Украйна предложи прекратяване на огъня

Русия по-рано заяви, че Киев е отхвърлил мирна инициатива
Обновена: 19 яну 2015 15:09 | 19 яну 2015 15:05, Елка Василева
289
Украйна предложи прекратяване на огъня
Снимка: Reuters

Украйна отправи към Русия предложение за прекратяване на огъня, след като Москва заяви, че Киев е отхвърлил нова мирна инициатива на руския президент Владимир Путин, съобщи ДПА.

"Ние сме готови да работим с Русия за гарантиране на прекратяване на огъня и прилагане на клаузите на Минските договорености в тяхната пълнота", написа в Туитър украинският външен министър Павло Климкин.

Външното министерство на Украйна заяви, че Киев иска Москва да се ангажира с прилагане на мирните договорености, подписани в беларуската столица през септември.

Още по темата

Руското външно министерство отвърна, че най-напред Киев би трябвало да изтегли тежкото въоръжение от фронтовата линия, както е заложено в договореностите.

"Само този подход ще понижи риска от нова въоръжена конфронтация", каза министерството.

Кремъл заяви през уикенда, че Украйна е отхвърлила предложение на Путин за незабавно изтегляне на тежкото въоръжение.

Миналата седмица избухнаха тежки сражения в района на летището в Донецк, след като контролиращите града сепаратисти се опитаха отново да го превземат от правителствените войски.

През уикенда Киев каза, че неговите сили са отблъснали сепаратистите, но боевете продължиха днес, отбелязва ДПА.

Украинската армия заяви, че трима войници са загинали, а 66 са били ранени при сраженията около летището в Донецк през последните 24 часа, посочва Ройтерс.

Според военния говорител Андрий Лисенко сепаратистите продължават да атакуват летището и да обстрелват позициите на армията.

"Това е не просто стратегическа цел. Това е отправна точка, откъдето терористите могат да започнат ново настъпление. Ние няма да отстъпим летището", каза той.

Бунтовниците заявиха, че са установили контрол върху летището, но Киев не е потвърдил, че силите му са отстъпили, отбелязва Асошиейтед прес.

"Всички опити на украинската армия да превземе летището и да си върне за поражението от миналата година . . . се провалят", каза бунтовническият лидер Александър Захарченко.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.