За ислямския свят новият брой на "Шарли ебдо" е провокация

Само в Турция препечатаха карикатурите, отбелязва "Фигаро"
15 яну 2015 09:20,
74
За ислямския свят новият брой на "Шарли ебдо" е провокация
Протестът в Тунис. Снимка: Reuters

Разпространеният вчера нов брой от издавания в Париж сатиричен седмичник "Шарли ебдо" бе възприет като "провокация" от мюсюлманските страни. Публикуването на нова рисунка, изобразяваща пророка Мохамед, бе осъдена от ред официални лица и религиозни лидери - от Египет до Индонезия, пише френският "Фигаро".

"Тия наистина си го просят! Съжалявам за атентата срещу тях. За нас обаче Мохамед е нещо свято. Никой не бива да го закача. Тъй че да не се оплакват, ако пак отнесат куршуми", цитира вестникът египетския богослов Ашраф Адли.

Изданието отбелязва, че близо 1500 демонстранти са дефилирали на протест във Филипините, иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф е призовал към взаимно "уважение" към религиозните убеждения, а главният мюфтия на Ерусалим Мохамад Хюсеин е разкритикувал новия брой на "Шарли ебдо" заради "обидата", "наранила чувствата на около два милиарда мюсюлмани по света".

Според Световния съвет на мюсюлманските улеми (теолози, б. р.), базиран в Катар и ръководен от ясновидеца Юсеф ал Карадауи, публикацията само "ще подклажда омразата, екстремизма и напрежението". А Турция, макар и пропита с религиозни традиции, засега е единствената ислямска страна, където бяха препечатани карикатурите от "Шарли ебдо", добавя "Фигаро".

Кръвопролитното нападение срещу редакцията на сатиричния седмичник бе отразено безпрецедентно широко в медиите, отбелязва друг френски вестник, "Монд". Според всекидневника това поставя четири въпроса: дали медиите не са поставили в опасност живота на заложници, трябвало ли е да излъчват изявления на техните похитители, не са ли възпрепятствали медиите дейността на полицията и дали е било нужно да показват кадри с насилие.

"Остава един логично възникнал дебат - как да показваме ужаса?" - цитира вестникът Етиен Жернел, оглавяващ редакцията на френското сп. "Поан". Световното внимание е приковано към Париж; междувременно аналитици и разузнавачи посочват и друго обезпокояващо развитие в картината на глобалния джихад - засилващите се връзки между групировката "Ислямска държава" в Близкия изток и мистериозните нигерийски терористи от "Боко харам", пише американският "Вашингтон таймс".

Делят ги близо 3000 мили разстояние и разузнавателни източници от САЩ заявяват, че не могат да потвърдят дали тези групировки си разменят бойци или координират своите операции.Все по-голям брой неправителствени експерти по тероризма обаче твърдят, че Вашингтон пренебрегва опасното тактическо и идеологическо сближаване между двете организации, което продължава от месеци, се казва в материала.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън смята да търси съдействие от американския президент Барак Обама, който да упражни натиск върху интернет фирми като "Туитър" и "Фейсбук", за да полагат повече усилия в сътрудничеството с британските разузнавания, наблюдаващи действията на ислямските екстремисти в световната мрежа, пише "Гардиън", издаван в Лондон.

Камерън - първият европейски лидер, който се очертава да разговаря с Обама след атентатите в Париж миналата седмица, ще се помъчи да спечели подкрепата на американския президент за своите планове - да изгради нова законова рамка, която да лиши терористите от "сигурно пространство". Когато се срещне с Обама в Овалния кабинет в петък сутринта, британският премиер ще поиска интернет компаниите от САЩ да събират и при нужда да предават на разузнавателните служби от кралството данни и интернет съдържание, необходими за гарантиране на сигурността, допълва "Гардиън", като се позовава на източник от правителството в Лондон.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се подиграваш с вярата на хората е идиотизъм.После няма какво да се чудиш че са недоволни.
27
2
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
Ако имаме любов в сърцето и ум в главата защо са ни пророци...и обратното
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тогава да не идват в Европа,ако трябва да се забрани.
25
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Излизат разни арабели, ушшш несъгласни с атентата. Но, мисля, че всичкото е лицемерие. Вътрешно всички араби доволно потриват ръце. Гледам другаря Сидеров, защитава арабите, не трябвало да се осмива пророка. Ама да каже, приема ли да се осмиват другарите Сталин, Ленин, Ким Чен Ир, Ким Ир Сен, Кастро. Или по американския и световния "колониализъм" може всичко - , обаче иначе, не брато. Или, не дразнете червените главорези и арабите, а другите са лошите.
24
5
 
12
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
ДА ЖИВЕЕ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И БКП! !
23
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора, стига с тези религии! 21 век сме!ПРАВИЛНО, ВРЕМЕ Е РЕЛИГИЯТА НА ЗЛОТО - КОМУНИЗМА ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕНА!
22
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТеологРелигията е измислена от умни хора, атеизма от ***
21
1
 
1
 
! Отговори
до анонимен 27 преди 9 години
Ето за този коментар ти правя ЕВАЛА! Моите поздравления - редно е да се сложи точка на дискусията! :)
20
4
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Дежурните писачи в този сайт вероятно нямат ниво за да коментират статията и ситуацията в Европа. С плюване срещу религията се затъпява, по принцип когато умът на човек е зает с опорочаване на различни неща това води до саморазрушаване, човек се отказва от позитивното и сам си вреди с това.
19
8
 
22
 
! Отговори
Теолог преди 9 години
Хора, стига с тези религии! 21 век сме! Събрали се банда откачалника и решили, че видите ли не може да се изобрази Мохамед. И защо така? Някакво логично модерно обяснение? Няма. Това е една масова манипулация на "около два милиарда мюсюлмани по света"! Ей, това е религия, почита се нещо или някого, който със сигурност не съществува в момента! Молете си се там, дупете се по 5 пъти на ден в посока Мека, ама си го правете във вашите пещери и пустини!
18
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо ако искаш да си християнин в арабска държава могат да те заколят и обесят, ако не приемеш исляма, а в Европа сме длъжни да сме толерантни и да ги търпим?А тоя *** дето твърди, че кланета не е имало - да иде в Батак и да усети все още мириса на кръв, където "мирните" мюсюлмани са клали жени и деца.
17
12
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 9 години
Личи си, че знаеш много малко за Исляма, за да коментираш и положението на ЖЕНИТЕ в тази религия! Първо, виж Библията, дали има нещо подобно "когато излизаш сред чужди се наметни с нещо" (извинявайте за цитата, но ми е останал бегъл спомен), затова поисках да провериш! А ЖЕНАТА в Исляма е поставена дори и над мъжа по важност! Има още много да се учите... Това, че някой Ви е казал грешна информация - не означава, че е вярно (както и в моя случай за цитата от Библията).
16
3
 
14
 
! Отговори
за 21 преди 9 години
БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е БИЛ ПОД ТУРСКО РОБСТВО НЕ ПОД АРАБСКО. МНЕНИЕТО НА ЕВРЕИТЕ ЗА ИСЛЯМА НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА, НИЕ СМЕ ХРИСТИЯНИ.
15
10
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 9 години
"Приятелю" (ако изобщо имам правото да се обърна към теб така), не прочетох коментара ти изцяло, защото още в първия ред грешиш. Мисли логично, ако е имало клане - дали днес щеше да съществува етнос - наречен БЪЛГАРИ ?!? Стига с тези евтини провокации, защото историята е таква ку*ва, че всеки може да я промени, както си иска! Затова, ако не си бил на мястото по време на действията, по- добре е да не коментираш (в повечето случаи аз правя така, не е нещо лошо, "приятелски съвет").
14
1
 
0
 
! Отговори
от ФЕС до 19Анонимен преди 9 години
Сигурно, обикновено не пия кафе, но тази сутрин пих, затова може би съм предозирал с малко повече кофеин и захар.
13
5
 
12
 
! Отговори
от 12 до 15 преди 9 години
А я се сети за петте века иго, в които "мирните мюсюлмани" са ни клали и бесили като животни и пак ми говори за мирната ви религия... Или защо жената се счита за по-долна от животно и ходи с пет ката чаршафи? Това какво правите вие по между си никой не го интересува, това че се опитвате да се налагате и да тероризирате хората, заради малоумната ви религия е престъпление и лудост само по себе си. За това ще има карикатури и за това ще ви се подиграват. Щом исляма е мир, защо се пролива кръв?
12
4
 
2
 
! Отговори
До 16 Анонимен преди 9 години
Сигурно, "мислиш" правилно, продължавай така. С постъпките виждаме, какво искат и какво не. П.С. В отговор до Анонимен 17- Ако Пророка Мохамед беше зоофил, нямаше да е на първо място в книгата на Майкък Харт "100-те най- влиятелни личности в историята на човечеството"!
11
5
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 12 преди 9 години
А, ако тези "Ваши големи" световни лидери нямаха за цел да опетнят религията Ислям и Пророка Мохамед, то мюсюлманите изобщо не се интересуваха, нито от Вашата територия, нито от Вашите политически интереси. Ако става въпрос за тези, които правят атентатите - те дори не са мюсюлмани, но това е отделна тема! Защо никой не казва нито дума, когато мюсюлмани са нападнати в Египет, Сирия, Палестина и други мюсюлмански държави?!? Интересно ми е дали знаеш, какво се случва по света с мюсюлманите?!?
10
1
 
22
 
! Отговори
Атеист преди 9 години
Само на мен ли ми се струва,че в името на пари или други дивиденти,въпросните *** прекрачват граници и не се съобразяват с нищо застанало на пътя им?Религията,вярата на един човек е нещо толкова съкровенно и лично,и не бива да се престъпва по този начин.
9
6
 
3
 
! Отговори
ФЕС преди 9 години
Доста огромна ЦЪРВУЛЩИНА има по страната. Бих искал да Ви попитам - дали се научава или се унаследява?!?П.С. С пожелания за приятен ден!