Мюсюлмански организации за спокойствие във Франция

Гимназисти от Бордо тръгнаха на шествие до Париж
Обновена: 13 яну 2015 15:11 | 13 яну 2015 14:58, Елка Василева
16
Мюсюлмански организации за спокойствие във Франция
Снимка: Reuters

Основните мюсюлмански организации във Франция призоваха вярващите да запазят спокойствие и да избягват емоционални реакции преди излизането на първия брой на "Шарли ебдо" след атентата срещу сатиричния седмичник, предаде Франс прес.

Апелът бе отправен от Френския съвет на мюсюлманското вероизповедание и Съвета на ислямските организации на Франция, близък до "Мюсюлмански братя".

Още по темата

На корицата на утрешния брой на сатиричния вестник ще бъде изобразен пророкът Мохамед, който, просълзен, държи плакат "Аз съм Шарли", подобен на онези, издигнати от хората, участвали в милионното шествие в защита на свободата на словото в неделя. На карикатурата има надпис "Всичко е простено" – помирителна формулировка, различна от често жестокия хумор на седмичника.

В същото време беше съобщено, че петнайсетина гимназисти от Бордо са потеглили тази сутрин на шествие. Те ще изминат разстоянието до Париж пеша, като планират да преминат разстоянието от 600 километра за десет дни.

Младежите канят всички, които искат да се присъединят към тях, да го направят, дори да е само за няколко километра. Ако "твърдото ядро" от младежи спази планираното темпо, се очаква те да пристигнат в Париж на 23 януари.

"Това е шествие за свободата на словото, основна ценност на Френската република, за да се борим срещу объркването на понятията", резюмира 17-годишната Зелда от гимназията Монтен в Бордо.

Демонстрацията е вдъхновена от "Марша на равенството", организиран преди повече от 30 години през есента на 1983 г. след полицейско насилие, последвано от сериозни размирици в предградие на Лион. Потеглилото от Марсилия шествие приключва с поход в Париж с участието на над 100 хиляди души.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
шарлатани преди 9 години
Оказа се, че т.н. европейски лидери изобщо не са ходили на траурния марш в Париж. Закарали са ги с коли на някаква странична улица, направили са им снимки, качили са ги отново по колите и са ги върнали в Президентството. След това, чрез монтаж, показваха на телевизионните зрители, че все едно и те демонстрират, заедно с народа на Франция. На това му казват мошеничество.
9
3
 
0
 
! Отговори
до 1 ВАЩА М.... преди 9 години
Хайде да видим, не те - аз ще дойда, за да разбера, какво ще се случи!!! Само кажи, къде и кога! Смешен ***!
8
1
 
27
 
! Отговори
с. преди 9 години
Я си вдигайте парцалките и заминавайте към Близкия Изток,или накъдето ви задуха вятъра и ни оставете на мира!Хората ви дадоха подслон,работа и изобщо живот на бели хора,а вие им отвръщате с това!По същия начин навремето шиптърите получиха помощ и убежище в Македония и сега са абсолютно неконтролируеми,тормозят ги и искат отцепване на територии!Човек да ви види по земята да лазите не трябва да ви жали!
7
7
 
11
 
! Отговори
Другаря Зюганов преди 9 години
А така . Еврейте в израел , ислямистките откачалки в арабските страни , *** в Индия и България в СССР ! Така ще има мир .
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 6,Няма "възродителен процес"!Има Го-о-о-оля-я-я-*** екскурзия!Ама с то с този Европейски съюз - накъде и в каква посока да има "изгонване на мюсюлманите от Франция", като те са си точно в центъра?
5
0
 
2
 
! Отговори
Велисав преди 9 години
До Василев, Да не цитираш г-н Премиера? Щото той го каза същото вчера сутринта по телевизията! Или той те цитира, може би?
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Възродителен процес и изгонване на мюсюлманите от Франция.
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свободата да обиждаш.Свободата да се подиграваш.Ако някой ги псува на майка всеки ден в пресата ще го дадат под съд обаче нали?
2
4
 
23
 
! Отговори
Ориента Шарли преди 9 години
Сега ще отидат на джамия, ще се наведат веднъж-дваж на килимчето, после ще седнат в кафенето да си повъртят броениците, вечерта ще побутнат кадъните за адет ... А за другото - спокойствие ... Той Аллах си знае работата!
1
8
 
41
 
! Отговори
Ивайло преди 9 години
Пък аз ги призовавам да си вдигат всички мюсулмани партакешите от Европа и който в която арабска страна си избере...