Строги присъди за французи за оправдаване на тероризма

Престъплението беше добавено скоро във френското наказателно право
Обновена: 13 яну 2015 15:59 | 13 яну 2015 15:57, Елка Василева
97
Строги присъди за французи за оправдаване на тероризма
Снимка: Reuters

Френски съд издаде първата по рода си присъда за оправдаване на тероризма, предадоха Франс прес и ТАСС. Престъплението беше добавено наскоро във френското наказателно право.

21-годишен мъж в Тулуза е получил присъда от 10 месеца строг затвор вчера. Той бил арестуван, след като в трамвай декларирал солидарността си с извършителите на атентатите срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо", братята Саид и Шериф Куаши.

Тъй като е пътувал без билет, мъжът се скарал с контрольорите. "Братята Куаши бяха началото, аз трябваше да бъда с тях, за да убием повече хора", заявил той.

Още по темата

"Приложихме за първи път закона от 14 ноември 2014 г., засилващ мерките за борба срещу тероризма", заяви прокурорът Патрис Мишел пред АФП. "Борбата трябва да се води на всички равнища, това е работа на гражданите и на магистратите, не трябва да се отстъпва и на сантиметър".

По закон се наказва всякакво публично оправдаване на терористични актове.

27-годишен мъж е бил осъден в Тулон на една година затвор, след като публикувал във Фейсбук снимки на джихадисти с коментар, оправдаващ кървавите атентати в Париж. Той все още е на свобода, защото прокурорът не е поискал да бъде арестуван. Според адвоката му той е искал да се пошегува и да провокира хората.

Процеси по аналогични обвинения в Страсбург и Ница бяха отложени, но двамата обвиняеми са задържани в ареста. Първият е публикувал във Фейсбук снимка на автоматична пушка, поставена на земята заедно с няколко пълнителя. Към тях той е добавил думите: "С целувки от Сирия. Бай-бай, Шарли!" Другият е обвинен, че на два пъти е изкрещял към полицаи пред полицейското управление в проблемен район "100 процента Куаши".

Жител на френския град Души ле Мин е бил задържан, след като в нетрезво състояние блъснал колата си в друг автомобил. Той отказал да даде проба за алкохол, държал се предизвикателно и ударил шофьора на колата, която бил блъснал. Освен това 30-годишният мъж заявил пред полицаите, че братята Куаши е трябвало да убият повече хора. "Надявам се, че ще сте следващите. Вие сте прекрасна цел за терористи", добавил той. В резултат мъжът е получил присъда от четири години, лишен е от шофьорска книжка и гражданските му права ще бъдат ограничени в продължение на три години.

Няколко души бяха осъдени в Тулуза и в Орлеан за насилие, след като заплашили полицаи да ги застрелят с Калашников - оръжието, използвано от атентаторите в Париж, които отнеха живота на 17 души.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
МОМЧЕ КАТУНАРЧЕ преди 9 години
Хайде хафте лефте сокерез ;)) Пуздравявъм цялото форум с празника ни Банго Василий! Казвайтъе си хадресите да идваме да ви сурваками с Айшету и с чаветата ;)))))
59
0
 
1
 
! Отговори
МОМЧЕ КАТУНАРЧЕ преди 9 години
Хаха ама че смешно! Тоя като излезе и ппознайте какво ще стане. Сещате се нали така ?????
58
1
 
6
 
! Отговори
не съм шарли преди 9 години
Шепа богохулници и толерасти дадоха възможност на ХАМ службите да изработят най-голамата ПР акция на всички времена.-Разхадите: 3 *** *** насочени да убият 10 *** други *** + 6-7 косвени жертви и 1 следовател.-Приходите: ПР на века , Оланд ще запази властта си , консолидация на ЗОМБИленд ЕС , отклоняване на вниманието от Урина и търгвските войни ,, а има и още.Домбас - на ден повече жертви, за Сирия няма нужда от сравнение.
57
1
 
3
 
! Отговори
не съм шарли преди 9 години
Шепа богохулници и толерасти дадоха възможност на ХАМ службите да изработят най-голамата ПР акция на всички времена.-Разхадите: 3 *** *** насочени да убият 10 *** други *** + 6-7 косвени жертви и 1 следовател.-Приходите: ПР на века , Оланд ще запази властта си , консолизация на ЗОМБИленд ЕС , отклоняване на вниманието от Урина и търгвските войни ,, а има и още.
56
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако в българското наказателно право имаше такъв член за оправдаване на тероризма, почти всички русофили щяха да отидат в затвора, заради оправдаване на руския тероризъм в Украйна по българските медии.
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хаха добре дошъл повод , сега е време да градим фашизъм - франсе !
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да очакваме в скоро най новата длъжност. Еврокомисар на мисълта. Може и по едно чипче. Ей така в мозъчето, че да не ни минават еретични мисли.
53
3
 
22
 
! Отговори
Ime преди 9 години
Фашизмът настъпва с тиха стъпка. И тия ще ми прокламират свобода на словото. Долни лицемери!
52
1
 
8
 
! Отговори
светата инквизиция преди 9 години
В действие
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Mr.STARBUCKSосвен че Доган ги предаде тримцата друго няма общо а в килийката лежа за да му се опази прикритието
50
1
 
5
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До 70През 1987 г. е арестуван и Ахмед Доган, който лежи в килия за осъдени на смърт. Дали е вярно, че това е свързано с разследванията по атентатите и той е осъден за атентата, както се твърди в някои сайтове , няма безспорни данни.На 25 април 1988 г. 3-та терористи са осъдени на смърт. След няколко месеца присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и те са екзекутирани. Помагачът им е осъден на 6 години затвоp. След политическите промени, помагача е освободен и реабилитиран.
49
1
 
5
 
! Отговори
23 преди 9 години
До Mr.STARBUCKSАхмед Исмаилов Ахмедов е политически затворник, затворен точно от БКП за терористична дейност, но в медиите това не се споменава. Там се говори само за агентурното му минало.
48
0
 
5
 
! Отговори
Зелката преди 9 години
До Mr.STARBUCKSСега ББ и ЦЦ са с по .- големи...конци... Ако не вярваш, питай ДП...
47
4
 
4
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До 23Какво за Дога, та той си е кадър на БКП -ДС
46
2
 
3
 
! Отговори
Зелката преди 9 години
До 23Един дърпа конци, друг си драпа...конеца...*** за зеле не става от тая нация!
45
4
 
3
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До Анонимен 57Има смърни присъди, в това съм сигурен. То не е трудно да се провери, сега поне информация бол.
44
3
 
5
 
! Отговори
23 преди 9 години
До Mr.STARBUCKSАхмед Доган е жив и здрав. Даже дърпа конците на държавата, но не виждам да се възмущаваш. Все комунистите виновни.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 42Крайните идеолози си приличат по тактики.
42
1
 
3
 
! Отговори
Чукаманонимни преди 9 години
До АнонименАз поне си знам произхода, а ти сигурно и родителите си не познаваш!
41
2
 
6
 
! Отговори
Лимончето преди 9 години
До Оцет на вкусДали ще дарят парите от продажбата на изданието за разликата от 60 хиляди до 3 милиона?Ако не го направят, значи всичко е лъжа и измама и то с цената на няколко живота!