Време е да се заговори за пропуските в разузнаването

Западният печат с коментар за събитията в Париж
Обновена: 12 яну 2015 10:08 | 12 яну 2015 09:40,
17
Време е да се заговори за пропуските в разузнаването
Снимка: Reuters, архив

Повече от един милион души, наред с 40 президенти и премиери, дефилираха вчера по улиците на Париж в най-ярката демонстрация на солидарност срещу ислямския екстремизъм след нападенията от 11 септември, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

В отговор на терористичните атаки, отнели живота на 17 души във Франция, приковали световното внимание, евреи, мюсюлмани, християни, атеисти и хора от всички раси, възрасти и политически течения се стекоха в центъра на Париж да призоват за мир и край на жестокия екстремизъм.

Невиждана върволица от милион и половина души извървя булевард "Волтер", за да покаже надмощието на единството и свободата на словото над фанатизма и терора. Участниците нарочно избраха да преминат по булеварда, носещ псевдонима на философа от френското Просвещение, който страстно защитава религиозната толерантност и свободата на словото, пише в. "Вашингтон пост".

Шествието бе толкова многобройно, може би най-голямото в историята на страната, че много участници не успяха дори да стигнат до мястото на срещата, Площада на републиката, отбеляза британския в. "Файненшъл таймс".

"Единни за свобода", е водещото заглавие в днешния брой на испанския в. "Паис", който цитира думите на френския президент Франсоа Оланд: "Днес Париж е столицата на света".

Въпреки че демонстрантите говорят за единство, съществуват притеснения заради токсичната комбинация от проблеми, които разкриха атентатите, включително екстремизма, растящ на родна почва, и все по-дългата ръка на "Ислямска държава", пише "Вашингтон пост". Освен това, след атаките Франция е изправена пред други предизвикателства - основно нарастващ антисемитизъм и опасността от това някой от крайнотодясното пространство да потърси отмъщение срещу мюсюлманската общност.

След ужасите от миналата седмица Оланд, който до този момент бе смятан от електората си за слаб и нерешителен, получи значителна политическа подкрепа. Той събра около себе си десетки световни лидери за вчерашното шествие, запази спокойствие и действа решително. Но никой не очаква това солидарно настроение да трае дълго - идните седмици той и неговото правителство със сигурност ще трябва да отговарят на болезнени въпроси за пропуските в разузнаването и сигурността и дали касапницата от миналата седмица е можело да бъде избегната, отбеляза "Ню Йорк таймс".

Оланд засили мъничко позициите си в тези ужасни няколко дни, но същото направиха Марин льо Пен и нейният крайнодесен "Национален фронт", който превърна заплахата от радикален ислям във Франция в център на своята политика. Дори преди атаките националистическият френски популизъм направи Льо Пен надежден претендент да заеме мястото на Оланд след изборите през 2017 г.

Събитията ще бъдат използвани и от други националистически и антиимигрантски движения в Европа, като започнем от британската ЮКИП, минем през партия "Шведски демократи" и стигнем до германското движение ПЕГИДА. Това е още една причина толкова много европейски лидери от традиционните партии да дойдат да покажат солидарност с Франция и Оланд, допълва "Ню Йорк таймс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да време е да започнат да ни следят от всякъде и да живеем като в затвор...
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и там има толкова много клатиовци
7
6
 
2
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
Как може?Първата държава в света,която свали монархията като обезглави монарха си иЖана Д`Арк развя цица на барикадата и обявиха демокрация,да си позволяват такива волностии да не зачитат свободата на малцинствата.Да се гаврят с религията на други народи.Няма не-досигаеми на този свят.Ще плащат дълго за своите волности и надменност.Терористите удари-ха САЩ в сърцето на Ню Йорк,а сега Париж.Силните на деня не могат да се справят с една ше-па джихадисти,а тръгнали срещу Велика Русия?Прочет
6
4
 
5
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Аз не съм "Шерли". Не подкрепям "Шерли". Не съм съгласен криейкисе зад свободата да богухулстват. Не можеш да злоупотребяваш със свободата. Не подкрепям и теоризма.Каквото си посял това ще пожънеш.
5
1
 
6
 
! Отговори
мен преди 9 години
Абе тези хора не разбраха ли че на 11 ти септември не беше атентат или се правят на ***. Много ме дразнят когато намесват разни групировки които са пълна измислица...истината е в ЦРУ. В Париж също намирисва доста. Колко масови убийства са ставали досега и такива постановки не е имало. Стига сте пробивали мозъци. Това е възможно само в САЩ
4
0
 
3
 
! Отговори
аз сьм преди 9 години
Ако някой все още не е разбрал АЗ СЪМ ВОЛГОГРАДСКИЯ!!!!!
3
0
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Какво разузнаване бе ?! Петко Сертов се прибра ! САМ ! :)
2
3
 
8
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е преди 9 години
най-накрая нашите медии да напишат, че МОСАД са знаели / или планирали / АТЕНТАТА в БУРГАС
1
3
 
8
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е преди 9 години
светът да обяви ЦРУ и МОСАД за ТЕРОРИСТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ и техните ръководители да бъдат съдени в НЮРНБЕРГ 2