Строги присъди за французи за оправдаване на тероризма

Престъплението беше добавено скоро във френското наказателно право
Обновена: 13 яну 2015 15:59 | 13 яну 2015 15:57, Елка Василева
97
Строги присъди за французи за оправдаване на тероризма
Снимка: Reuters

Френски съд издаде първата по рода си присъда за оправдаване на тероризма, предадоха Франс прес и ТАСС. Престъплението беше добавено наскоро във френското наказателно право.

21-годишен мъж в Тулуза е получил присъда от 10 месеца строг затвор вчера. Той бил арестуван, след като в трамвай декларирал солидарността си с извършителите на атентатите срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо", братята Саид и Шериф Куаши.

Тъй като е пътувал без билет, мъжът се скарал с контрольорите. "Братята Куаши бяха началото, аз трябваше да бъда с тях, за да убием повече хора", заявил той.

Още по темата

"Приложихме за първи път закона от 14 ноември 2014 г., засилващ мерките за борба срещу тероризма", заяви прокурорът Патрис Мишел пред АФП. "Борбата трябва да се води на всички равнища, това е работа на гражданите и на магистратите, не трябва да се отстъпва и на сантиметър".

По закон се наказва всякакво публично оправдаване на терористични актове.

27-годишен мъж е бил осъден в Тулон на една година затвор, след като публикувал във Фейсбук снимки на джихадисти с коментар, оправдаващ кървавите атентати в Париж. Той все още е на свобода, защото прокурорът не е поискал да бъде арестуван. Според адвоката му той е искал да се пошегува и да провокира хората.

Процеси по аналогични обвинения в Страсбург и Ница бяха отложени, но двамата обвиняеми са задържани в ареста. Първият е публикувал във Фейсбук снимка на автоматична пушка, поставена на земята заедно с няколко пълнителя. Към тях той е добавил думите: "С целувки от Сирия. Бай-бай, Шарли!" Другият е обвинен, че на два пъти е изкрещял към полицаи пред полицейското управление в проблемен район "100 процента Куаши".

Жител на френския град Души ле Мин е бил задържан, след като в нетрезво състояние блъснал колата си в друг автомобил. Той отказал да даде проба за алкохол, държал се предизвикателно и ударил шофьора на колата, която бил блъснал. Освен това 30-годишният мъж заявил пред полицаите, че братята Куаши е трябвало да убият повече хора. "Надявам се, че ще сте следващите. Вие сте прекрасна цел за терористи", добавил той. В резултат мъжът е получил присъда от четири години, лишен е от шофьорска книжка и гражданските му права ще бъдат ограничени в продължение на три години.

Няколко души бяха осъдени в Тулуза и в Орлеан за насилие, след като заплашили полицаи да ги застрелят с Калашников - оръжието, използвано от атентаторите в Париж, които отнеха живота на 17 души.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
12
 
! Отговори
Оцет на вкус преди 9 години
Карикатура на пророка Мохамед ще бъде на първа страница на новия брой на сатиричния седмичник "Шарли ебдо", който ще излезе в сряда с тираж до три милиона копия, предадоха Ройтерс и ТАСС.Прочети още на: dnes.bg/world/2015/01/13/prorokyt-mohamed-shte-e-na-pyrva-stranica-na-sharli-ebdo.251052Който си играе с огъня...са му виновни въглените!
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А пак да знаете -Наи важни са хората от САЩ и Западна Европа другите нямат значение!$?
38
1
 
3
 
! Отговори
Сол и пипер преди 9 години
До АнонименАло, плагиата, трибуна ли си търсиш?Колкото и да се повдигаш на пръсти, си твърде малък и незабележим.Остани си такъв, човече - така си живял, такъв и ще те изпратят...Ти си по-голям комунист и от Маркс - сигурно не се и четеш какво пишеш...
37
1
 
12
 
! Отговори
Шърлито преди 9 години
Абе свобода на словото трябва да има само за плювалниците-***...Другото е криминалистика...
36
0
 
11
 
! Отговори
Свободата, Санчо преди 9 години
Та какво за свободата на словото, дето беше уж важна ... нещастници :)Хич и не искам да съм Чарли!
35
2
 
2
 
! Отговори
Шушу Мушу преди 9 години
1700Шушу Мушу преди -207 секундиСнаряд удари пътнически автобус в Донецка област. Загинали са 10 души, а 13 души са ранени, съобщи Интерфакс-Украйна, като се позова на пресслужбата на Донецката областна администрация.Инцидентът е станал на контролен пункт на правителствената армия в Източна Украйна.Според съобщение на военен говорител инцидентът е станал край град Волноваха, южно от Донецк. По думите на говорителя автобусът е превозвал цивилни от град Мариупол.Снарядът е бил изстрелян от сепаратистките бунтовници, написа във Фейсбук началникът на управлението на украинс
34
0
 
3
 
! Отговори
Шукри преди 9 години
investor.bg/analizi/91/a/kitai-egipet-i-indiia-sa-nai-dobre-predstaviashtite-se-razvivashti-se-pazari-za-2014-186587/?utm_source=dnes.bg&utm_medium=box&utm_campaign=box
33
0
 
6
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До 23До колкото съм чел, за атентата на гара Буново, има изпълнени смъртни присъди за извършителите.
32
1
 
2
 
! Отговори
23 преди 9 години
До Mr.STARBUCKSА този на гара Буново?
31
1
 
7
 
! Отговори
Шърл-атан преди 9 години
Дали ще харесвам нещо си е моя работа.Дали ще оправдавам някого си е моя работа.Дали няма да вярвам на някого си е моя работа....Аз пък мисля, че "тероризмът" в случая си е чиста пиар кампания и този закон няма приложение, защото първо трябва да се докаже, че става дума за тероризъм...Аз, когато скопих котката си, спрямо нея сигурно съм бил терорист, но пък според други, съм действал хуманно...
30
3
 
8
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До ДаниелАтентатът в църквата Света Неделя е най-тежкият терористичен акт в историята на България, а по това време и в света.Извършен е на 16 април 1925 г., Велики четвъртък, когато група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП) взривява покрива на църквата Света Неделя в София. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите.Убити - 213
29
2
 
10
 
! Отговори
ACID преди 9 години
Свобода на словото на кой както му изнася!
28
7
 
8
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До Mr.STARBUCKSЕ ти какво очакваш ? Кой навремето взриви църквата "Св. Крал" (сега "Св. Неделя") ? Бяха привържениците на сърпа и ***. За близо 100 години не са научили нищо ново и нищо старо не са забравили, както беше казал някой навремето.
27
3
 
14
 
! Отговори
Суджука преди 9 години
Свобода на словото може да има само и единствено при условие, че словото се изразява в омраза и подигравки към предварително определени и посочени от властта религиозни и етнически групи. Във всички останали случаи свободата на словото се третира като ксенофобия, език на омразата или тероризъм и се наказва съгласно закона.
26
0
 
12
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
хахаха - честита льо либерте ала-бала.има подобни закони за холокоста. а си казал "абе имало ли е холокост?" и гориш с 3 до 5 години пандела. щот' нямаш право да го поставиш под въпрос.та това е положението у франция, братя и сестри,... а скоро - и у нас.
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Следващата стъпка е тотален контрол над населението....приомите са различни, но целта е една - световно господство, еднополярен свят. За това ви подслушват, за това ви се забранява каквото и да е, ако някой не ни харесва какво казва - затвор, живеете в страх и тн.Едно време водехме войни, с ясно дефиниран враг и "фронтова" линия, но хората се бунтуваха. По-лесно е да накраш хората сами да се откажат от правата си, за да им "осигуриш" защита и после става страшно!!!
24
11
 
7
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
От два дни в този сайт нашите Сърпове и Чукове, директно подкрепят терористичните актове във Франция. Ако този закон влезе в сила и в България, 85 % от пишещите в този сайт , моментално получават раирани дрешки !
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Правото !!!Успокой се, вземи хапчетата и дремни малко! Че с тези изблици и теб ще те обвинят в тероризъм. Лесно става, както виждаш ... ако виждаш, де :)
22
4
 
9
 
! Отговори
не ми е ясно.... преди 9 години
Що за закони са това!?Тия да не се канят да възраждат райха в техен си вариант на своя територия или какво?Еми честито на всички будали ШАРЛИТАТА!!!!!!
21
6
 
14
 
! Отговори
23 преди 9 години
До Правото !!!Задържаният просто е казал едно изречение, а не е терорист.:)