В Германия предупреждават за възможни терористични актове

Най-малко 20 ислямисти от Германия са успели да отидат в Сирия и Ирак
13 яну 2015 15:18, Елка Василева
2
В Германия предупреждават за възможни терористични актове
Снимка: Reuters

Федералната криминална служба /БКА/ на Германия се опасява от евентуална поява в страната на подражатели на ислямистите, извършили терористичните актове в Париж, съобщава вестник "Велт", цитиран от ТАСС.

В предназначен само за служебно ползване документ от 25 страници, на който се позовава изданието, БКА посочва, че радикални ислямисти са подкрепили в интернет терористичните актове във Франция и даже директно са призовали за подобни атаки и в Германия. "Нападението /срещу парижката редакция на сатиричното издание „Шарли ебдо“/ може да бъде оценено като отправна точка за склонни към насилие лица, живеещи или пребиваващи на територията на Германия", се отбелязва в документа.

БКА подчертава, че в немскоезичното интернет пространство някои потребители, включително известни на германските правоохранителни органи ислямисти, са приветствали и оправдали атаката срещу редакцията на "Шарли ебдо". Службата привежда като пример един от радикалите, който на 7-8 януари призовал в Туитър за терористични актове в Европа и заявил, че Германия "е следващата цел".

Същевременно БКА не разполага с конкретни сведения за планове за терористични актове във федералната република.

Службата също така предупреждава за възможни ответни реакции срещу мюсюлмани, каквито вече е имало във Франция.

Най-малко 20 ислямисти от Германия са успели да отидат в Сирия и Ирак, за да участват във въоръжени действия на страната на радикални групировки, въпреки че са били лишени от задграничните си паспорти, съобщава още "Велт", цитиран от ТАСС.

Според изданието, което се позовава на отговор на въпрос на партия "Левите" до правителството на Германия, те са се придвижили по суша през територията на страни от Европейския съюз, както и през Турция, въпреки забраната. За това не им е бил нужен задграничен паспорт, а само да покажат лична карта.

Германското правителство отбелязва, че въпреки това е невъзможно да се установят всички обстоятелства около пътуванията на тези лица.

Утре кабинетът ще разглежда законопроект, според който ислямистите и потенциалните екстремисти ще бъдат лишавани не само от задгранични паспорти, но и от лични карти.
 

/БТА/


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари