Могерини иска подобряване на връзките с Русия

Целта е постигане на мир в Украйна
Обновена: 15 яну 2015 08:23 | 15 яну 2015 08:08, Елка Василева
28
Могерини иска подобряване на връзките с Русия
Федерика Могерини. Снимка: архив, Reuters

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини е предложила  страните от ЕС да възобновят диалога с Русия по въпросите на глобалната дипломация, търговията и други проблеми в замяна на стъпки за решаване на кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

Дискусионен доклад е бил изпратен до правителствата на 28-те страни от ЕС преди срещата на външните министри на ЕС в Брюксел в понеделник.

В него се заявява, че блокът може да обмисли възобновяването на съвместната работа с Москва по решаване на проблемите в Сирия и Ирак, Либия, Иран, Северна Корея, палестинския въпрос и епидемията от ебола. Стратегията на санкциите, наложени срещу Русия заради Украйна, трябва да бъде допълнена с активни стимули към Москва да промени позицията си по украинската криза.

Това обаче не значи връщане към нормалните отношения, подчертава се в документа. Процесът на подобрение ще бъде постепенен и ще зависи от позитивния отговор на Москва. ЕС може да разгледа и въпроса за свободна търговия "от Лисабон до Владивосток", включително с Русия и Евразийския съюз на бившите съветски републики. Именно предпочитанието на Украйна да търгува с ЕС вместо с Евразийския съюз доведе до конфликта й с Москва, припомня Ройтерс.

Всички стъпки на ЕС ще бъдат обвързани с пълното прилагане на споразуменията от Минск и проявата на добра воля по въпроса за газовите доставки за Украйна, подчертава се в документа.

Ройтерс цитира изявление на пожелал анонимност дипломат от  източноевропейска страна, препоръчваща твърд курс спрямо Москва,че документът изглежда отразява стремежа на страни като Франция и Италия да подновят изгодния бизнес с Русия.

Вчера първият европейски дипломат Могерини заяви пред  Европарламента, че Европейският съвет и Еврокомисията са единодушни, че санкционният натиск срещу Русия трябва да продължи, предаде ТАСС. "Санкциите са налице. Те влияят на икономиката. Може би ще започнат да влияят и на политиката", заяви тя, като добави, че отмяната им ще зависи от конкретните изменения на ситуацията по решаване на украинската криза.

В същото време санкциите не отменят диалога, подчерта Могерини пред евродепутатите. "На първо място, защото е трудно да се постигне споразумение без диалог, а на второ, защото украинците и руснаците говорят помежду си и сме длъжни да подкрепяме този диалог", заяви тя. По-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че следващите стъпки на ЕС по въпроса за санкциите ще се обсъждат през март, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
12
 
! Отговори
Теофил Рилски преди 9 години
България и Русия имат дълбока духовна връзка още от Средновековието, когато Киевската Рус приема Православието през 988 г. Тогава България е духовният и културен център на славянската християнска цивилизация, неин създател! Затова и Русия, Сърбия и т.н. възприемат българската писменост- кирилица! Неведоми са пътищата на КАРМАТА: не е случайно, че именно братска Русия освобождава българите от турското иго, за което нашият народ винаги ще е признателен на руснаците! Да живее българо-руската ДРУЖБА
16
0
 
6
 
! Отговори
ник преди 9 години
Тази я избраха заради твърдите и антируски позиции,ама нещо бързо омекна!Сега ,ще трябва да ходи да *** краставица със сметана като Шефкович!Следва продължение!
15
2
 
14
 
! Отговори
Червонец преди 9 години
"Федерика Могерини е предложила страните от ЕС да възобновят диалога с Русия по въпросите на глобалната дипломация..."===ЕС е в колониална зависимост и не може да провежда диалог по въпросите на глобалната дипломация. Путин не разговаря на сериозни теми с управляеми и зависими политици.
14
1
 
1
 
! Отговори
восточний троль преди 9 години
Щом иска подобряване връзките с Русия е хороший человек.
13
0
 
7
 
! Отговори
Близък Изток преди 9 години
Да не кривне Русия към Иран и Китай икономически
12
3
 
11
 
! Отговори
Az преди 9 години
Ами нещо не ги бива за война. ЕС вижда поражението им на хоризонта :)
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 15а ти къде ще си,да не би да си в белия дом да носиш банани и да държиш топките на павиана
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
изобщо нищо не разбрах от тая статия, ЕС трябвало да възстанови връзките си с русия но това не означавало да се спре със санкциите,/ и последно какъв х..и иска ЕС не разбрах
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Митков сравнение с теб е мъж
8
3
 
6
 
! Отговори
Митко преди 9 години
На снимката мъжът й ли е ?
7
5
 
20
 
! Отговори
ЗА 8 преди 9 години
До АнонименВече киевските агресори се изтеглят от източна Украйна. Чака ги Хага.
6
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след изтегляне на руския агресор от украйна и изплащане на репарации за убийствата и нанесените щети вероятно ще може да се разговаря с русия и да се вдигнат санкциите. в проативен случай,мор до дупка
5
2
 
18
 
! Отговори
... преди 9 години
Стреснахте ме бе ей... къв е тоя *** на снимката? :D :D
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЕС може да разгледа и въпроса за свободна търговия "от Лисабон до Владивосток", включително с Русия и Евразийския съюз на бившите съветски републики."Може и ще.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nomera s morkovcheto nyama da mine. listoto veche e obarnato. na ruskite pazari veche se nastanyavat drugi.
2
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един ти говори подобряване на връзките с Русия ,А специално на България - никаква газ от Русия !Ще вземате газ от Русия , която преминава през Турция и Гърция .. Еб' о си е м!
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Санкциите са налице - руските митници не смогват да пресичат опитите за контрабанден внос от ЕС. Като въвеждаш санкции поне ги спазавай.