Чечения иска да се търси отговорност от роднините на терористи

Руско издание: Така се изпълняват указания на Владимир Путин
13 яну 2015 09:25, Елка Василева
25
Чечения иска да се търси отговорност от роднините на терористи
Снимка: архив, Reuters

Централният печат в Русия коментира инициативата на чеченския републикански парламент да се търси наказателна и имуществена отговорност от роднините на терористи, предаде Би Би Си.

Удължава се например престоят в затвора за престъпления, свързани с тероризъм, предвижда се лишаване от свобода и за роднини на извършителите. За тях се планират също конфискуване на имуществото, лишаване от социални помощи и запор на банковите сметки с оглед изземане на средствата, посочват вестниците.

Ред правозащитници разкритикуваха вече чеченската инициатива, пише "Независимая газета". "Обществени структури обвиняват чеченските власти, че насърчават разправите с роднини на въоръжени бандити и с имуществото им, дори че всъщност ръководят тези акции с цел възмездие. Публичните изявления на Рамзан Кадиров - лидера на Чечения, впрочем съдействат за подобни обвинения", отбелязва изданието.

С инициативата си парламентът в Чеченската република обаче "директно изпълнява указанията на руския президент", твърди всекидневникът. И припомня думите на Владимир Путин, че от републиката може да бъдат прогонени роднини на терористи, предоставяли на последните подкрепа, още повече ако са ги подпомагали пряко.

"Кадиров развива не само мислите на президента, но и законодателните му инициативи. Защото през есента на 2013 г. Държавната дума прие предложението на Путин да се въведе солидарна отговорност за роднини и близки на терористи", добавя "Независимая газета".

"Ще гласувам с две ръце да бъде засилена наказателната отговорност за извършители на престъпления с терористичен характер", цитира "Комерсант" Франц Клинцевич от ръководството на "Единна Русия" - водещата партия в Думата.

"Отделно ще се обсъжда" как да отговарят роднините, планира Клинцевич, оглавявал преди години чеченския клон на "Единна Русия". "В Северен Кавказ човек не може да скрие от родителите си и другите близки роднини какво е намислил - било то добро дело или престъпление", уточнява той.

"Ще трябва десетократно да преценим нещата, преди да вземем решение за подкрепа на този проект", реагира Александър Куликов, зам.-председател на руската парламентарна комисия по законодателството. Предлаганата "конфискация" крие "заплаха да се прилага не по предназначение" с оглед днешното "състояние на правоохранителната система" в Русия, изтъква той.

"Конфискацията" ще се прилага широко, ако Думата приеме закона във вида, предложен от Чечения, прогнозира пред "Комерсант" Александър Верховски от руския президентски съвет по човешките права.

"В рамките на руското право няма как да измислиш закон, според който човек да отговаря, само защото е нечий роднина. Затова са написали в заглавието, че проектът цели роднините да носят отговорност. А всъщност става дума само за роднините, подпомагали терористична дейност, за което е предвидена наказателна отговорност" по съответния член от руския кодекс, коментира за "Ведомости" Игор Каляпин, председател на руския Комитет срещу изтезанията.

Мнението на правозащитника споделя и Леонид Головко, експерт юрист от Московския университет. По думите му днешното руско законодателство съдържа вече норми, според които се иззема имуществото на помагачи на терористи и в предложения от Чечения законопроект няма нищо ново.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: ЧечениятероризъмРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми и в Англия приха закон, че спират социалните помощи на терористи и на такива, заминали да се бият за ИДИЛ, ама правозащитниците що не реват?Напротив, и в целия ЕС трябва да се приеме закон - един от семейството да е терорист, на цялата фамилия до девото коляно/вкл. трети братовчеди по сватовство/ се отнема гражданството, имотите, парите и се качват на самолета до арабска държава по избор.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Туристииии...TOVA NE E VIARNO-ABSOLUTNA LAGA
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MAIKA TI I BASHTATI SA TE VAZPITALI KATO TERORIST-ZATOVA VSICKI TRIABVA DAS BADAT UBITI I RODNINITE I NASLEDNIZITE DO CETVARTO KOLIANO.NIKAKVA MILOST ZA TERORISTITE,TIAH MAIKA NE GI E RAGDALA,TIAH GI E RAGDALA KUCKA
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Коки... С одобрението на САЩ и ЕС. Нито едно от тези *** няма забрана за достъп до САЩ и ЕС. И Кунева и Велчев, и Станишев...и т.н. Няма случайни, но Западът си ги обича, защото копелетата работят за пари и си изпълняват ангажиментите към САЩ.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Туристииии...Ето, че и там има метали, които никой не изкупува без да се интересува дали е оръжие или краден кабел. Ние в ЕС купуваме безконтролно всичко донесено от крадците и това е бизнес-тайна и не подлежи на проверка. *** сме!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно!
8
8
 
19
 
! Отговори
Коки преди 9 години
както и би следвало да се търси сметка на "копелетата" на олигарсите - Руско-Съветски и Български, за кражбите и мизериите, които са сътворили родителите им!!!
7
6
 
22
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
НА ТЕРОРИСТИТЕ ДА СЕ ДАВАТ ОРДЕНИ-ТЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ПОВЕЛЯТА НА САЩ!!!!
6
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България стара мафиотска практика е имуществото придобито от далавери да се прехвърля на роднини. Много добър закон!
5
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом като някой се гръмне и роднините му излизат по телевизията и заявяват, че се гореят с това. Тогава да си носят последствията. А и е вярно, че се плаща на семействата. Тогава да не мрънкат против закона.
4
1
 
27
 
! Отговори
Туристииии... преди 9 години
Мале, Чечня... 2010г. Бях там.. В Грозни нищо общо няма с 1996г. Всяка улица кръстена на някой от сем. Кадирови.. Басейни фонтани Хотели но още има следи от войната река Терек още е пълна с оръжие. Автомати гранати.. снаряди имаше военни и ги събираха в чували ръждясали яко.. Едни туристи от Беларус бяха намерили пистолет във водата... Деца на 14-15г. Си носят пистолети като в Дикий Запад.
3
25
 
2
 
! Отговори
В.Узунов преди 9 години
Не знам за чеченците ,но оххх да дойде пак неделята да си ида в сиропиталището.От майка взех едни стари обувки и пак ще има- Чиче да барна ли чурката )) Бисмиллях
2
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно--всички роднини са знаели,че ***-терорист се занимава с подготвянето на терористични акции.Дори и да не са знаели,са били "в час" със възгледите му....
1
5
 
42
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Правилно.Независимо от от фамилията ,не би ме сбъркало ако Кадиров ни е президент :)