Украйна провежда три вълни военна мобилизация през 2015 г.

Причината: "Реакция на агресивните действия на Русия"
15 яну 2015 20:28, Елка Василева
57
Украйна провежда три вълни военна мобилизация през 2015 г.
Снимка: Reuters

Парламентът на Украйна прие закон за три вълни частична военна мобилизация на запасняци през 2015 г. заради продължаващия конфликт с проруските бунтовници в източната част на страната, предаде Франс прес.

Първата вълна на мобилизацията ще започне на 20 януари и ще засяга около 50 000 души. Другите две фази са предвидени за април и юни.

В указа на президента Петро Порошенко мобилизацията се обяснява с необходимостта "от адекватна реакция на заплахите, предизвикани от агресивните действия на Русия", които застрашават "националната сигурност, независимостта и териториалната цялост" на Украйна.

Още по темата

След няколко седмици относително спокойствие боевете в Източна Украйна отново се ожесточиха в последните дни. Във вторник 12 цивилни загинаха при ракетен удар по автобус, който е бил предназначен за украински контролно-пропускателен пункт във Волноваха - най-кървавото нападение над цивилни от подписването на Минските мирни споразумения през септември.

Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност Олександър Турчинов заяви пред депутатите, че има два сценария за бъдещите събития.

"Първият е възобновяване на бойните действия в големи мащаби и нападение с активното участие на руските въоръжени сили, чиито последици биха могли да бъдат широкомащабна континентална война. Вторият сценарий касае опити на Кремъл да попречи на стабилизацията на положението в Украйна" чрез изтощаване на Киев икономически и военно за "постигане на целта на Москва - унищожаването на независимата държава Украйна", каза Турчинов.

"Украйна се готви за война. Готови сме да дадем подходящия отговор. Не сме слаби", заяви от своя страна президентът на самопровъзгласената Донецка народна република Александър Захарченко.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Спас преди 9 години
"Във вторник 12 цивилни загинаха при ракетен удар по автобус, който е бил предназначен за украински контролно-пропускателен пункт във Волноваха - най-кървавото нападение над цивилни от подписването на Минските мирни споразумения през септември." ПРОЧЕТЕТЕ ДОКЛАДА НА ОБСЕ!!!!.... НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ!!!!!! ТОВА ВАшЕТО НА НИЩО НЕ ПРИЛИЧА!!! ВСЕ ЕДНО ДА ГОВОРИТЕ, ЧЕ БОИНГА СА ГО СВАЛИЛИ РУСНАЦИТЕ!!!! И МАЛКИТЕ ДЕЦА ВЕЧЕ ЗНАЯТ!!!
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да пращат още,после като им свършат мъжете че ходим там осеменители да ставаме срещу заплащане
38
1
 
2
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Нещо все ми се върти в главата :" Коренните жители в резервати ,сиреч в затвора !" Да сте чули някой в правителството на Украйна да е от въпросните територии ? С изключение на Британия, всички други държави отхвърлят диктата на САЩ ! Британци и французи с битки завладяха северна Америка , вкараха индианците в резервати *** в РОБСТВО ,а след тях ЕВРЕИТЕ -тихомълком ,пълзешком им взеха държавата за да я ползват за завладяване на света - колко ли са евреите в американската армия ???
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СВОБОДА ЗА КАЗАН вън рашистите
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава на Украйна
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С оръжие от патовата ситуация не може да се излезе, може само да се влоши обстановката. Може да се предизвика брутална криза и дори да се блокират доставките на газ изцяло за Европа, поне частта, която нас ни касае. Тогава ще внасяме от марс. Нарочно ги ръчката да продължават да се бият. Прилича много на план за сблъскване на ЕС и Русия чрез Украйна в реален военен конфликт и за сега върви успешно. Всички се въоръжават и струпват техника и армии близо до границите.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БГНе се бият за да запазят целостта на Украйна. Бият се , за да я разпаднат на малки парченца, но още не го знаят. За съжаление обикновени хора измират и от двете страни било то като войници или цивилни. Колкото повече натискат от официална Украйна, толкова по - заплетен ще става конфликта и по-голям разпада. Украйна, ЕС и Русия нямат полза от тлеещ конфликт там. Можеше пак да си се ориентират към ЕС без да губят дори и Крим, но предпочетоха оръжието. Подведоха ги "управляващите" им.
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво летище, там вече няма летище.
32
1
 
21
 
! Отговори
до Шопа преди 9 години
До Шоп---Шопе,незнам колко грамотни са украинските войници,ама 40-60 годишни чичковци ги направиха къдрави....А вчера и летището в Донецк вече не е украинско.....Така наречените киборги,опълченците ги испратиха при вожда им Бандера.А същият този Бандера,в германските медии го нарекоха фашист.Извадиха секретни документи от ВСВ и писмата му към Хитлер--с молба да бъдат построени повече лагери за-поляци,унгарци,чехи,румънци,руснаци,беларуси И БЪЛГАРИ-защото не сме ги подържали---сега схвана ли??
31
27
 
5
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Трябва да се гордеем като нация че български БТР-и също ще участват в освобождението на Украйна.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние жестоката истина сме я осъзнали, припознахме душмани за приятели и изобщо не визирам Турция. Сравнението ти е неуместно, ама изобщо неуместно! И ни най- малко не се съмнявам, какви мотиви стоят зад него, Афраме!
29
20
 
8
 
! Отговори
До Маркс - 29: преди 9 години
Ами естествено, че означава война! Ти какво очакваш?!? Ние тука с едни бежанци не можем да се справим и се иска мобилизация на армията, а на украинците Путин се опитва да ми открадне около 1/3 от територията и вие си мислите, че те само ще стоят и ще гледат! Интересно ми е само ако утре Ердоган се опита да направи с Кърджали и Разград това, което Путин прави в момента с Донецк и Луганск и тогава ли ще пишете пак същите глупости или най-после ще ви дойде акъла и ще осъзнаете жестоката истината?!?
28
2
 
30
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Европа, ще позволиш ли да бъдеш използвана от едни хитреци и тарикати? Събуди се и им кажи на янките- вие започнахте тази война в Украйна, но ние няма да участваме в поредното ви безумие!
27
4
 
31
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Защо според вас Израел отправя призиви към западно европейските евреи да се прибират в Израел. Защото знаят със сигурност, че Европа скоро ще бъде в развалини. Милите те, смятат, че ще останат незасегнати!
26
1
 
10
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Каквото и да става, това е шанс отново да си върнем собствената държава, колонизирана от враговете ни!
25
14
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Тежка техника може и да се изпраща в Украйна, но Украйна не е във война с Русия, така че не виждам какъв е проблема? Самият Путин декларира, че Русия не е страна в конфликта. Или е лъгал?
24
1
 
33
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Още миналата година се появиха съобщения, че наша тежка бойна техника се изпраща в Украйна. Надявам се Роско като опитен астролог с международни изяви да не е забравил, че всичко се връща. Всичко!!!
23
1
 
9
 
! Отговори
не ми е ясно .... преди 9 години
Какво стана днес в коридовите на "Българския пентагон" срещу Пирогов?Защо се разтичаха така чиновниците?КАКВО СТАВА!?
22
1
 
8
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Потърсете в нета книгите на Татяна Грачева- Невидимата Хазария, Проект Хазария и др. Там всичко си пише!
21
1
 
16
 
! Отговори
не ми е ясно..... преди 9 години
Че на ШОПчо му е ясно че:От България и през Българска територия се транспортира тежка военна бронетехника за Украйна!А този акт ШОПЕ, значи че ние сме съюзници на украинците и руснаците с право могат да ни смятат за воюваща държава!Не е случайно идването на КЕРИ, а след някой и друг ден и на други висши американски военни!Дано ни се размине МОБИЛИЗАЦИЯТА ШОПЕ!Който знае какво знами МОБИЛИЗАЦИЯ ще разбере какво следва!