За ислямския свят новият брой на "Шарли ебдо" е провокация

Само в Турция препечатаха карикатурите, отбелязва "Фигаро"
15 яну 2015 09:20,
74
За ислямския свят новият брой на "Шарли ебдо" е провокация
Протестът в Тунис. Снимка: Reuters

Разпространеният вчера нов брой от издавания в Париж сатиричен седмичник "Шарли ебдо" бе възприет като "провокация" от мюсюлманските страни. Публикуването на нова рисунка, изобразяваща пророка Мохамед, бе осъдена от ред официални лица и религиозни лидери - от Египет до Индонезия, пише френският "Фигаро".

"Тия наистина си го просят! Съжалявам за атентата срещу тях. За нас обаче Мохамед е нещо свято. Никой не бива да го закача. Тъй че да не се оплакват, ако пак отнесат куршуми", цитира вестникът египетския богослов Ашраф Адли.

Изданието отбелязва, че близо 1500 демонстранти са дефилирали на протест във Филипините, иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф е призовал към взаимно "уважение" към религиозните убеждения, а главният мюфтия на Ерусалим Мохамад Хюсеин е разкритикувал новия брой на "Шарли ебдо" заради "обидата", "наранила чувствата на около два милиарда мюсюлмани по света".

Според Световния съвет на мюсюлманските улеми (теолози, б. р.), базиран в Катар и ръководен от ясновидеца Юсеф ал Карадауи, публикацията само "ще подклажда омразата, екстремизма и напрежението". А Турция, макар и пропита с религиозни традиции, засега е единствената ислямска страна, където бяха препечатани карикатурите от "Шарли ебдо", добавя "Фигаро".

Кръвопролитното нападение срещу редакцията на сатиричния седмичник бе отразено безпрецедентно широко в медиите, отбелязва друг френски вестник, "Монд". Според всекидневника това поставя четири въпроса: дали медиите не са поставили в опасност живота на заложници, трябвало ли е да излъчват изявления на техните похитители, не са ли възпрепятствали медиите дейността на полицията и дали е било нужно да показват кадри с насилие.

"Остава един логично възникнал дебат - как да показваме ужаса?" - цитира вестникът Етиен Жернел, оглавяващ редакцията на френското сп. "Поан". Световното внимание е приковано към Париж; междувременно аналитици и разузнавачи посочват и друго обезпокояващо развитие в картината на глобалния джихад - засилващите се връзки между групировката "Ислямска държава" в Близкия изток и мистериозните нигерийски терористи от "Боко харам", пише американският "Вашингтон таймс".

Делят ги близо 3000 мили разстояние и разузнавателни източници от САЩ заявяват, че не могат да потвърдят дали тези групировки си разменят бойци или координират своите операции.Все по-голям брой неправителствени експерти по тероризма обаче твърдят, че Вашингтон пренебрегва опасното тактическо и идеологическо сближаване между двете организации, което продължава от месеци, се казва в материала.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън смята да търси съдействие от американския президент Барак Обама, който да упражни натиск върху интернет фирми като "Туитър" и "Фейсбук", за да полагат повече усилия в сътрудничеството с британските разузнавания, наблюдаващи действията на ислямските екстремисти в световната мрежа, пише "Гардиън", издаван в Лондон.

Камерън - първият европейски лидер, който се очертава да разговаря с Обама след атентатите в Париж миналата седмица, ще се помъчи да спечели подкрепата на американския президент за своите планове - да изгради нова законова рамка, която да лиши терористите от "сигурно пространство". Когато се срещне с Обама в Овалния кабинет в петък сутринта, британският премиер ще поиска интернет компаниите от САЩ да събират и при нужда да предават на разузнавателните служби от кралството данни и интернет съдържание, необходими за гарантиране на сигурността, допълва "Гардиън", като се позовава на източник от правителството в Лондон.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прочетете коментари на Меркел, където тя казва че "исляма бил част от Германия". Тази бабичка от страх да не я свалят от власт е склонна и *** си да даде на ислямистите. Ако религията на тези хора беше мирна, никой нямаше да скача против тях. Дано големите играчи в Европа се обединят и да изметат фанатизираните им мутри от континента. Който си иска шериата и Аллаха да си ходи в арабския свят. Ако християнин го пробва това в техните държави ще го окачат на кука и ще го дерат жив.
7
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Алах не е Богпростаци против исляма хахаххаа
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Вескодоста си смотан пич
5
5
 
10
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Ами, вместо да се обиждат, да се хванат и да унищожат всички тези техни "братя" дето режат глави и се взривяват в името на туй свято нещо!
4
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още вчера Франция, Германия и Великобритания застанаха в защита на своите мюсулмански общности.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много се радвам че маймуните така се "опъват" :) Ако не друго те поне ще събудят спяща Европа!!! Никога преди управляващите в UK,Германия и Франция не са били толкова единни и рано или късно тая резана ислямофобска пасмина ще го отнесе :D
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Простаци против религията, втора част.
1
9
 
2
 
! Отговори
ЗА 1 преди 9 години
До АнонименИ такива като теб опъват