За ислямския свят новият брой на "Шарли ебдо" е провокация

Само в Турция препечатаха карикатурите, отбелязва "Фигаро"
15 яну 2015 09:20,
74
За ислямския свят новият брой на "Шарли ебдо" е провокация
Протестът в Тунис. Снимка: Reuters

Разпространеният вчера нов брой от издавания в Париж сатиричен седмичник "Шарли ебдо" бе възприет като "провокация" от мюсюлманските страни. Публикуването на нова рисунка, изобразяваща пророка Мохамед, бе осъдена от ред официални лица и религиозни лидери - от Египет до Индонезия, пише френският "Фигаро".

"Тия наистина си го просят! Съжалявам за атентата срещу тях. За нас обаче Мохамед е нещо свято. Никой не бива да го закача. Тъй че да не се оплакват, ако пак отнесат куршуми", цитира вестникът египетския богослов Ашраф Адли.

Изданието отбелязва, че близо 1500 демонстранти са дефилирали на протест във Филипините, иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф е призовал към взаимно "уважение" към религиозните убеждения, а главният мюфтия на Ерусалим Мохамад Хюсеин е разкритикувал новия брой на "Шарли ебдо" заради "обидата", "наранила чувствата на около два милиарда мюсюлмани по света".

Според Световния съвет на мюсюлманските улеми (теолози, б. р.), базиран в Катар и ръководен от ясновидеца Юсеф ал Карадауи, публикацията само "ще подклажда омразата, екстремизма и напрежението". А Турция, макар и пропита с религиозни традиции, засега е единствената ислямска страна, където бяха препечатани карикатурите от "Шарли ебдо", добавя "Фигаро".

Кръвопролитното нападение срещу редакцията на сатиричния седмичник бе отразено безпрецедентно широко в медиите, отбелязва друг френски вестник, "Монд". Според всекидневника това поставя четири въпроса: дали медиите не са поставили в опасност живота на заложници, трябвало ли е да излъчват изявления на техните похитители, не са ли възпрепятствали медиите дейността на полицията и дали е било нужно да показват кадри с насилие.

"Остава един логично възникнал дебат - как да показваме ужаса?" - цитира вестникът Етиен Жернел, оглавяващ редакцията на френското сп. "Поан". Световното внимание е приковано към Париж; междувременно аналитици и разузнавачи посочват и друго обезпокояващо развитие в картината на глобалния джихад - засилващите се връзки между групировката "Ислямска държава" в Близкия изток и мистериозните нигерийски терористи от "Боко харам", пише американският "Вашингтон таймс".

Делят ги близо 3000 мили разстояние и разузнавателни източници от САЩ заявяват, че не могат да потвърдят дали тези групировки си разменят бойци или координират своите операции.Все по-голям брой неправителствени експерти по тероризма обаче твърдят, че Вашингтон пренебрегва опасното тактическо и идеологическо сближаване между двете организации, което продължава от месеци, се казва в материала.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън смята да търси съдействие от американския президент Барак Обама, който да упражни натиск върху интернет фирми като "Туитър" и "Фейсбук", за да полагат повече усилия в сътрудничеството с британските разузнавания, наблюдаващи действията на ислямските екстремисти в световната мрежа, пише "Гардиън", издаван в Лондон.

Камерън - първият европейски лидер, който се очертава да разговаря с Обама след атентатите в Париж миналата седмица, ще се помъчи да спечели подкрепата на американския президент за своите планове - да изгради нова законова рамка, която да лиши терористите от "сигурно пространство". Когато се срещне с Обама в Овалния кабинет в петък сутринта, британският премиер ще поиска интернет компаниите от САЩ да събират и при нужда да предават на разузнавателните служби от кралството данни и интернет съдържание, необходими за гарантиране на сигурността, допълва "Гардиън", като се позовава на източник от правителството в Лондон.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
панчо преди 9 години
да,но по мощните оръжия са у белите за щастие
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малограмотните ислямисти много ги е страх да спорят по религията с образовани хора, и затова убиват, не се шегуват гнусните прости терористи. Като тоя побъркал се рапър Кауши.Човекът все за жени се е борил и като рапър и като дивак.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия дето симпатизират на терористите, дали имат макар и капка човещина? Ислямът е още в средните векове. Ако църквата отричаше, че земята се върти, то тия отричат правото на човек да има мнение по всеки въпрос. Само техния фанатизъм бил правилен. Ами я бе неграмотните там религиозни лидери, стига богохулствате като неграмотно фъфлите името на пророка и бога. Я марш да копате и да работите като бедните си вярващи, на които пълните главите за жени и хубав живот на оня свят, а хубавия живот и 4 жен
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И КАКВО ИЗЛИЗА, *** ТЕРОРИСТИ-ИСЛЯМИСТИ СА ЕДНИ ЗОМБИРАНИ, НЕГРАМОТНИ И ПОБЪРКАНИ ЖЕНКАРИ, КОИТО ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ПО-НОРМАЛНИ ХАРА ОТ ТЯХ, ЗА ДА ОТИДАТ НА ОНЯ СВЯТ ЧЕ ДА СЕ ОТЕ..Т НА ДЕВСТВЕНИЦИ. абсолютно ненормална и побъркана терористична *** която мисли с обрязаната си грозна малка ***, на която никоя жена не би обърнала внимоние на тоя свят.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алоооо, правоверните и почтени исламистчета? Защо бе гъби отровни вие нарушавате повелите на Пророка, като използвате нещата на дявала - а според всеки цивилизован човек средствата на прогреса, за да проповядвате исляма - калашници, мегафони, телевизия, радио, телефони. Защо не се борите за вярата си не като насила тормозите жените да се забраждат, а вие например що не орете с дървено рало? И не копаете на ръка. Не сте ли твърде грешни, много повече от жерналистите от Шарли Ебдо????????
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Религията рано или късно ще изчезне от лицето на земята, защото те не е нищо повече от "форма за масово управление на слаби мозъци".Това да си добър към останалия свят и да постигаш целите си и да не убиват и т.н. не ти трябва религия за да го правиш,освен ако не си някакъв изостанал тип.А това че по-голямата част от хората се обръщат към нея, защото ги е страх от смъртта и иксат да вярват в задгробния живот..еми пак казвам-слаб мозък. Живейте си живота СЕГА, не му мислете за какво ще стане посл
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и на мен ми е постоянно провокация като видя забулена *** или брадясал отшелник който гледалошо..ама не съм тръгнал да ги трепя..гнусните животни нали?
41
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Много им се обръща внимание. Какво правят в Европа, да ходят в Суадитска арабия и Пакистан!Нагла мракобесническа религия! Нали виждате какво правят с 10 годишни деца! Това си е религиозна форма на нацизма!
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само вижте снимката - тоя в близък план к'ъв *** е. Кво повече да говорим...
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с карикатурите, пращайте бомбардировачи
38
3
 
6
 
! Отговори
Izbegal преди 9 години
Няма значение какво говорят някакви *** диктаторинаща и тяхната култура са несъвместими а ние сме доминираща страна те знаят че са обречени
37
1
 
12
 
! Отговори
жу суи пенчо преди 9 години
Вярата обединява,религията разделя. Мислете с главите си
36
1
 
1
 
! Отговори
До 46 преди 9 години
Анонимния, чак сега вече съжелявам, че го турих на ***, но от къде щях да знам, че ще те възпита така!
35
5
 
11
 
! Отговори
Shark преди 9 години
"Публикуването на нова рисунка, изобразяваща пророка Мохамед, бе осъдена от ред официални лица и религиозни лидери - от Египет до Индонезия.." - А ТЕЗИ РЕЛИГИОЗНИ ЛИДЕРИ И ОФИЦИАЛНИ ЛИЦА ЗАЩО НЕ ОСЪДИХА УБИЙСТВОТО НА ЖУРНАЛИСТИ И ПОЛИЦАИ!!!! ИЛИ МОЖЕ БИ ПОДКРЕПЯТ ПОДОБНИ ДЕЙСТВИЯ..................
34
2
 
10
 
! Отговори
До 44 преди 9 години
Яхве и Исус са много по-често Мохамед на страниците на вестника, в доста неприлични пози, вече повече от 40 години.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какво протестират пък тези? Искат държавата да забрани вестника, що ли? Срещу Шарлито са водени многобройни съдебни процеси и те са печелени от вестника. Оцелелите карикатуристи ще се съобразяват само със закона на Франция и с нищо друго. И без това платиха огромна цена за дързостта си.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яхве и Исус Христос кога ще се появят на страниците на вестника, че като говорим за френската чувствителност към свободата, нека наистина да е така/иначе ми е все тая за мюсюлманите, като най-млада от трите религии, все още има да си изживяват фанатизма, просто не са надраснали този момент/
31
0
 
7
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Рязане на глави онлайн в името на бог е просто културна особеност, но останалия свят трябва да се съобразява с желанието да бъдеш различен. И както виждам в коментарите даже го оправдава, щото са обидени мирните хорица.
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СтефанАко имаш ум защо ти е да учиш хахахаха, да ама не
29
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е вече прекаляват тия французи. Какво искат с тези карикатури? Все пак за много мюсюлмани са нещо, в което те вярват. Всеки един човек на земята избира в какво да вярва и в какво не. Вярата, както и НЕвярата не могат да бъдат налагани от някакви си смешници карикатуристи.