Кризата в Русия може да погребе Евразийската мечта на Путин

От Беларус до Казахстан се питат дали Русия може да играе водеща роля
15 яну 2015 20:58, Елка Василева
593
Кризата в Русия може да погребе Евразийската мечта на Путин
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Растящите щети от руската финансова криза за съседните бивши съветски републики могат да погребат мечтата на президента Владимир Путин за създаване на икономически съюз, който да съперничи на САЩ и ЕС.

От Беларус, която е на границата с Евросъюза, до Казахстан, който граничи с Китай, някои от онези, които някога бяха твърдо в орбитата на Москва, сега се питат дали Русия има необходимото, за да играе водеща роля, пишат Андрей Маховски, Дмитрий Соловьов и Маргарита Антидзе от Ройтерс.

Някои, като Беларус, са принудени заради вторичния икономически удар, идващ откъм Русия, да девалвират валутите си.

Други, като Азербайджан, хвърлят милиони долари, за да поддържат стабилен валутния си курс.

Официално лидерите на съседните страни се отнасят с разбиране към тежкото положение на Русия и някои от тях привидно подкрепят Путиновия Евразийски икономически съюз (ЕАИС), който според неговите надежди трябваше да компенсира потенциала, загубен при разпада на съветската империя преди повече от 20 години.

Но над 40-процентната обезценка на руската рубла спрямо долара през 2014 г. и продължаващата й слабост и през тази година развърза езиците на някои, особено на беларуския президент Александър Лукашенко, който временно наложи 30-процентна такса върху покупката на чуждестранна валута, за да предотврати изтичането на долари. Той вече понижи таксата до 10 на сто за компании и я премахна за физическите лица.

"Задачата е поставена - да се търгува не в рубли, а в долари. Ние отдавна трябваше в отношенията с Русия да работим и да искаме те да ни плащат в твърда валута", каза Лукашенко през декември.

По-късно той остро разкритикува "глупавите и безмозъчни" ограничения, наложени от Русия върху транзитния внос на месни продукти от Беларус - мярка, предназначена да пресече опитите да се продават забранени западни продукти в Русия.

Москва ограничи вноса им като ответна мярка за санкциите, които САЩ и ЕС й наложиха заради Украйна.

Шумно изразеното недоволство на Лукашенко до голяма степен е насочено към местния електорат, обезпокоен от 25-процентния спад на беларуската рубла спрямо долара от средата на декември насам. Но търговските ограничения и исканията за разплащане в чужда валута са удар срещу същността на ЕАИС, който се базира на свободното движение на стоки и работна ръка.

Кремъл разглеждаше Украйна - третата по величина икономика след Казахстан и Русия в ОНД (Общността на независимите държави) - хлабавата групировка от 11 бивши съветски републики, като ключов член на новия съюз.

Но след анексирането на Крим от Русия през март м.г. и след като Москва подкрепи сепаратистите в Източна Украйна, шефът на Централната банка на Украйна Валерия Гонтарьова обобщи по следния начин позицията на Украйна спрямо Москва: "Като човек аз много се радвам на това, което става с руската рубла. . . . Но като шеф на централната банка това не ме радва, тъй като Русия си остава важен търговски партньор."

На Русия се падат 19 на сто от износа и 25 на сто от вноса на Украйна, сочат официални данни за първите девет месеца на 2014 г. Гривнята се обезцени с 50 процента спрямо долара през изминалата година.

Малко от бившите съветски съседи на Русия, (а може би дори никой) могат да избегнат въздействието от нейната криза, задълбочена от срива на цените на петрола до най-ниското си ниво от 6 г. Това е болезнено и може да подтикне някои от тях да мислят по-независимо.

Нефтодобиващият Азербайджан, който продаде почти 1,13 млрд. долара през декември, за да поддържа курса на своята валута - маната, не показва интерес да се присъедини към Путиновия съюз, а Грузия, която също е в Южен Кавказ, казва, че нестабилната ситуация в Русия трябва да укрепи прозападния й курс.

Малко изглеждат изгодите и за Армения - най-новия член на ЕАИС. Ануш Седракян - заместник-лидер на опозиционната Партия на свободните демократи, каза, че страната не получава субсидии, "нито финансови, нито политически изгоди".

За централноазиатския Киргизстан - една от най-бедните бивши съветски републики, която трябва да се присъедини към евразийския блок през май, за мнозина бизнесът едва ли би могъл да върви по-зле, след като нейната валута - сомът - се обезцени с 19,7 на сто спрямо долара. Официалният курс бе 59,90 към долара в сряда, но обменните бюра купуваха американската валута за 60 - 60,5 сома.

"Не разбирам какво става - може би просто не е сезон или хората нямат пари за харчене, и използват всичко, което имат, за да купуват долари", каза Нурия - 43-годишна продавачка на женски дрехи в столицата Бишкек.

Киргизстан като много бивши съветски републики също разчита на преводи от работници (в чужбина) за около 30 процента от брутния си вътрешен продукт, тъй като има над 1 млн. свои сънародници, работещи зад граница, главно в Русия.

Преводите от тях достигнаха 1,943 млрд. долара за периода януари-октомври м.г. срещу 1,874 млрд. за същия период през 2013 г., сочат данни на централната киргизска банка. Не е ясно какъв ефект ще има сривът на рублата върху преводите на целогодишна основа. Някои обаче се надяват, че присъединяването към ЕАИС ще означава по-добри условия на труд.

"Това ще доведе до нарастване на кешовите преводи от нашите работници", каза Асел Султаналиева, икономист в отдела за платежния баланс и външния дълг на киргизката национална банка.

Мнозина в съседния нефтодобиващ Казахстан се възползваха от срива на рублата, за да купуват телевизори и коли оттатък границата. Но със затихването на бума на шопинга сега погледите са насочени към местната валута - тенге. Казахският бизнесмен Мурат, който инвестира в зърнопроизводство, каза, че не държи в брой в тенге дори равностойността на 100 долара.

Много анализатори очакват девалвация скоро и предполагат, че централната банка поддържа тенгето чрез използването на валутните си резерви. Официални данни сочат, че резервите са нараснали от 27,9 млрд. долара на 30 ноември до 28 млрд. на 31 декември.

"Ако имате голям съсед и търговски партньор, чиято валута е рязко обезценена, а в същото време искате да защитите своята валута и да не я девалвирате, единственият начин да го направите е да построите сигурна и солидна нова китайска стена", каза Ораз Яндосов, бивш шеф на централната банка на Казахстан.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


593
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
382
0
 
0
 
! Отговори
neanonimno преди 9 години
До robНяма съмнение че, там е имало дълбоко присъствие на българи. За корена - дълбоко се съмнявам да е от там. Имаше летопис на най-древния арменски историк - описва как българите са се спускали от север и са стигали до планините (Хиндокуш, Хималаи) напред и назад, защото са търгували със скъпоценни камъни, особено с рубини и алмази.Българите са били къде ли не по света.
381
0
 
0
 
! Отговори
rob преди 9 години
До neanonimnopo princip v severnite chasti visoko v planinite na afganistan ima osnovatelna teza che tam e korenat na nas balgarite i spored men e dosta osnovatelna
380
0
 
1
 
! Отговори
neanonimno преди 9 години
До robРазговора беше за лингвистиката. Езика официалния, навремето беше фарси, сега е пащу, това след като цялата им интелигенция напусна. Колкото до историята и племената - прав си, племен съюз са били и много добре си функционирли и се разбираха помежду си в тяхната "Джирха" където решения са се взимали само с пълното съгласие на старейшините. Сега, откакто са демокрация с парламентарни закони - не толкова добе (меко казано).Но това е дълга тема, нямам намерение да влизам в нея.
379
0
 
3
 
! Отговори
rob преди 9 години
До neanonimnoafganec nikoga ne e imalo takav narod tova e sabiratelno ime tam osobenno v minaloto rodovo - klanniq-plemenen sayz e osnovnoto zveno v darjavata (trydno e da se kaje darjava kakto nie si q predstavqme )kakto i nikoga ne imalo afganski ezik ima osnovno nqkolko plemena v afganistan kato po golemite sa nad 100 qvno ne e dostatachno da si hodil tam zada ne ti e qsno kakva strana e afganistan
378
2
 
0
 
! Отговори
neanonimno преди 9 години
До robНавремето се е писало както се е изговаряло - Авганистан. После стана Афганстан и афганец и много хора точно така го произнасяха, но никога тези които са били там.Ти какво да не би да не се анонимен "роб"?
377
0
 
3
 
! Отговори
rob преди 9 години
До Анонименmale male ne e nyjno da si hodil tam zada znaesh kakvoto i bilo avgan se kazva i izgovarq no afgan se pishe i ne e nyjno da go pravish anonimno
376
0
 
3
 
! Отговори
КПСс- БкП преди 9 години
Na sila съюз не става. Влизат от страх. Не защото го искат.
375
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До robБоби правилно го пише (случайно или не), всеки който е бил там знае че, се казва АВганистан и ... особено важно - казва се аВганец ;)Това сега с писането е тенденция, може би под западно влияние.
374
1
 
3
 
! Отговори
rob преди 9 години
До Бобиafganistan s f ne avganistan zashto ti otgovarqm na chovek koito neznae kak se kazva afganistan:)
373
0
 
2
 
! Отговори
rob76559 преди 9 години
До Бобиen.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29 toest tova
372
0
 
1
 
! Отговори
rob преди 9 години
До Бобиprntscr/5t7725 rusia e ikonomichesko djudje kato govorish fakti eto ti gi ne mi kazvai che cifrite lajat :D
371
0
 
4
 
! Отговори
rob преди 9 години
До Бобиta hamerikancite plashtat za sredno jilishte ot 100 kv.m. po okolo 40-50 dolara za otoplenie gotvene i kakvoto se setish drygo gaz dane govorim za standarta ot 5 000 dolara sredna zaplata i cena na litar benzin okolo 50 centa a malko spri da bleshtish gluposti shtotto stavash smeshen i tragikokomichen
370
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия е в положението на ссср по време на афганистанската война. фалита и разпада са нейзбежни. най голям печеливш ще е китай,който си иска окупираните от русия територии в сибир
369
4
 
10
 
! Отговори
радио москва преди 9 години
гаварит масква,гаварит масква. фалита на сащ се отлага за неопределено време. тези от вас които са на рубли да пият по една студена вода от нас. ние в кремъл винаги сме били в долари
368
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лукашенко е поискал всички разплащания да са в долари, повече коментар не е нужен
367
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия е държавата с най голямо социално неравенство. 100-те най богати притежават 30% от националното богатство. капитализъм от най уродлив вид. сред 100-те са путин фридман розенберг абрамович милер, всички са с юдеийски произход. само през последните 5 години путин чрез братовчед си игор през латвийска и молдовска банки е изнесъл 20 милиарда долара по лични сметки към сингапур и хонг конг
366
4
 
2
 
! Отговори
До Боби преди 9 години
Всичко е така и не разбирам кой и защо ти пише минуси, като че, ли не е вярно! Не са ли наясно че Ангола като купи нещо от Нигерия, трабва да изпрати парите си в Ню Йоркската банка и там да ги обмени за долари срещу заплащане на такса... и това е НАЙ-МАЛКОТО, но просто обяснение на механизъм от който американските финансисти трупат богатството си - над 70% от ВВПти на страната! Ами системата SWIFT с която става трансфера на пари, тя колко капитал носи!? Всичко отива на кино скоро.
365
3
 
6
 
! Отговори
50602 преди 9 години
От чалгата ли е тази неспособност в хората да разбират какво се случва? Да направиш батерия за електричекса кола и днес се смята за суперпостижение, БГ е правила такива първа в Европа, но се намират *** да намерият кусур и на това - много метал имало в тях! Колко неикономично!А метала, като златото дето се изнася сега 99% за БЕЗ ПАРИ икономично ли е? Заслужавтае си съдбата.
364
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бобиe okolo 35% ot cqloto potreblenie na evropa
363
1
 
0
 
! Отговори
rob преди 9 години
До Бобиe i kolko sa tia 100 mrd tova e smeshna suma za svetovnata ikonomika i mn interesno kakvi stoki shte si razmenqt 90% ot vsichki visoki tehnologii sa na zapad ne v rusia kitai moje da vzima samo evtina gaz za po 100 dolara 1000 kb a ne kolkoto na nas go prodavat za po 500 dolara i to potreblenieto na gaz v kitai e okolo 150 mrd kb na godina dori i da se povishava potreblenieto edva li kitai shte e 100% zavisim ot rusia kato nas na gaz a evropa potrebqva kam 250-280 mrd kb ot rusia koeto