сте толкова толерантни към арабите и *** сега ще им сърбате попарата . Единствения начин е тези да се изгонят от Франция и други да не се приемат . Това е , ако искате избора е ваш .
1
31
 
15
 
! Отговори
666 преди 9 години
Огън ще гори тази лицемерна Европа!!!