Би Би Си: Пет въпроса, които поставя трагедията с "Шарли ебдо"

Защо френските спецслужби не успяха да предотвратят нападението?
Обновена: 11 яну 2015 11:51 | 11 яну 2015 11:40, Веселина Йорданова
117
Би Би Си: Пет въпроса, които поставя трагедията с "Шарли ебдо"
Снимка: Ройтерс

Събитията през последните дни във Франция, където от ръцете на ислямисти загинаха 17 души, предизвикват не само шок, възмущение, болка, но и въпроси. На някои от тях специалният кореспондент на Руската редакция на Би Би Си в Париж Олга Алисова се опитва да намери отговор, съобщава британската медия в сайта си.

1. Как бяха охранявани редакцията и журналистите?

Редакцията на "Шарли ебдо" вече беше подлагана на нападение през 2011 г., когато срещу сградата на седмичника беше хвърлена запалителна бомба, предизвикала пожар. Нападението стана в навечерието на публикуването на специалния брой на "Шариа ебдо" /името на седмичника беше преиначено чрез думата "шариат"/ с карикатура на пророка Мохамед на първа страница.

След този пожар редакцията на списанието и редица негови сътрудници бяха поставени под полицейска охрана. Един от полицаите, охранявал главния редактор Шарба, загина при нападението на 7 януари. По умите на адвоката на изданието Ришар Малка заплахи срещу "Шарли ебдо" били отправяни непрекъснато.

2. Защо френските спецслужби не успяха да предотвратят нападението?

Според експерти сложността идва от там, че се е изменила самата структура на ислямистките групировки, което затруднява разкриването на джихадисти. "Вече няма ясна логика в йерархизирането на организацията /.../ както в 80-те, 90-те години или дори както при Ал Каида до началото на 2000 година. Заплахата стана децентрализирана", заяви пред в. "Либерасион" Марк Екер, експерт в центъра за изследване на сигурността във френския институт за международни отношения.

Освен това, за да бъдат следени всички подозрителни ислямисти, не достигат ресурси. По думите на експертите в областта на сигурността, за да се води денонощно следене само на един човек, са необходими най-малко 20 полицаи.

3. Лесно ли е да се купи автомат "Калашников" във Франция ?

Във Франция има по-строго законодателство в областта на търговията с оръжие, отколкото в САЩ, но в страната процъфтява черният пазар. По думите на Филип Капон, ръководител на френския полицейски сидникат, френският черен пазар е наводнен с оръжия от Източна Европа. "Във Франция те /автоматите "Калашников"/ са навсякъде", заяви Капон пред агенция Блумбърг. По думите му цената на АК-47 на черния пазар е между 1000 и 1500 евро.

4. А сега ще си разчистят сметките с местните мюсюлмани?

Срещу няколко джамии във Франция след трагичните събития в редакцията на "Шарли ебдо" бяха извършени нападения. В четвъртък през нощта неизвестни лица хвърлиха шумови гранати срещу джамия в град Льо Ман западно от Париж, няколко изстрела бяха произведени срещу мюсюлманска молитвена зала в Пор-ла-Нувел в южна Франция. В град Вилфранш-сюр-Сон недалече от Лион стана взрив в арабски ресторант близо до джамия.

Междувременно в социалните мрежи се отправят призиви да се разграничава ислямът от тероризма. Един от полицаите, загинали при стрелбата в редакцията на "Шарли ебдо", се казваше Ахмед Мераб. В социалните мрежи бързо се разпространява хаштагът "Аз съм Ахмед", по аналогия с "Аз съм Шарли". "Те казват, че убиват за пророка, но хладнокръвно убиват полицай, който носи името на пророка", пише един потребител. Продължава да е популярен и хаштагът "Не от мое име", използван от мюсюлманите още от септември в отговор на престъпленията, извършени от "Ислямска държава".

Едновременно с това по адрес на френските мюсюлмани са отправяни упреци, че не излизат на улицата в знак на солидарност със загиналите журналисти. Според известния експерт по въпросите на ислямизма Жил Кепел стратегията на ислямистите се състои в това да унищожат западните страни, настройвайки една част на населението срещу друга.

5. Струва ли всичко това свободата на словото?

"Това не е просто обикновено нападение. Целта му е ясна - грубо унищожаване на свободата", написа в колонката си, публикувана в сайта на в. "Лез еко" в четвъртък френският философ и журналист Роже-Пол Дроа. "Когато на 11 септември 2001 г. бяха ударени кулите на Ню Йорк, някои все още предполагаха, че целта са били само Съединените щати и тяхната финансова мощ.

Този път само слепият може да игнорира, че мишена са били основните свободи на всички демокрации", пише той. Сега мнозина си спомнят за трагичните събития от 11 септември 2001 година. "Френският 11 септември" - под това заглавие излезе в петък в. "Монд".

"Пред журналистите, които претворяват в живота тази свобода, въпросът стои по друг начин: "Ти си длъжен по-скоро да се съгласиш да умреш, отколкото да се покориш". Цената на свободата да говориш, рисуваш, мислиш - това е риск от кърваво клане", писа вестникът.

"Журналистите не се поддават на страх, оставайки скромни герои на всекидневието. Но колко дълго може да продължи това? Ами ако нападенията се повторят?", питаше се Роже Пол-Дроа, когато още никой не подозираше какво драматично развитие на събитията очакваше Франция в петък.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Шарли марли дрън дрън само бомби и луд гърч за всички ***. Тях само другаря Путин може да ги оправи. Да живее славянската раса( най- чистата) гърч за ангали *** и всякакви такива
80
2
 
4
 
! Отговори
до 87 преди 9 години
Те вече се извиниха,вече се разграничиха,гражданино...Въпроса е,че има неща,с които не можеш да се подиграваш,това списанийце Шарли е типичен пример как сензацията помага на простащината,защото в голямата си част,т.нар. им свобода на словото си е направо простащина;да не говорим за двойните стандарти: от една страна ти забраняват да викаш на *ла *л,от друга ти викат,че имаш право на свободно изразяване и то какво...
79
0
 
14
 
! Отговори
край преди 9 години
Псувнята на майка в очите - свобода на словото ли е. Аз не съм Шарли. Изповядващите ислям нямат място в Европа /с техните си обичай/ НО уважение им се дължи.
78
2
 
0
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До SharkПонякога, когато чета такива коментари, като твоя - и аз се изкушавам от твоя въпрос. Но - какво да направим/1 Да те пребиел ли?! Да те изгоним ли от България?! Да те затворим ли?! Че си ни писнал - писнал си ни с твоята мизантропия! Но - все пак - явно си човек в широкия смисъл на думата.
77
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До Бойко ЕС има около 350 милиона жители - от тях около 100 милиона са славяни! Предстои в обозримо бъдеще да станат 1/3 от всички. Защо ще иска намаляване на населението си?! Ако можем да наречем ЕС "държава" - тя е държавата с НАЙ-МНОГОБРОЙНО славянско население в света! Знам, че Русия е повече от 100 милиона - но не всички руснаци са славяни!
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само господ може да съди терористите. А нашата работа е да им организираме тази среща.
75
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има действително въпроси зца задаване, но те съвсем не са тези. Защо едно списание може да оплюва всеки и всичко.? То публикува и карикатури как бог-отец, бог син и бог дух са в интимна връзка. А ако бе нападнато от католици поради това? Страшно се спекулира с правото на мнение. Ако преди това то се е изразявало в няколко мнения за едно и също нещо, но основаващи се на еднаква база, то днес правото на мнение значи,че моето мнение е правилно, а всяко друго е дивачество.
74
4
 
7
 
! Отговори
Въпрос към въпрос 5. преди 9 години
Стана ясно, че в Америка не се публикуват карикйатури на пророка Мохамед и въобще карикатрури на религиозна тема. ВЪПРОС!!! Това значи ли, че в Америка няма сво9бода на словото? Готов ли е господин Холанд и българските защитници на свободите да обвинят Америка, че там няма свобода на словото? Ако в Америка няма свобода на словото тогава КАКВА Е ТАЯ ДЪРЖАВА? ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ДИКТАТУРА? Всеки на запад и в целия свят знае, че Е демокрация.
73
5
 
10
 
! Отговори
слобода не е свобода преди 9 години
Свободно имат право да унижават и да не се съобразяват с неща които категорично, т.с изрично са забранени от Корана/свещенната книга на мюсуллатите ли? :)) Свободно имат някои право да накърняват по най просташки и твърде нецивиливизован/неразумен начин да накърняват нечии чувства ли? пп. в бг има приказка ли, притча ли че от думите повече боли, отколкото от физическата саморазплава!!!
72
14
 
7
 
! Отговори
Нагледно преди 9 години
Бунаците вярващи в някакви си измислени богове са идеално средство за манипулиране.Религията е наркотик за ума, умело използван от попове, оджи и така нататък.А простаците палят свещи или дигат *** към небето и ТРЪГВАТ ДА УБИВАТ в името на някаква химера.И когато политиката на една страна / САЩ / е насочена към мачкане с жандармерийския ботуш на народите по света, *** грабват бомбите и автоматите и започват да си отмъщават. НО НА КОГО?Защо избиват невинни?
71
2
 
13
 
! Отговори
трябва преди 9 години
освен правинте закони да се спазват и общочовешките ..........толерантност ! това е ключовата дума ,уважение и търпимост към чуждите и непознати за нас ценности...............Присмеха е оръжие, присмеха наранява...........от друга страна дори един човешки живот не трябва да бъде прекъснат заради идеи......---съществува диалога , риториката , има мирни средства за убеждение.....Хора сме и то за кратко на тази земя.........Трябва да опазим Мира!!!
70
9
 
2
 
! Отговори
друг преди 9 години
на всички дето плюят ВВС , Дойче Веле и т.н. : вие да не си мислите че журналистите в Русия Тудей работят за чест и слава и че тов. Путин и си-е не им набиват канчетата за правата вяра ???
69
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МЮСУЛМАНИТЕ ЩЕ СЕ ЗАЩИТЯТ ОТ НАПАДЕНИЯ СРЕЩУ ТЯХ!
68
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз предлагам на"безпристрастната"Би Би Си да зададе още един,шести въпрос.КОЙ създаде ИД?
67
10
 
16
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Не нееее, не са 5! Въпроса е само един единствен. И той е: ДОКОГА ЩЕ БЪДЕМ ТОЛЕРАНТНИ С ХОРА, КОИТО НЕ СА ТОЛЕРАНТНИ С НАС?? Ето това е единствения въпрос. Отговора на този въпрос ще реши проблема веднъж завинаги. Ето и един жокер за да се стигне по-лесно до отговора на този въпрос. Отговорете на по-простичкия въпрос - ЗАЩО В АЗИАТСКИТЕ СТРАНИ НЯМА ИСЛЯМИСТИ?? Отговора на втория въпрос ще даде отговор на първия, като по този начин ще се стигне до решението на проблема.
66
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Свобода за словото да но на не и на религиозна основа. Въоръжаваш се безконтролно, нападаш беззащитни хора, унищожаващ икономиката инфраструктурата на страни, нямаш уважение към инакомислещите с тези свобода ограничаваш свободата на другите. Едната буза после другата не върви. Все пак защо ги ликвидираха.
65
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако мюсюлманите имат топки и нещо в главите си, трябва да се извинят на Франция и въобще на страни в които ислямски фанатици убиват невинни хора! Мюсюлманите трябва ясно да се разграничат от действията на фанатиците, в противен случай ни очаква едно трайно разделение, което може да прерасне в явно противопоставяни, нещо което не е в интерес на никой! Няма такова нещо като неверници и правоверни, има хора и мюсюлманите по света трябва час по скоро да приемат и признаят този факт.
64
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТочно в това се корени междукултурния конфликт - ние не можем да приемем, че религиозната сатира може да предизвика някой да убива.В Америка са проумяли това и няма карикатури нито на Мохамед, нито на Христос, нито на Буда...Затова и отказаха и няма да публикуват карикатурите - защото свободата на словото, както и всяка свобода е в рамките на определени норми.Няма абсолютна свобода. Включително свободата на словото не може да се счита или да се иска да бъде абсолютна.
63
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХРИСТОС НИКОГА НЕ Е ЗАЯВЯВАЛ, ЧЕ Е ГОСПОД!!!ХРИСТОС НИКОГА НЕ Е ИСКАЛ ДА СЕ УБИВА ЗАРАДИ НЕГО!!!ХРИСТОС Е КАЗАЛ: ВЯРВАЙТЕ В НЕГО, НЕ МИ СЕ КЛАНЯЙТЕ НА МЕНЕ!ИЗОБЩО НЕ РАЗБИРАМ КАК МОЖЕ ДА НЕ ПРИЕМЕШ ШЕГАТА КОЯТО СЕ ПРАВИ С МОХАМЕД ИЛИ С ХРИСТОС И ТОЛКОВА МНОГО ДА СЕ ВЗЕМЕШ НА СЕРИОЗНО И ДА ИЗБИЕШ ХОРАТА ЗА ТОВА!
62
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тея безстрашни пичове-журналисти карикатури с Исус Христос правили ли са? Или само с пророка Мохамед щото във Франция няма кой да им потърси сметка за него?Ама ето че се е намерил някой да им потърси сметка - изненадкааааа....