Би Би Си: Пет въпроса, които поставя трагедията с "Шарли ебдо"

Защо френските спецслужби не успяха да предотвратят нападението?
Обновена: 11 яну 2015 11:51 | 11 яну 2015 11:40, Веселина Йорданова
117
Би Би Си: Пет въпроса, които поставя трагедията с "Шарли ебдо"
Снимка: Ройтерс

Събитията през последните дни във Франция, където от ръцете на ислямисти загинаха 17 души, предизвикват не само шок, възмущение, болка, но и въпроси. На някои от тях специалният кореспондент на Руската редакция на Би Би Си в Париж Олга Алисова се опитва да намери отговор, съобщава британската медия в сайта си.

1. Как бяха охранявани редакцията и журналистите?

Редакцията на "Шарли ебдо" вече беше подлагана на нападение през 2011 г., когато срещу сградата на седмичника беше хвърлена запалителна бомба, предизвикала пожар. Нападението стана в навечерието на публикуването на специалния брой на "Шариа ебдо" /името на седмичника беше преиначено чрез думата "шариат"/ с карикатура на пророка Мохамед на първа страница.

След този пожар редакцията на списанието и редица негови сътрудници бяха поставени под полицейска охрана. Един от полицаите, охранявал главния редактор Шарба, загина при нападението на 7 януари. По умите на адвоката на изданието Ришар Малка заплахи срещу "Шарли ебдо" били отправяни непрекъснато.

2. Защо френските спецслужби не успяха да предотвратят нападението?

Според експерти сложността идва от там, че се е изменила самата структура на ислямистките групировки, което затруднява разкриването на джихадисти. "Вече няма ясна логика в йерархизирането на организацията /.../ както в 80-те, 90-те години или дори както при Ал Каида до началото на 2000 година. Заплахата стана децентрализирана", заяви пред в. "Либерасион" Марк Екер, експерт в центъра за изследване на сигурността във френския институт за международни отношения.

Освен това, за да бъдат следени всички подозрителни ислямисти, не достигат ресурси. По думите на експертите в областта на сигурността, за да се води денонощно следене само на един човек, са необходими най-малко 20 полицаи.

3. Лесно ли е да се купи автомат "Калашников" във Франция ?

Във Франция има по-строго законодателство в областта на търговията с оръжие, отколкото в САЩ, но в страната процъфтява черният пазар. По думите на Филип Капон, ръководител на френския полицейски сидникат, френският черен пазар е наводнен с оръжия от Източна Европа. "Във Франция те /автоматите "Калашников"/ са навсякъде", заяви Капон пред агенция Блумбърг. По думите му цената на АК-47 на черния пазар е между 1000 и 1500 евро.

4. А сега ще си разчистят сметките с местните мюсюлмани?

Срещу няколко джамии във Франция след трагичните събития в редакцията на "Шарли ебдо" бяха извършени нападения. В четвъртък през нощта неизвестни лица хвърлиха шумови гранати срещу джамия в град Льо Ман западно от Париж, няколко изстрела бяха произведени срещу мюсюлманска молитвена зала в Пор-ла-Нувел в южна Франция. В град Вилфранш-сюр-Сон недалече от Лион стана взрив в арабски ресторант близо до джамия.

Междувременно в социалните мрежи се отправят призиви да се разграничава ислямът от тероризма. Един от полицаите, загинали при стрелбата в редакцията на "Шарли ебдо", се казваше Ахмед Мераб. В социалните мрежи бързо се разпространява хаштагът "Аз съм Ахмед", по аналогия с "Аз съм Шарли". "Те казват, че убиват за пророка, но хладнокръвно убиват полицай, който носи името на пророка", пише един потребител. Продължава да е популярен и хаштагът "Не от мое име", използван от мюсюлманите още от септември в отговор на престъпленията, извършени от "Ислямска държава".

Едновременно с това по адрес на френските мюсюлмани са отправяни упреци, че не излизат на улицата в знак на солидарност със загиналите журналисти. Според известния експерт по въпросите на ислямизма Жил Кепел стратегията на ислямистите се състои в това да унищожат западните страни, настройвайки една част на населението срещу друга.

5. Струва ли всичко това свободата на словото?

"Това не е просто обикновено нападение. Целта му е ясна - грубо унищожаване на свободата", написа в колонката си, публикувана в сайта на в. "Лез еко" в четвъртък френският философ и журналист Роже-Пол Дроа. "Когато на 11 септември 2001 г. бяха ударени кулите на Ню Йорк, някои все още предполагаха, че целта са били само Съединените щати и тяхната финансова мощ.

Този път само слепият може да игнорира, че мишена са били основните свободи на всички демокрации", пише той. Сега мнозина си спомнят за трагичните събития от 11 септември 2001 година. "Френският 11 септември" - под това заглавие излезе в петък в. "Монд".

"Пред журналистите, които претворяват в живота тази свобода, въпросът стои по друг начин: "Ти си длъжен по-скоро да се съгласиш да умреш, отколкото да се покориш". Цената на свободата да говориш, рисуваш, мислиш - това е риск от кърваво клане", писа вестникът.

"Журналистите не се поддават на страх, оставайки скромни герои на всекидневието. Но колко дълго може да продължи това? Ами ако нападенията се повторят?", питаше се Роже Пол-Дроа, когато още никой не подозираше какво драматично развитие на събитията очакваше Франция в петък.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
58
 
! Отговори
Шпагата преди 9 години
Вчера в Нигерия 10 годишно момиче се самовзриви и уби 20 души. Преди две седмици в Пакистан 130 деца бяха убити в училище. В Тунис преди дни бяха убити двама журналисти от джихадистите. Що не викахте тогава : Аз съм Пешавар! Аз съм Тунис! Аз съм Нигерия! Ама сега ревете. Всички те бяха жертви на тероризма, както и французите! Стига медийни манипулации. Хората вече на са заспали- субудиха се повечето от тях.