Швейцария "отвърза" курса франка спрямо еврото

Разрази се бясна валутна търговия
Обновена: 15 яну 2015 15:33 | 15 яну 2015 15:33, Елка Василева
34
Швейцария "отвърза" курса франка спрямо еврото
Снимка: Reuters

Централната банка на Швейцария обяви, че се отказва от поддържането на ограничения за курса на еврото спрямо швейцарския франк, тъй като тази мярка вече не е оправдана на фона на поевтиняването на единната европейска валута на световния пазар, информира Асошиейтед прес.

Досегашната политика на институцията не позволяваше курсът на еврото да спадне под 1,20 франка.

След неочакваното решение единната евровалута поевтиня с 28 процента спрямо швейцарския франк до 0,8946 франка за едно евро.

Минималният валутен курс бе въведен през септември 2011 година в опит да се спре поскъпването на швейцарския франк, който е традиционно "сигурно убежище" за инвеститорите на валутния пазар. Тогава бе разгарът на дълговата криза е еврозоната, а силният франк бе значителен проблем за швейцарските износители, които трябваше силно да понижат цените си, за да останат конкурентоспособни.

"Тази изключителна и временна мярка защитаваше швейцарската икономика от сериозни щети", посочи централната банка.

Решението на швейцарската централна банка да се откаже от ограничението за курса на франка спрямо еврото предизвика буря на пазара.

Разразилата се бясна валутна търговия понижи със 100 милиарда долара стойността на първокласните швейцарски акции, които се насочват към най-силния си дневен спад от 25 години, информира Ройтерс.

Водещият швейцарски индекс SMI се срина с над 12 на сто до 8093,81 пункта, като акциите на редица компании като производителя на часовници Swatch и на цимент Holcim поевтиняха с 12 до 14 на сто. Ценните книжа на сондажната Transocean се сринаха до исторически минимум, а на банките Julius Baer и UBS - с по 10 процента.

Ръководителят на Суоч Ник Хейек определи решението като цунами за швейцарската икономика.

Швейцарската централна банка също така понижи средната си лихва от минус 0,25 процента до минус 0,75 процента, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
37
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Принципно си малко далеч от истината, защото цените на 99% от продуктите няма да мръднат, ама изобщо заради ниското евро. Виж, в Русия, която внася всичко, защото няма производство на базови продукти, сривът на валутата се отрази пагубно. Относно заплатите- във всяка нормална компания има годишно преизчисления в рамките на 10-30%.
10
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей, ти си феномен бре!Потвърждава ми се заключението, колко сте мързеливи в ит сектора....
9
2
 
40
 
! Отговори
ноби преди 9 години
Сега е момента да се оплачем на шефовете и да искаме повишение на заплатите щото нали еврото тва онова, и лева и той с него. Така, ако ми я направят 3000 лева и после като се дигине еврото, охххааааа. така си мисля ...
8
7
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Умен ход и очакван. Преди време купих долари за 1.35. Днес ги продадох за 1.66, които вложих във франкове в момента, в който прочетох, че Швейцария отвързва франка.Курсът беше някъде 1.62. Разбира се, в най-скоро време ще ги обърна в евро. Не са кой знае каква голяма сума пари, но печалбата от този ход е някъде 5к. Като се има предвид, че съм в ИТ сферата и финансите са ми много далечни, смятам, че лесно си докарах заплата и половина ей така. Представете си какво става, ако играеш с 1 милион.
7
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Златото скочи с 30 долара.
6
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа не е това, което беше ...Цитат от неизвестен политик по повод влизането на България и Румъния в евросъюза
5
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заплатите им ще се стопят, безработицата и цените ще скочат.
4
6
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Швейцария развърза франка и на еврото му паднаха гащите.
3
8
 
44
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Цитат от статията на Елчето:"След неочакваното решение единната евровалута поевтиня с 28 процента спрямо швейцарския франк до 0,8946 франка за едно евро."Ко речи??????
2
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е по тоя начин скоро може да станем Швейцария на Балканите. Но не им завиждам да швейцарците.
1
10
 
80
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Хаха, леле бацета кво стана. А чакаха рублата.