"Аз съм Шарли" и в Лондон, Берлин и Ерусалим

Европа вдигна моливи към небето в памет на жертвите
11 яну 2015 19:04,
92
"Аз съм Шарли" и в Лондон, Берлин и Ерусалим
Снимка: БТА

Между 8 и 9 хиляди души се събраха днес следобед пред френското посолство в Берлин, за да изкажат солидарността си след атентатите във Франция. Около хиляда човека в центъра на Лондон вдигнаха моливи към небето в памет на жертвите на атаката срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо" и в защита на свободата на словото, а на шествие в Ерусалим се събраха над 500 души, предаде Франс прес.

Хората, организирали се чрез "Фейсбук", се събраха около 15 часа местно време в центъра на Берлин пред френското посолство, където от сряда се полагат цветя и свещи в памет на 17-те жертви. На стената на посолството също бяха прожектирани трите думи "Аз съм Шарли".

Мнозина от присъстващите бяха дошли със семействата си, въпреки вятъра и студа, отбелязва АФП. Някои размахваха плакати на френски "Аз съм Шарли" или "Берлин е Шарли" на немски. "Свободата на словото не подлежи на преговори" и "Преодолейте ужаса". Други бяха с тениски с надпис "Контролен пункт Шарли ебдо - Свобода без граници". Журналистка на АФП е видяла и плакат с карикатура на пророка Мохамед.„

Точно в 14 часа по Гринуич събралите се на стълбите на Националната галерия в Лондон до площад "Трафалгар" се изправиха и вдигнаха ръце към небето. В тях те държаха моливи и плакати с надпис "Аз съм Шарли". Други бяха написали също "Аз съм евреин", "Свобода, равенство, сатиричност", или държаха френски знамена. В голям кръг, очертан на земята, беше нарисувано сърце с посланията "Аз съм Шарли", "Аз съм британски мюсюлманин" и "Да живее Франция!"

"Те се опитаха да убият цяла Франция и аз исках да кажа не, няма да стане така! Аз съм тук и в името на свободата на пресата, свободата на изразяване", заяви Ромен Абжан, френски учител, който живее в Лондон от 10 години. Той носеше плакат "Братство" и изрази надежда, че общественото движение след атентатите ще доведе до по-мирно общество, което е намерило начин да живее заедно.

На протеста в Лондон присъстваше и британският вицепремиер Ник Клег. Премиерът Дейвид Камерън и лидерът на лейбъристката опозиция Ед Милибанд бяха в Париж, за да участват в шествието във френската столица.

От 16 часа по Гринуич лондонското кметство трябваше да освети в цветовете на френското знаме сградата на Националната галерия, моста "Тауър" и фонтаните на площад "Трафалгар".

В Израел над 500 души се събраха пред екран, на който пишеше "Ерусалим е Шарли". Присъстващите в залата на общинския съвет запазиха минута мълчание, държейки плакати с надписи "Аз съм Шарли" или "Аз съм френски евреин".

"Всички ние сме мишени на тероризма, ние които също носим ценностите на свободата, равенството и братството. Днес всички сме френски евреи. Днес Ерусалим е Шарли", заяви кметът Нир Баркат, за което получи бурни аплодисменти.

Равинът на Ерусалим Шломо Амар прочете молитва в памет на жертвите, четирима от които са евреи. Пиер Беснену, бивш лидер на френската еврейска общност, отбеляза обаче, че обществената мобилизация във Франция "оставя горчив вкус, защото бяхме много самотни след Тулуза". През 2012 г. в Тулуза беше извършен атентат срещу еврейско училище, при което загинаха три деца и учител.

"Въпреки усилията на френските сили за сигурност, ние не можем да защитим нашите евреи във Франция", добави той. Йони Шетбун, председател на франкофонското лоби в Кнесета, заяви че е поискал от премиера Нетаняху да създаде спешна програма в помощ на френските евреи, които искат да емигрират в Израел.

Поне 15 хиляди души заляха днес и централните улици на Брюксел. По улиците се беше издигнато посланието "Аз съм Шарли", изписано най-често на френски, но и на много други езици.

Някои от участниците носеха макети на цветни моливи - оръдието на труда на разстреляните френски карикатуристи от изданието "Шарли ебдо". Шествието преминава под наслова "Заедно срещу омразата".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия ще превземат Киев и Украйна, докато Запада се бие с Ислямска държава.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заявление на Принц Карл-Филип Орлеански, Херцог Анжуйски: Не, аз не съм Шарли.
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли мюсюлмани сред протестиращите? Съмнявам се.За пред хората осъждат атентатите, но ги подкрепят.
8
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До dsadsaти се научи да пишеш на български пък тогава търси висока заплата. И в българия има хора които вземат заплати колкото французите. И там има бедни хора.. Всеки според качествата си
7
2
 
22
 
! Отговори
Д преди 9 години
Беше ни спуснат от горе сценарий по медиите умело манипулиран и разкрасяван с трогващи мелодии но истинските терористи във Франция днес бяха 50-ина с бели ризки и вратовразки.
6
5
 
19
 
! Отговори
dsadsa преди 9 години
Аз утре утивам на работа и ще сикарам 10евро, а Французите утре пак са на работа и ще иакрат 130евро. Прощавайте ама, аз не мога да ги сажалявам
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Внимание, внимание! Искам да обявя на всеослушание и се надявам всички медии да ме отразят: аз не съм Чарли!
4
4
 
15
 
! Отговори
не на шарли преди 9 години
ада е за вас шарлита.за кво не пусна карикатура на майка си как свири на дудук. това не е свободата на словото
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
edno ne razbrah kak za 17 du6i celiq svqt se sibra a v si6tiq den bqha izbiti 2000 v Afrika atam za6to ne otide nikoy za6to nqma az sim edi koysi ?????
2
2
 
30
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Аз съм Донбас,Луганск и Одеса!
1
3
 
37
 
! Отговори
Д преди 9 години
Днес НАТО бомбардира 19 цели в Ирак и Сирия убити са множество цивилни. За тях няма ли да се съберат даржавните лидери да маршеруват???!!!