Днес Париж е столицата на света!

Площадът на Републиката в Париж е "почернял от хора", дошли за марша
Обновена: 11 яну 2015 17:05 | 11 яну 2015 14:28, Веселина Йорданова
191
Днес Париж е столицата на света!
Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Днес Париж е столицата на света, заяви френският президент Франсоа Оланд пред членовете на правителството, събрали се в Елисейския дворец преди да вземат участие в масовото шествие против тероризма, на което се очакват стотици хиляди души и десетки чуждестранни лидери.

Още по темата
Това съобщи Франс прес, като се позовава на антуража на президента.

Площадът на Републиката в Париж, откъдето ще потегли шествието, вече е почернял от хора, съобщи агенцията от мястото на събитието.

Междувременно френското правителство обеща, че еврейските училища и синагоги в страната "при необходимост" ще бъдат охранявани и от армията, освен от полицията. Това заяви днес председателят на Съвета на еврейските институции във Франция Роже Кюкиерман, след среща с президента Франсоа Оланд.

Френският държавен глава ще посети тази вечер Голямата синагога в Париж за церемония в памет на всички жертви на неотдавнашните джихадистки нападения във френската столица. Сред 17-те жертви фигурират четирима евреи.

Няколко представители на еврейската общност във Франция бяха приети днес сутринта в Елисейския дворец, където те настояха пред правителството за засилени мерки за сигурност.

Предстоящото посещение на Оланд в Голямата синагога става на фона на полемика с израелския премиер Бенямин Нетаняху, очакван за участие в масовото шествие в памет на жертвите на атентатите и който заяви вчера, че Израел е "домът" на френските евреи, отбелязва агенцията.

"На всички евреи от Франция, на всички евреи от Европа, ви казвам: Израел е не само мястото, към което се обръщате, за да се молите. Израел е вашия дом", каза Нетаняху.

Френският премиер Манюел Валс реагира на това изявление снощи с думите, че "Франция без френските евреи няма да бъде Франция". Валс посети супермаркета за еврейски храни /кашер/ в източната част на Париж, където се разигра кървавата драма в която загинаха четирима евреи. Нападателят Амеди Кулибали беше убит при полицейската операция за освобождаване на заложниците.

Френският премиер отдаде почит на "най-голямата еврейска общност в Европа, най-старата, която е дала огромен принос за Републиката".

Френската еврейска общност, трета по-големина в света след Израел и САЩ, наброяваща между 500 000 и 600 000 души, се тревожи от множащите се антисемитски прояви във Франция, отбелязва агенцията. През последните две години тази общност представлява основният източник на еврейски емиграция към Израел /над 7000 през 2014 г./.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още по темата: ФранцияФрансоа Оланд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
3
 
! Отговори
чичо от село преди 9 години
Наш Бойко днес много плака в Париж,ама за парижани, а не е отронил и една сълза за ония трийсеттина български деца от Западна България, които се родиха *** без уста ,без дупенце, с четири ръце а няма крака... следствие на обеднения уран, хвърлен над Югославия( и България) от ей тези същите,който днес плакаха най-много. Лесно се плаче на чужд гроб.
102
3
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Аз, понеже съм дедо Ташунко - не съм Чарли! Този сценарий ми е много познат. Вдигне някой моливче и останалите маймуни се изтрепват и те да вдигат. Каже някой "кой не скача е червен" и останалите маймуни започват усърдно да скачат. Целта е промиването на мозъци, за да дойде отново хаоса. колониалните държави тепърва ще си плащат за гяволука. Хора, не се поддавайте на провокациите на политиците - истинските убийци, на платените журналисти, на свеовната конспирация, която иска да ни редуцира!
101
3
 
6
 
! Отговори
Въпрос! преди 9 години
Стана ясно, че в Америка не се публикуват карикатури на пророка Мохамед и въобще карикатури на религиозна тема. ВЪПРОС!!! Това значи ли, че в Америка няма свобода на словото? Готов ли е господин Холанд и българските защитници на свободите да обвинят Америка, че там няма свобода на словото? Ако в Америка няма свобода на словото тогава КАКВА Е ТАЯ ДЪРЖАВА? ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ДИКТАТУРА? Всеки на запад и в целия свят знае, че Е демокрация.
100
5
 
11
 
! Отговори
По Хр. Ботев преди 9 години
Париж е столицата на разврата.
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Te drugite ne sa hora koito umuirat vseku den.
98
5
 
1
 
! Отговори
До всички, до всички преди 9 години
Vous etes des animaux !
97
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а в бедна България ще събираме от Турция сириици, алжирци мароканци,***,и авганистанци
96
9
 
7
 
! Отговори
Проста да падладейш преди 9 години
Израел-7 милиона обграден от тарамбуки.Тарамбуките се *** само като чуят МОСАД.Франция 66 милиона обградена от приятелски държави.Франсетата се посраха от страх заради трима тарамбуки.
95
4
 
1
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Герчо, ПРОТЕСТИРАМ!
94
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък съм чичо Чарли.
93
3
 
7
 
! Отговори
123 преди 9 години
В пълно съгласие с Анонимен! То Париж отдавна си е отдавна Столицата на Исляма.
92
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малеее сега едно камикадзе ама до Меркел и Тиквата...
91
3
 
13
 
! Отговори
Герчо Стоянов Геров преди 9 години
Световни филантроби,крадци и мъчители на цели народи и държави- и духовната нищета..Марширувайте но неговите улици плачете за Париж- столицата на разврата,експлоатацията,грабежи, убийства и отвратителен буржоазен морал на падението.Марширувайте по неговите улици,пейте дитерамби за вашия край и хвърляйте кал и камъни върху гробовете на Домбровски,Маркс, Ленин, Енгелс и Георги Димитров- посветили целия си живот и труд за изграждане на най- справедливото човешко общество- Социализма и Комунизма
90
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да наистина както е тръгнало скоро Париж може да стане световна столица на Ислямска държава! Трагедията е че с подобни фарсови мероприятия ,като тези разходки в Париж трудно може да се предотврати това!
89
4
 
4
 
! Отговори
Жан-Мари преди 9 години
и аз съм Шарли Льо Пен
88
6
 
5
 
! Отговори
se преди 9 години
Хронологията показва че ислямистите удрят в големите държави на Европа.Испания,Англия,Франция.Тези страни с политиките си към исляма и съюзници на САЩ в измислена война търпят последствията.Преосмислянето на тези политики с държавите с ислямска религия ще е най правилното за да се избегнат тези беди и кръвополития.Но в основата на бедите са САЩ с тяхната арогантна и авантюристична външна политика.И целта е само една да се вживяват като световен господар.Жалко за невинните хора от Европа.
87
4
 
6
 
! Отговори
123 преди 9 години
Чак пък столица на света......За французите всеки повод е повод за реклама,та дори той да е в най-мракобесните времена!
86
2
 
3
 
! Отговори
987 преди 9 години
До АнонименДо 141 . Там е бащицата, ама е в задните редици- малко го е страх от нов атентат, а тия там всичките са си за ...
85
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Доктор Сър ПичукФранция е с Русия
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нали щеше бат бойко да ходи, нещо не го вижам