Кризата в Русия може да погребе Евразийската мечта на Путин

От Беларус до Казахстан се питат дали Русия може да играе водеща роля
15 яну 2015 20:58, Елка Василева
593
Кризата в Русия може да погребе Евразийската мечта на Путин
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Растящите щети от руската финансова криза за съседните бивши съветски републики могат да погребат мечтата на президента Владимир Путин за създаване на икономически съюз, който да съперничи на САЩ и ЕС.

От Беларус, която е на границата с Евросъюза, до Казахстан, който граничи с Китай, някои от онези, които някога бяха твърдо в орбитата на Москва, сега се питат дали Русия има необходимото, за да играе водеща роля, пишат Андрей Маховски, Дмитрий Соловьов и Маргарита Антидзе от Ройтерс.

Някои, като Беларус, са принудени заради вторичния икономически удар, идващ откъм Русия, да девалвират валутите си.

Други, като Азербайджан, хвърлят милиони долари, за да поддържат стабилен валутния си курс.

Официално лидерите на съседните страни се отнасят с разбиране към тежкото положение на Русия и някои от тях привидно подкрепят Путиновия Евразийски икономически съюз (ЕАИС), който според неговите надежди трябваше да компенсира потенциала, загубен при разпада на съветската империя преди повече от 20 години.

Но над 40-процентната обезценка на руската рубла спрямо долара през 2014 г. и продължаващата й слабост и през тази година развърза езиците на някои, особено на беларуския президент Александър Лукашенко, който временно наложи 30-процентна такса върху покупката на чуждестранна валута, за да предотврати изтичането на долари. Той вече понижи таксата до 10 на сто за компании и я премахна за физическите лица.

"Задачата е поставена - да се търгува не в рубли, а в долари. Ние отдавна трябваше в отношенията с Русия да работим и да искаме те да ни плащат в твърда валута", каза Лукашенко през декември.

По-късно той остро разкритикува "глупавите и безмозъчни" ограничения, наложени от Русия върху транзитния внос на месни продукти от Беларус - мярка, предназначена да пресече опитите да се продават забранени западни продукти в Русия.

Москва ограничи вноса им като ответна мярка за санкциите, които САЩ и ЕС й наложиха заради Украйна.

Шумно изразеното недоволство на Лукашенко до голяма степен е насочено към местния електорат, обезпокоен от 25-процентния спад на беларуската рубла спрямо долара от средата на декември насам. Но търговските ограничения и исканията за разплащане в чужда валута са удар срещу същността на ЕАИС, който се базира на свободното движение на стоки и работна ръка.

Кремъл разглеждаше Украйна - третата по величина икономика след Казахстан и Русия в ОНД (Общността на независимите държави) - хлабавата групировка от 11 бивши съветски републики, като ключов член на новия съюз.

Но след анексирането на Крим от Русия през март м.г. и след като Москва подкрепи сепаратистите в Източна Украйна, шефът на Централната банка на Украйна Валерия Гонтарьова обобщи по следния начин позицията на Украйна спрямо Москва: "Като човек аз много се радвам на това, което става с руската рубла. . . . Но като шеф на централната банка това не ме радва, тъй като Русия си остава важен търговски партньор."

На Русия се падат 19 на сто от износа и 25 на сто от вноса на Украйна, сочат официални данни за първите девет месеца на 2014 г. Гривнята се обезцени с 50 процента спрямо долара през изминалата година.

Малко от бившите съветски съседи на Русия, (а може би дори никой) могат да избегнат въздействието от нейната криза, задълбочена от срива на цените на петрола до най-ниското си ниво от 6 г. Това е болезнено и може да подтикне някои от тях да мислят по-независимо.

Нефтодобиващият Азербайджан, който продаде почти 1,13 млрд. долара през декември, за да поддържа курса на своята валута - маната, не показва интерес да се присъедини към Путиновия съюз, а Грузия, която също е в Южен Кавказ, казва, че нестабилната ситуация в Русия трябва да укрепи прозападния й курс.

Малко изглеждат изгодите и за Армения - най-новия член на ЕАИС. Ануш Седракян - заместник-лидер на опозиционната Партия на свободните демократи, каза, че страната не получава субсидии, "нито финансови, нито политически изгоди".

За централноазиатския Киргизстан - една от най-бедните бивши съветски републики, която трябва да се присъедини към евразийския блок през май, за мнозина бизнесът едва ли би могъл да върви по-зле, след като нейната валута - сомът - се обезцени с 19,7 на сто спрямо долара. Официалният курс бе 59,90 към долара в сряда, но обменните бюра купуваха американската валута за 60 - 60,5 сома.

"Не разбирам какво става - може би просто не е сезон или хората нямат пари за харчене, и използват всичко, което имат, за да купуват долари", каза Нурия - 43-годишна продавачка на женски дрехи в столицата Бишкек.

Киргизстан като много бивши съветски републики също разчита на преводи от работници (в чужбина) за около 30 процента от брутния си вътрешен продукт, тъй като има над 1 млн. свои сънародници, работещи зад граница, главно в Русия.

Преводите от тях достигнаха 1,943 млрд. долара за периода януари-октомври м.г. срещу 1,874 млрд. за същия период през 2013 г., сочат данни на централната киргизска банка. Не е ясно какъв ефект ще има сривът на рублата върху преводите на целогодишна основа. Някои обаче се надяват, че присъединяването към ЕАИС ще означава по-добри условия на труд.

"Това ще доведе до нарастване на кешовите преводи от нашите работници", каза Асел Султаналиева, икономист в отдела за платежния баланс и външния дълг на киргизката национална банка.

Мнозина в съседния нефтодобиващ Казахстан се възползваха от срива на рублата, за да купуват телевизори и коли оттатък границата. Но със затихването на бума на шопинга сега погледите са насочени към местната валута - тенге. Казахският бизнесмен Мурат, който инвестира в зърнопроизводство, каза, че не държи в брой в тенге дори равностойността на 100 долара.

Много анализатори очакват девалвация скоро и предполагат, че централната банка поддържа тенгето чрез използването на валутните си резерви. Официални данни сочат, че резервите са нараснали от 27,9 млрд. долара на 30 ноември до 28 млрд. на 31 декември.

"Ако имате голям съсед и търговски партньор, чиято валута е рязко обезценена, а в същото време искате да защитите своята валута и да не я девалвирате, единственият начин да го направите е да построите сигурна и солидна нова китайска стена", каза Ораз Яндосов, бивш шеф на централната банка на Казахстан.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


593
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
322
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато не е в угода на руските ви господари тук се оливате да дращите злобно *** червени.Русия не потъва,тя е потънала бе червени ***.
321
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Владимир Марк Твен "Слуховете за моята смърт са силно преувеличени" !!!
320
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
... написана от предатели с руски имена, работещи за Ройтерс. Целта на Запада и на тези санкции беше точно тази- да препятстват този съюз който Путин е замислил,всичко друго изтъкнато като причина за тези санкции,са омайни песни за русофобски баламурници, които не липсват и у нас.Надявам се,че обаче поне европейците скоро ще се освестят в позицията си по Украйна виждайки,че спадът е само в рублата и еврото,а доларът тържествува- следователно някой ги люлее и приспива хубаво в пъкления си план.
319
29
 
13
 
! Отговори
Аврамов преди 9 години
Много точна статия.Професионално написано и безпристрастно .Браво
318
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
прочетох заглавието и вече бях на 100% сигурен ,че е от ***,няма смисъл да чета и пасквила!!!
317
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия не може да играе никаква роля пред Китай, защото са в пъти по-назад и надолу във всяко едно отношение. Китай ще ги стисне за вратлето с два пръста и са дотам.
316
13
 
28
 
! Отговори
Някой си преди 9 години
Следващото разсширяване и то в близко бъдеще на Руската територия са Беларус и Литва.Мен лично ме кефи за това,че на Путин не му пука за мненията на Европа и Сащ.
315
20
 
11
 
! Отговори
O преди 9 години
Най хубавото от цялата работа е че ще има много руски вдовици
314
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
RUSIA? DAITE SROK ZA GALBI PO JUGEN POTOK I AKO EC IMA PRETENCII, NOVI DOGOVORI I EC DA FINANSIRA PROEKTA ? VIE IMATE PRAVO DA PREKRATITE PROEKTA PORADI NESPAZVANE NA SROKOVE NA STROEG I NESERIOZNO OTNOSHENIE I NAMESA NA 3Ti LICA S DOPALNITELNI IZKANIQ KOITO NE SA BILI PREDVIDENI ? NE CHE EC ISKA DA STROI, SHTE SE OPITAT DA VI IZMAKNAT PARI ZA NEUSTOIKA ???
313
5
 
18
 
! Отговори
до 451 преди 9 години
Скъсал си казваш с България---е много бързо стана европеец .....усмихнат и доволен.Самият факт,че си далече от родното си място,НИКОГА неможе да те направи щастлив--това го запомни!!!Камъка си тежи на мястото-приказка на предците ни.И още една-Човек,не оважаващ народа си и миналото си-е като овца без история.......А ти щом си щастлива овца....ми добре-----------но си овца......
312
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
прекалено много злоба има в коментарите ви ... а и помежду ви като цяло.Всеки гледа на другия като на смъртен враг ... а всички сте българи.И аз преди време си мислех, че това е нормално ... после скъсах с България и открих, че не е.Тук на запад хората никога не са злобни ... когато срещнат злоба са просто учудени.Дори когато се напият не са злобни, просто се извиняват повече. Накратко надявам се скоро да станете част от Евразия, че единствените злобни физиономии тук са български .
311
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Русия има толкова ядрено оръжие, че може да разцепи Земята и всички да изпопадаме в Космоса.".........Това ми се струва единственото спасение за българския народ
310
9
 
15
 
! Отговори
Истината е--- преди 9 години
До "умните"пишешти отдолу.....Явно този Путин и Евразийският съюз,доста объркват плановете на някои "велики сили".Щом постоянно ни заливат с такива"умозаключения"...значи нещата са кофти за Б.Дом и Брюксел.Та по темата--Дали се питат останалите членки незнам...но заявка за членство в саюза още декември месец 2014г. са подали Индия,Турция,а сега-буквално на 15 януари заявка подаде и Тунис.....със обции за лобиране на тяхните съседи-Египет и Мароко.Дали всичките тези държавници са глупави?Едва ли!
309
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия има толкова ядрено оръжие, че може да разцепи Земята и всички да изпопадаме в Космоса.
308
3
 
5
 
! Отговори
тик так преди 9 години
До Гавра с трупТи сам ли си или сте двама с в един.какви ракети ти се привиждат.хапни некоя ракета да видиш колко са вкусни.бизнес не става с ракети трябва и да се работи.тик так не само да се чопли земята,трябват и продукти стоки за общо потребление.
307
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само като видя заглавието и ми е ясно че *** пак клевети. *** има някакъв интерес да клевети Путин и статиите и нямат нищо общо с действителността!
306
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ц-ц-ц,българите сте като куцото пале в бесовицата,само ще гледате,пичове и ще търкате.
305
0
 
2
 
! Отговори
По-голям пич преди 9 години
До Анонимен 438Благодаря за предложението, но вкусовете ни се разминават. ти продължавай по описания от теб начин, пък аз ще я карам както съм описал по-долу. Но ми мязаш и ти на еврогей, да знаеш. Тва дето сам си го слагаш от зад - не е хубаво. Пък е и съмнително.
304
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много грубо,не бива така!Г-н Пич,препоръчвам ви да смените голфа си с електромобил.Така ще може да зареждате директно от американския АЕЦ Уестингхаус намиращ се в района на гр.Козлодуй.Бихте могъл да минете и директно на ядрено гориво,което да преработвате в задния си двор.
303
4
 
5
 
! Отговори
дедо ПИЧ преди 9 години
Сички Русафилски ЧУГУНЕ бегом на ТРЪСТИКАТА при бригадира им ПУТИН да копат нефт щот дедо Ви ПИЧ му требе евтин бензин за голфо!