След марша в Париж е време за истинската борба с тероризма

Франция ще живее с постоянна заплаха от атентати
Обновена: 12 яну 2015 10:14 | 12 яну 2015 09:08,
132
След марша в Париж е време за истинската борба с тероризма
Снимка: Reuters

Вълната от нападения от миналата седмица в Париж породи истинска вълна от възмущение и изкара на улиците рекордно много хора. Във вчерашните демонстрации в Париж и в още много други френски градове са участвали рекордните 3,5 милиона души, посочва френският в. "Фигаро".

Френският президент Франсоа Оланд успя да събере рекордно много държавни и правителствени глави на демонстрацията в Париж, да обедини левицата и десницата. Но след това всеобщо вълнение и възмущение, породено от атентатите от миналата седмица, политиците трябва да имат смелостта да вземат мерки в борбата с тероризма, се посочва в редакционен коментар на изданието. Защото не бива да се заблуждаваме, че срещу тероризма само състраданието, емоцията и възмущението ще са достатъчни. За да спечелим битката срещу бойците на халифата, ще и са необходими преди всичко кураж, смелост и решимост.

Битката ще бъде дълга и понякога болезнена, посочва авторът на редакционния коментар Алексис Брезе, главен редактор на в. "Фигаро". Той припомня, че хората, излезли вчера по улиците на цяла Франция и на много други градове по света, са го направили, за да поискат точно това от политиците - решимост и твърдост в борбата с тероризма.

Първи конкретни стъпки в тази насока са срещата на върха, посветена на тероризма, която ще се състои във Вашингтон на 18 януари, посочва вестникът. Във Франция конкретно френският премиер Манюел Валс ще обяви мерки в борбата срещу тероризма утре пред парламента, след като тези мерки ще бъдат обсъдени днес в Елисейския дворец по време на ново заседание, посветено на вътрешната сигурност, посочва в. "Фигаро".

Пред изданието Юг Муту, бивш специален съветник на министъра на вътрешните работи на Франция, препоръчва някои стъпки, които трябва да се обмислят - повече финансови средства за следене на предполагаемите терористи, повече юридически средства, предоставени на разузнаването, за да предотвратява то терористични актове, мерки за регламентиране на интернет, където се разпространяват радикалните идеологии и се набират нови попълнения радикални ислямисти, мерки срещу опасните терористи, които излежават присъди в затворите и които един ден ще излязат на свобода, подобно на Амеди Кулибали и Шериф Куаши и могат да се превърнат в опасност за страната. Не на последно място експертът посочва и обмисляне на реформа на Шенгенските споразумения, защото едно пространство за свободно движение, в което не могат да се сверяват имената на всички влизащи с всички бази данни, а могат само да се контролират паспортите, e идеалното място за терористите и джихадистите, посочва специалистът.

В. "Фигаро" пише още, че сега вниманието на разследващите е насочено върху това как са финансирали операциите си Амеди Кулибали и братята Куаши. За целта разследващите ще се обърнат назад към миналото, към мрежата за изпращане на джихадисти в Ирак Бют-Шомон, в която са били единият от братята Куаши и Кулибали.

Според френския в. "Монд" във вчерашните демонстрации само във Франция са участвали над 4 милиона души. Дали вчера в Париж не се оформи ново международно обединение срещу тероризма, пита изданието. Репортери на вестника са разговаряли с участници във вчерашните демонстрации, които са от мюсюлмански произход и които са дошли на протестите забулени.

Според 60-годишната Захия Таса, която е от Мароко и която от 40 години живее във Франция, вълната от терористични актове в Париж няма нищо общо с исляма, но сега може да породи вълна от ислямофобия.

Според 18-годишната Юсра Хадуш пък много хора във Франция бъркат исляма с тероризма. Според сестрите Сара и Джамила Мабрук ислямът е любов и уважение, а не насилие. Според турската кюрдка Перихан Тат, която живее във Франция от 20 години, терористите използват исляма, за да извършват масови убийства.

Париж се превърна в столица на болката, но и на безпрецедентно единство, посочва в. "Либерасион". В коментарна статия криминологът Ален Боуер, автор на редица трудове за джихадизма, посочва, че един от проблемите на френското разузнаване е, че не успява да анализира събраните данни относно джихадистката заплаха и че не се опитва да вникне по добре в мислите на джихадисти като Куаши и Кулибали. Според експерта във Франция има няколко десетки други Куаши или Кулибали.

Над 100 000 души демонстрираха в чужбина срещу терористичната заплаха и атентатите в Париж, посочва в. "Еко".

Според френския експерт по сигурността Ален Жюйе обаче Франция ще трябва да се научи да живее с постоянната заплаха на тероризма. Тази заплаха освен това е двойна - Ал Кайда и Ислямска държава. Целите на двете групи са различни. Първата дестабилизира режими, а втората установява халифат, казва експертът. Ал Каида е свързана със заплахата на така наречените "спящи мрежи" - хора, които са били в тренировъчни лагери на мрежата и които са се запознали най-често във френски затвори. Тези групи могат да бъдат тласнати от Ал Кайда да действат.

ИД пък е свързана със заплахата на хората, отиващи да се сражават в Сирия, чиито мозъци са буквално промити там и които после се връщат в родината си, посочва експертът. Той подчертава, че нападенията в Париж поставиха въпросът и за контрабандата на оръжия чрез мафиотски мрежи на Балканите, но и чрез чеченски мрежи, а сега вече и чрез либийската мрежа. Защото онези, които свалиха режима на Муамар Кадафи, подхраниха мрежи за доставки на оръжия за Мали, Нигер, но и за Европа, посочва експертът.

Франция се мобилизира както никога досега, отбелязват френските сайтове "Слейт" и "Атлантико" по повод демонстрациите от вчера. В анализ във втория сайт Самюел Лоран, автор на трудове за тероризма на Ал Каида, твърди, че следващи мишени на организацията във Франция могат да бъдат символични за французите места и дори френският президент.

Френското списание "Поан" посочва, че някои от участниците в шествието вчера в Париж, а именно Али Бонго, Мариано Рахой, Виктор Орбан и турският премиер са породили и критични коментари във френските социални мрежи, където някои от потребителите са отбелязали, че точно тези лидери не могат да дават пример в областта на свободата на словото.

Френският сайт "Мариан" припомня, че на вчерашната демонстрация в Париж, не е бил поканен руският президент Владимир Путин. Припомнянето е в статия, озаглавена "По дяволите, забравихме да поканим Путин".

Изданието "Нувел обсерватьор" посочва, че братята Куаши не са били следени най-малко от шест месеца и през това време не са привлекли с нищо подозрително вниманието на полицията. Шериф Куаши не е бил следен от ноември 2013 г., а Саид от юни 2014 г. Амеди Кулибали пък изобщо не е бил следен от антитерористичните сили на Франция, допълва изданието.

Според френското издание. "Експрес" след атентатите в Париж една от мерките, които трябва да се вземат, е напредък по въпроса за данните на пътниците - информациите, които пътниците дават за себе си на авиокомпаниите и относно чието споделяне европейските институции все още се бавят да се разберат. От февруари 2011 г. предложение за директива в тази насока е представено от ЕК, но няма напредък и сега е нужно правителствата и парламентаристите да се разберат по въпроса.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
В продължение на десетилетия в западноевропейските градове ставаха атентати на леви терористи. ''Червените бригади'', 'Червена армия'. Карлос - Чакала. Източния блок ги финансираше, но се дистанцираше от тях. Петняха комунизма (сегашните петнят исляма). Европа оцеля, излезе по-силна, дори се разшири точно на изток и то по мирен път. Сигурен съм, че ако Европа реагира правилно и различно от САЩ, може да потуши напрежението и да извлече полза от това.
60
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ли ще интегрират мюсюлманите във френското общество?Не се ли усещат,че те са несъвмвестими.За толкова години не им е дошъл умът в главата на французите и за още толкова няма да им дойде.Освен репатриране друго няма да спаси Европа.В Сахара има място -нека там да си водят джихада.
59
4
 
14
 
! Отговори
НИЕ НАРОДЪТ преди 9 години
осъждаме вички варварски ТЕРОРИСТИЧНИ актове на ИСЛЯМСКИ РАДИКАЛИ и техните КУКЛОВОДИ от ЦРУ и МОСАД
58
4
 
24
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Първо, няма оправдание което и да е убийство. Но с девизът "Аз съм Шарли" се защитава не правото на живот на хората, а "правото" на "Шарли" да публикува каквото и да е! Защо ли?Ами само вчера от снаряди на армията под командването на Порошенко в Донбас са убити 5 души, от които 2 деца! Да сте прочели някъде? Аз не видях! А той бе в първата редица! Обединението (създаване на "сноп") за борба с "общия враг" е добре известен инструмент за реализирането на диктатура!
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега е моментът да се запитаме, КОЙ е шефът на "Ислямска държава" Багдати и КОЙ го пусна от затвора, където се намираше, за да създаде ИДИЛ?! Трябва да си абсолютен задръстеняк за да повярваш на сълзите на големите световни ***, пишещи се лидери на свободния свят. А са си най-необикновени мерзавци. Особено задокеанските създатели на ИДИЛ. Този филм за 30 години го гледаме вече десетина пъти.
56
4
 
6
 
! Отговори
До до жоро преди 9 години
Северна по това време е била християнска, щото преди това пък са минали кръстоносните походи, избили са маса народ и прочие.Всъщност ако трябва да сме коректни, християните са причинили за над 90% от всички убийства по религиозни причини, макар че са само 30% от населението на земята.
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МИРАЖИ, МИРАЖИ В ПУСТИНЯТА ТРЯБВАТ ЗА ЕФЕКТИВНА БОРБА.
54
6
 
14
 
! Отговори
горублянско ханче преди 9 години
Докога и политици и медии ще се страхуват да нарекат борбата срещу исляма с истинското и име, ами ще се крият като някви *** зад името " борба с тероризма" ? Какъв е смисъла? Ама то хем сърби, хем боли! Защото въпреки, че може би не всички ислямисти са терористи, то със сигурност всички терористи са ислямисти. Това идва от религията им- мирния ислям, който ги учи да прерязват гърла! Хайде да наричаме нещата с истинските им имена!!!
53
4
 
5
 
! Отговори
kulio преди 9 години
Т.е ше правим нови затвори тип Гуантанамо , тоя път европейски. Сред затворниците кой виновен кой невинен ше бъдат вкарвани . Невинните , като излязат заедно семействата им ше стават джихадисти и така ше си джиткаме в един кръг
52
12
 
5
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
Как може?Първата държава в света,която свали монархията като обезглави монарха си и Жана Д`Арк развя цица на барикадата и обявиха демокрация,да си позволяват такива волности и да не зачитат свободата на малцинствата.Да се гаврят с религията на други народи.Няма не- досигаеми на този свят.Ще плащат дълго за своите волности и надменност.Терористите удари- ха САЩ в сърцето на Ню Йорк,а сега Париж.Силните на деня не могат да се справят с една ше- па джихадисти,а тръгнали срещу Велика Русия?
51
1
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Борбата с тероризма ще продължи докато не остане жив човек!
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До razdeliha mrtvite---------------------Това показва какво означава да имаш много приятели
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само аллах може да съди терористите. Нашата работа е да им осигурим тази среща.
48
2
 
8
 
! Отговори
Младен преди 9 години
Според БСП на митинга е имало около 500 души.
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е.ати тъпнята.. Авторите на престъпленията в Европа, свързани с ислямска държава, ал-кайда и т.н.т. са разпознаваеми, като мухи в буркан с кисело мляко - те са араби или ***! Изхвърлете арабите и *** от Европа, и проблемът изчезва! Няма арабин - няма проблем!
46
1
 
19
 
! Отговори
до жоро преди 9 години
А ти знаеш ли неграмотнико,че през V век арабите нападат земите които днес наричаме Ливан и Сирия,тогава са били Византия,избиват поголовно населението и превръщат църквите в джамии. Обсаждат и Констанитинопол но византийската флота и българската конница ги разбиват.Завземат цяла северна Африка,която е била християнска и превръщат населението в роби,завземат Испания,нападат и Франция където слава богу са разбити.Кръстоносните походи са отговор на арабската агресия.Чети ***,преди да пишеш
45
1
 
13
 
! Отговори
Чака ни ислямизация преди 9 години
Това събиране във Вашингтон не ми харесва. Най-малкото , че ще обявят бясна полицейщина в Евросъюза; второ - ще оправдаят фашистките украински убийци на над 4000 възрастни и деца, обявявайки ги за терористи; през 15 век в Европа е станало масово прочистване на евреи и ***, напълнили Балканите. Сега ще стане същото - всички мюсюлмани, живеещи в Европа ще бъдат подгонени и Балканите ще се напълнят, особенно Българие, където управляват ***. Особенно тези от ГЕРБ, Реформатори и ДПС
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
50.Ах Жорко ,А знаете ли какво е ставало през 13 век . Когато преди това е върлувала чумата и населението е намаляло . Тогава колко народ е изклан на Балканите и накрая Константинопол ????
43
4
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Знаете, ли че докъм 11 век в Йерусалим спокойно са си живели араби, християни и евреи. Християните запали Кръстоносните походи и мюсюлманите отговорили с джихада. Ето сега е същото - Сащ въоръжихаАл Кайда, а се чудят че има 11 септември, Сащ правят с Франция "Арабска пролет" а се чудят че има атентати. Ами чудете се! ЕДното идва от другото! защо няма ислямсик тероризъм в Куба или Китай? Много интересно?
42
0
 
5
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
До 57 А година и нещо назад аз сьм Волгоград????