Папа Франциск: Грижата за бедните не е комунизъм!

Социалната справедливост винаги е била мисия на Римокатолическата църква
11 яну 2015 15:50,
23
Папа Франциск: Грижата за бедните не е комунизъм!
Снимка: Архив Reuters

Борбата за социална справедливост и права на бедните винаги е била мисия на Римокатолическата църква много преди да бъде измислен комунизмът. Това заявява в интервю за в. "Стампа" папа Франциск, публикувано днес и цитирано от ДПА.

Роденият в Аржентина папа често проповядва срещу необуздания капитализъм и алчността и е казвал, че би искал да ръководи "бедна църква за бедните". Това накара десни коментатори в САЩ да го обявят за марксист, припомня агенцията.

"Ако трябва да повторя някои пасажи от проповедите на първите отци на църквата, от втори и трети век, за това как трябва да се отнасяме към бедните, някои би ме обвинил в марксистка проповед", казва папата пред вестника.

"Както виждате, тази грижа за бедните е в Евангелието, тя е в традицията на църквата, не е изобретение на комунизма и не бива да се идеологизира, както се е случвало понякога в хода на историята", допълва той.

Папата подчертава колко е важно да се осигури по-справедливо разпределение на икономическите ресурси, отбелязвайки, че глобализацията е помогнала на много хора да излязат от бедност, но е осъдила много други да умрат от глад. Той отново критикува световната икономическа система, основана на "култура на разхищението", поставяща парите над човешките същества. По думите му децата, възрастните хора, безработните младежи и абортираните ембриони са жертви на такава култура.

Планирано е утре папа Франциск да замине на осемдневно посещение в Шри Ланка и Филипините. Това е седмото му пътуване в чужбина, откакто бе избран през март 2013 година, и второто му до Азия, посочва ДПА.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
2
 
! Отговори
AZ преди 9 години
До АнонименСамо с едно не съм съгласен с това, че вярващите са ***.Искам да уточня аз не съм вярващ.Или поне не вярвам в религиите и техните представители.Не знам на колко години си, но с през живота си човек среща много трудности и неправди.Как млади и читави хора умират от рак например и други такива неща.Понякога на човек му трябва обяснение и нужда да се опове на нещо.Не съм вярващ но мога да разбера хората, които имат нужда да вярват в нещо.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До AZи аз не вярвах че приживе ще видя толкова свестен и социалист папаникога не е забравил беднотията в която е израстнал в Аржентина, дано не е забравил и как световните сили мачкат родината му от векове /както и нашата родина/Само адмирации за папата... мисля че само за абортите греши както и цялата църкйваиначе мнението ми религиите е:ча са част от миналотокойто не е атеист/аз съм/ е глупакда вярваш в хрристос, мухамед, буда, юда и пр светила от маналото е проява на слаб разум
10
0
 
5
 
! Отговори
AZ преди 9 години
Не вярвах, че ще се пръкне свестен папа някой ден. Моите адмирации към този човек.За съжаление ще срещне много съпротива.Съпротивата ще е най-вече вътре в църквата.
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След войната тъпите янки са изгонили Чарли Чаплин от Америка ,защото поагал на бедните, значи бил комунист. А малко по-късно открили ,че от това може да се печели и открили благотворителността , при която ти свалят от данъците.
8
7
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
"КОМУНИЗЪМ е да искат всички да станем ЕДНАКВО БЕДНИ !"Мисля, че капитализма много по- успешно и бързо постигна тази цел!
7
10
 
7
 
! Отговори
за 8 преди 9 години
До АнонименГлупостите на червените *** не ни интересуват.
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОМУНИЗЪМ е да искат всички да станем ЕДНАКВО БЕДНИ !
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава на папа Франциск
4
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОМУНИЗЪМ Е ГРИЖАТА ХОРАТА ДА СТАНАТ БЕДНИ, НЕ ГРИЖАТА ЗА БЕДНИТЕ.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"А правата на семитите винаги са били мисията на Хитлер!"Ами ако не беше сключването на договора ХААВАРА между ционисти и нацисти за изселване на евреите в Палестина ,нямаше да става днес това което става.Само не е ясно за какви семити става дума ,семити са арабите .
2
5
 
5
 
! Отговори
I преди 9 години
Който има уши да слуша,основна доктрина на луциферианския ред ,който цели скорошно световно господство е"подялба на богатствата"в името на"справедливост".Зад това се крие идеята да се отнеме напълно суверенността на държавите като се сложи ръка и се контролират природните им ресурси и богатства,които принадлежели на "всички".
1
2
 
5
 
! Отговори
Анчо преди 9 години
When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a communist. Hélder Câmara, архиепископ на Олинда и Ресифе ;)