Газът ще минава само по "Турски поток", "Южен поток" е закрит

ЕС да не изпусне тези обеми газ, предупреди Милер
Обновена: 14 яну 2015 18:34 | 14 яну 2015 16:29, Елка Василева
855
Газът ще минава само по "Турски поток", "Южен поток" е закрит
Алексей Милер. Снимка: архив, Reuters

"Турски поток" е единственият маршрут за бъдещи доставки на 63 милиарда кубични метра руски газ, преминаващи сега транзитно през Украйна. Това заяви шефът на Газпром Алексей  Милер в отговор на въпрос на журналисти за проекта за газопровод "Южен поток".

"Проектът е закрит. Газопроводът "Турски поток" е единственият маршрут за бъдещи доставки на 63 милиарда кубични метра руски газ, преминаващи сега транзитно през Украйна. "Други варианти няма", подчерта той, цитиран от ТАСС.

Още по темата

По думите му европейските партньори на Газпром са информирани за това и сега задачата им е да се създадат необходимите газопреносни структури от границите на Турция и Гърция.

"Те имат максимум няколко години. Това е много строг график. За да се вместят в тези срокове, работата по строителството на новите магистрални газопроводи в страните от ЕС трябва да започне още днес. В противен случай тези обеми газ могат да се озоват на други пазари", предупреди ръководителят на Газпром.

Милер допълни, че Газпром изгражда стратегията си въз основа на плана за създаване на Енергиен съюз в ЕС.

Руският президент Владимир Путин обяви, че проектът за газопровод „Южен поток“ няма да бъде реализиран, при посещението си в Турция на 1 декември 2014 г. Като причина за това той посочи липсата на разрешение от страна на България. Вместо "Южен поток" беше обявено, че ще бъде построен "Турски поток", който ще минава през територията на Турция. По-късно премиерът Бойко Борисов излезе с идеята България да стане общ разпределителен център на газ за държавите членки на ЕС в региона, като в страната ни бъде създаден създаден газов хъб, който да снабдява Централна и Западна Европа, както и страни от европейската енергийна общност.

Транзитните рискове за доставките на руски газ през Украйна тази зима се запазват, заяви също така днес ръководителят на Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС. Според Милер поради финансови затруднения Украйна не е могла да купи през ноември и декември необходимите обеми руски газ и значително е намалила газовите запаси в подземните хранилища, пише БТА.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


855
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
491
1
 
5
 
! Отговори
Колко мъка има на то преди 9 години
за 25 години великите американски експерти снесоха тонове *** от типа - нарежете си заводите за скрап, унищожете селското стопанство, закривайте училища и болници и така докато българите намаляха с цели 3 милиона от 9млн на 6млн. И сега забележете - поредния главозамайващ съвет - за да бъдете енергийно независими от Русия си купувайте същия руски газ, но от Турция!! Свят да ти се завие от подобни твърдения. За средностатистическия българин обаче това звучи правдоподобно и логично.
490
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Русия строи тръба е лоша Русия.Ако Русия не строи тръба е лоша Русия.Т.е. каквото и да направи е лоша Русия. Тя е лоша по презумпция!!!
489
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турски поток е въздух под налягане, до момента няма нищо официално, няма и да има. Ако все пак стане, то обвързването с Турция би било самоубийствено за Русия, ще се поставят в огромна зависимост от потенциално неприятелска държава, чието политическо бъдеще е доста неясно. Няма да могат да я мачкат като Украйна или България. Турците не са 100% зависими от този газ, така ще ги изнудват, че свят ще им се завие на братушките.
488
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Русия не.Немойяхме да се оправим с тях 100 години и о6тели.
487
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЧериТъпак си Ти...
486
6
 
14
 
! Отговори
Отсвириха ни преди 9 години
Каквито и да ги приказвате, играта свършва до догодина. Ще строим наистина Южен поток, само че от наша гледна точка - на югоизток, към Турция. Честито на всички управленци. Централен поток, няма да има, само два - Северен - през Германия и Южен - през Турция. Украйна, Полша - гуд бай, алавиридерчи. Спрете плямпането, догодина ще е много мразовите. Не само влаковете, но и автобусите ще спрат. И защо да работим, като няма какво, всичко закриха.
485
6
 
14
 
! Отговори
Чери преди 9 години
А бе чудя ви се на глупостите дет ги пишете.Кой крив, кой прав.Кой ***, кой ***.Що се дърлите бе.Не виждате ли че *** за пореден път ни измъкнаха хапката от устата и ще гълтаме въздух.Вие се дърлете.Хората си правят бизнеса а ние кой За, кой Против.***.
484
1
 
16
 
! Отговори
топала преди 9 години
какво се сърдите на милер всеки си гледа интереса а нашите държавници гледат какво ще ги посъветват от вън
483
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на кои други пазари, Милер???? Малта, Египет и Либия, пардон - Киренайка???? *** и *** руско-еврейски изнудвач. Като я закараш в Турция имаш ЕДИН единствен пазар - Европа. Сами си го слагаш:) Като му гледам азиатската мутра дори не е евреин. 100% се казва Милашвили, ама се е кръстил Милер за да върви бизнеса:)
482
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много отдавна не сме ВЕЛИКА България а само една малка бедна и зависима за много неща страна със застаряващо население неприятно но факт!!!И докато политиците ни започнат да се БОРЯТ /не работят/ за НАЦИОНАЛНИЯТ ни интерес а не за лична облага ще потъваме и ще обвиняваме все други
481
5
 
20
 
! Отговори
До Василев 509 преди 9 години
Когато по руските земи са се къпали в бани-сауни, тъкали са от лен и коноп, отглеждали са жито и ***... западноевропееца е вярвал че, ако се изкъпе, ще се разболее и умре. Имат хроники от ранните векове изпълнени с удивление от богатството и стила на живот в земите на т.н. Тартария, както те са я наричали. През това време в Англия са изчезвали масово деца. Един съвременен учен се разрови в архивите и изчисли че, протеиновата маса на изчезналите деца отговаря точно на липцата на протеин в диетата преди откриването на Америка (когато идват картофите и повечето храни и спират да изчезват деца
480
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** и наркоманизирана седерастия
479
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До fripp "Руските няма да затворят никога, защото имат най-ниската себестойност на барел (166л.) - 2,6$."Пълни измислици !!! себестоимость российской нефти составляет около $35 за баррель.35 долара, панимаеш ? То се вижда кой губи от ниските цени. Всеки долар надолу в цената на барела носи директно 1.6 млрд. загуби на "великата" Русия. И рублата се срива.
478
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, се сърдете, диверсификация трябва да има. Ще се започне със дупчене за шистов газ тази година и разработване на находището Хан Аспарух. А тръбата ще си стига само до Турция щото през Гърция няма да мине. Те са в ЕС и ако пуснат тръба няма повече заеми...
477
18
 
37
 
! Отговори
уйо преди 9 години
Утре Джим Кери ще подаде газ на България...ще разтвори *** си а плевнелиев у борисов ще завират муцуните и ще дишат докато поемат необходимото количество газ нужно за България и след това ще продават на изгодни цени...ето това се нарича диверсификация.
476
3
 
12
 
! Отговори
преди 9 години
Цената на фючърсите върху суровия петрол се покачва с 5,34% до 48,34 долара за барел
475
11
 
17
 
! Отговори
дедо Стоян преди 9 години
*** получи мат...ЕС не се интересува от газта им- мужиците ще гладуват, а рускинчетата ще ми ядат дедовия....
474
5
 
9
 
! Отговори
преди 9 години
Въпреки че потребителите спестяват на бензиностанцията, не изглежда, че те харчат в магазините. Продажбите на дребно са пълна катастрофа, коментира главният пазарен стратег на Wunderlich Securities
473
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май много ги е страх еврогейчетата, че ако БГ поеме път към РФ ще останат без чалга и няма да минава номера с диплома 3.30 вишист.
472
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До тук от евроатлантиците само глупости. Нищо смислено по темата. Днес е важен ден за вас. Идва шефа. Наспани и обръснати да сте през деня.